שעות אחרי התקיפה הדרמטית של צה"ל באזור אל-מוואסי ליד חאן יונס – בניסיון שטרם התברר אם צלח לחסל את ראש הזרוע הצבאית של חמאס מוחמד דף ומח"ט חאן יונס ראפע סלאמה – רשת "אל-חדת'" הסעודית דיווחה אחר הצהריים (יום שבת) כי בחמאס מתחקרים "פריצה פנימית גדולה" שעומדת מאחורי התקיפה.
מקורות שצוטטו בדיווח אמרו כי דף ויד ימינו סלאמה, ששרדו בעבר שניהם ניסיונות חיסול ישראליים, עברו יותר מפעם אחת בשבועות האחרונים, יחד עם בכירים נוספים, ממקום למקום – כדי למנוע מעקב שלהם על ידי ישראל.
לפי פרשנויות שהובאו ב"אל-חדת'" בנוגע לאותה "פריצה" שמתוחקרת כעת, מדובר במשתפי פעולה שעקבו אחרי בכירי חמאס וידעו במדויק היכן הם. עוד דווח ב"אל-חדת'" כי ישראל עצרה בכירי חמאס "מהדרג השני והשלישי" והשיגה מהם מידע. "ישראל השיגה מידע מגורמים שחקרה על תנועות מנהיגי חמאס בין רפיח לעזה", נכתב בדיווח הסעודי.
החיסול, יצוין, אושר הלילה אחרי שהגיע מודיעין סופי על כך שדף עלה מהמנהרות אל הקרקע, ונוצרה הזדמנות נדירה לחסלו. המודיעין המדויק נשען על יכולות מעקב והאזנה טכנולוגיים אך גם על מעקב אנושי בשטח שהוביל להצלבות ולאישור הסופי שדף נמצא באתר שהותקף, בין "חושות", סככות ועצי דקל. אותו מידע על המיקום של דף וסלאמה הגיע מיחידה מיוחדת משולבת של אמ"ן ושב"כ, העוסקת באיסוף מודיעין על מטרות בכירות בחמאס ועל מיקום החטופים ברצועה.
במערכת הביטחון הביעו בצהריים אופטימיות זהירה שדף וסלאמה אכן חוסלו, ומעריכים כי חמאס ינסה לטשטש את התשובה לשאלה אם דף שרד את ניסיון ההתנקשות. בחמאס אכן מיהרו להטיל בספק בטענות הישראליות וטענו שהן "שקריות", ונועדו להצדיק לכאורה את ההרג הרב לכאורה במתקפה – כשלפי הפלסטינים מספר ההרוגים עומד על יותר מ-70 בני אדם ועוד כמעט 300 נפצעו.
בישראל הדגישו כי המתקפה לא הייתה במתחם העקורים עצמו באל-מוואסי, האזור ההומניטרי שאליו נקראו להתפנות המוני פליטים פלסטינים, אלא במתחם מגודר באזור ששימש את מחבלי חמאס. גורמים ישראליים אמרו ל"וול סטריט גורנל" כי רוב ההרוגים הם חמושים, בהם מאבטחיהם של דף וסלאמה.
בחמאס מתעקשים שההרוגים הם אזרחים, ובכיר ארגון הטרור סאמי אבו-זוהרי אמר לרויטרס כי הטענות הישראליות הן בגדר "שטויות". הוא הוסיף כי במדובר ב"הסלמה חמורה של מלחמת רצח העם שנתמכת בגיבוי אמריקני ובשתיקת העולם". על רקע האפשרות שהתקיפה תפגע בטווח הזמן המיידי במגעים לעסקת חטופים – אך אולי תגביר את הלחץ הצבאי על חמאס להתגמש בשיחות – אבו-זוהרי טען כי התקיפה מראה שישראל לא מעוניינת בהגעה להסכם הפסקת אש.
בארגון הטרור משגרים גם איומים אחרי התקיפה הדרמטית, ובהודעה שפרסמו קראו ל"חזיתות ההתנגדות בגדה וברחבי העולם, להמשיך ולעמוד לצד ההתנגדות בעזה, לעורר את הגדה המערבית וליצור הסלמה".
כצפוי, גינויים מרחבי הערבי והמוסלמי מיהרו להגיע, ובין הראשונים לעשות זאת היו המצרים. "מצרים הודיעה לגורמים הנוגעים בדבר על סכנת ההסלמה הישראלית ברצועת עזה והפגיעה באזרחים. ישראל נוהגת במדיניות שמביאה להסלמה נוספת, שיהיו לה השלכות קשות על האזור כולו", אמר גורם מצרי בכיר לערוץ "אל-קאהרה אל-אחבאריה".
משרד החוץ הטורקי גינה גם הוא את מה שכינה "הרג עשרות אזרחים באל-מוואסי", והאשים כי מדובר ב"אירוע נוסף במסגרת מאמצי ממשלת נתניהו לחסל את כל הפלסטינים". הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן אמר במקביל: "מה שקורה בעזה זה לא מלחמה או הגנה עצמית, אלא רצח עם. כל עוד ישראל תנסה להשיג את ביטחונה באמצעות כיבוש אדמות, אף מדינה באזור, כולל טורקיה, לא תרגיש בטוחה".
גם באיראן גינו כמובן את התקיפה. דובר משרד החוץ האיראני, נאסר כנעאני, מסר: "תקיפת אוהלי העקורים באזורים שהוכרזו 'בטוחים' על ידי ישראל היא פשע חדש ברשימת הפשעים של ישראל. הפשעים האלה נמשכים לנוכח שתיקת הקהילה הבינלאומית. ישראל שוב הוכיחה שהיא לא עוצרת באף קו אדום".
בעיתון הקטארי "אל-ערבי אל-ג'דיד" הדגישו את העובדה שהתקיפה הייתה באזור שהוגדר כהומניטרי – אף שבישראל הבהירו כאמור שהתקיפה הייתה במתחם מגודר של חמאס בתוך האזור הזה. כותרת הדיווח בעיתון הקטארי הייתה "השקר של האזורים הבטוחים", ונטען בו כי ישראל תוקפת בכוונה אזורים הומניטריים ו"מכסה על כך בטענות שמדובר בתקיפות של פעילים".
גם בפת"ח, תנועתו של יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, גינו את התקיפה ומסרו: "הטבח העקוב מדם שביצע צבא הכיבוש נגד העקורים באזור מוואסי ממערב לחאן יונס מדגים את היקף הנטייה הפושעת של מערכת הכיבוש, המטילה סנקציות על דמו של העם הפלסטיני כדי ליישם פרויקטים של עקירה וגירוש. היא ביצעה מעשי טבח עקובים מדם נגד אזרחים, כולל נשים, ילדים וקשישים, במסגרת מלחמת ההשמדה השיטתית שמנהלת ברצועת עזה ובגדה המערבית מאז שבעה באוקטובר".