שבוע וחצי לבחירות לנשיאות ארצות הברית העלו אמש ולפנות בוקר (יום א') שני המועמדים הילוך נוסף בקרב שלהם על מדינת מישיגן המתנדנדת, שיכולה להכריע את גורל המרוץ כולו. בעצרת של קמלה האריס עלתה הלילה לדבר הגברת הראשונה לשעבר מישל אובמה, וכמעט התחננה בפני האמריקנים: אל תצביעו לדונלד טראמפ. בעצרת שלו לעומת זאת העלה טראמפ לבמה קבוצה של אוהדים מפתיעים – מוסלמים תושבי מישיגן הנמנים עם מאוכזבי ביידן, והם הצהירו על תמיכתם בו.
בחירות 2024 בארה"ב – סיקור נרחב בעמוד המיוחד של ynet:
• ה-IQ של האריס וחיים על מאדים: טראמפ הגיע לפודקאסט האהוב באמריקה
• האקרים סינים פרצו לטלפונים של טראמפ ואנשי קמפיין האריס
• שוויון מוחלט: הסקרים האחרונים בארה"ב ושבירת המסורת של ה"וושינגטון פוסט"
• "סערת היטלר" לפני הבחירות, אזהרה לאילון מאסק שמחלק מיליונים למצביעים
בעצרת הדמוקרטית הלילה אמרה מישל אובמה כי האריס "תהיה נשיאה יוצאת מהכלל", אך הודתה שהיא באמת ובתמים פוחדת מניצחון של טראמפ: "התקווה שלי לגבי קמלה מלווה בפחד אמיתי. למה המרוץ הזה צמוד בכלל?", שאלה. "אני קצת כועסת שאנחנו אדישים להתנהגות הבלתי-יציבה של טראמפ, לירידה המנטלית הברורה שלו, להיסטוריה שלו כעבריין מורשע ולעברו כטורף מיני שבית המשפט קבע כי תקף מינית. אני שוכבת ערה בלילות ותוהה: מה לעזאזל קורה?". על האריס, שאם תיבחר תהיה הנשיאה הראשונה בתולדות ארה"ב, אמרה אובמה: "בכל היבט שהוא היא הראתה שהיא מוכנה. השאלה האמיתית היא: האם אנחנו, כמדינה, מוכנים לרגע הזה? אל תתפתו להאמין לשקרים שמספרים לכם, כאילו אנחנו לא יודעים מי זו קמלה ומה עמדותיה. היא אדם שמבין אתכם, את כולכם".
הנושא המרכזי שהודגש בעצרת של האריס במישיגן היה הזכות להפלות והחשש שאם טראמפ ישוב לבית הלבן זכויות נוספות הנוגעות להפסקת היריון ולבריאות האישה יוגבלו. טראמפ, נזכיר, הצליח בימי נשיאותו למנות שורה של שופטים שמרנים לבית המשפט העליון שהיטו את הכף בו כך שלשמרנים ולאולטרה-שמרנים יש בו כעת יתרון מובהק, 6 שופטים מול 3. אחרי שעזב את התפקיד הכריעו שופטים אלה בעד ביטול פסק הדין ההיסטורי "רו נגד ווייד", שבמשך 50 שנה חייב את כל מדינות ארה"ב לאשר הפלה בתחומן. בעקבות ביטול פסק הדין החזירו מדינות רבות איסורים נוקשים על הליכי הפסקת היריון.
בנאום במישיגן הזהירה הגברת הראשונה לשעבר אובמה כי איסורי ההפלות עלולים להיות רק הצעד הראשון המבשר על הגבלות מסוכנות עוד יותר שנוגעות לטיפול הרפואי בנשים, ופנתה לגברים השוקלים להצביע לטראמפ רק כדי למחות על המצב: "אם לא ננצח בבחירות האלה, נשותיכם, בנותיכם, האימהות שלכם, אנחנו כנשים – נהפוך לנזק אגבי של הזעם שלכם. האם אתם כגברים מוכנים להביט בנשים ובילדות שאתם אוהבים ולהגיד להן שתמכתם במתקפה על שלומן?". אובמה דיברה גם על הקשיים הפיזיים שנשים מתמודדות איתן בשקט לאורך חייהן, ובגרון חנוק שיתפה בהתמודדות ה"מתישה" שלה, לדבריה, עם המנופאוזה: "ליותר מדי נשים בגילי אין מושג מה קורה עם הגוף שלנו כשאנחנו מתמודדות עם מנופאוזה, גלי חום מתישים ודיכאון. רובנו בולעות את הכאב ומתמודדות איתו לבד. אנחנו לא משתפות אף אחד בחוויה שלנו – לא את בני הזוג, לא את החברים, אפילו לא את הרופאים".
טראמפ על האריס: "היא סתומה, אף אחד לא מכבד אותה"
טראמפ מצדו ערך אתמול עצרת בעיר נובי שבמישיגן, ובה שב לתקוף את האריס במילים בוטות: "היא סתומה. האדם הזה לא יכול להיות נשיא", אמר. "היא תהרוס את המדינה שלנו. כולם יודעים את זה. אף אחד לא מכבד אותה. ארה"ב היא עכשיו מדינה כבושה. קמלה קלקלה אותה, אנחנו נתקן אותה".
במהלך העצרת העלה טראמפ לבמה את מי שהציג כ"מנהיגים בולטים בקהילה המוסלמית של מישיגן", בהם ראש העיר דירבורן הייטס ביל באזי, יליד לבנון, וזה הכריז: "אנחנו תומכים בדונלד טראמפ, כי הוא הבטיח לשים סוף למלחמות במזרח התיכון ובאוקראינה. מרחץ הדמים חייב להיפסק בכל העולם, ואני חושב שהאיש הזה יכול לגרום לזה לקרות". מלבדו דיבר גם האימאם בילאל א-זוהיירי: "אנחנו כמוסלמים עומדים לצד הנשיא טראמפ כי הוא הבטיח שלום – הוא מבטיח שלום, לא מלחמה", אמר לקהל האלפים, וזכה לתשואות. "ואני חושב שהאיש הזה יכול לגרום לזה לקרות. אני אישית מאמין שיש סיבה לכך שאלוהים הציל את חייו פעמיים". בדבריו כיוון לשני ניסיונות ההתנקשות שמהם ניצל טראמפ.
"אני נרגש לקבל את תמיכתם של המנהיגים הנכבדים למדי האלה", אמר טראמפ כשקידם אותם לבמה בעצרת בנובי, פרבר של דטרויט השוכן כחצי שעת נסיעה מדירבורן, העיר בעלת הקהילה הערבית הגדולה ביותר בארה"ב. בהמשך הצהיר טראמפ כי המצביעים הערבים והמוסלמים "יכולים להכריע את הבחירות לכאן או לכאן", ודיבר גם על שותפות ערכים בין הקהילה המוסלמית לבין רפובליקנים: "הם לא בעניין של ניתוחים לשינוי מין. הם לא בעניין של גברים שמתמודדים בענפי ספורט של נשים".
"יהודים, קתולים, אוונגליסטים, מורמונים ומוסלמים מצטרפים אלינו במספרים גדולים יותר מאי פעם ועכשיו קורה הדבר הנפלא ביותר", אמר הנשיא לשעבר. "המצביעים המוסלמים והערבים במישיגן וברחבי המדינה רוצים לעצור את המלחמות הבלתי נגמרות ולחזור לשלום במזרח התיכון. זה כל מה שהם רוצים". במהלך המלחמה בעזה, נזכיר, מתח טראמפ ביקורת על ישראל ואמר בין השאר שהיא צריכה למהר ולסיים את המלחמה משום שהיא פוגעת ביחסי הציבור שלה. לצד זה תקף את ביידן והאריס על כך שלכאורה הם אינם תומכים מספיק בישראל.
שבוע וחצי לבחירות: 38 מיליון כבר הצביעו
המהלך של טראמפ אמש במישיגן איננו מקרי. לפי הסקרים בארה"ב, בינו לבין האריס יש שוויון מוחלט בתמיכה הארצית (כ-48% לכל אחד מהם), ובשבע מדינות המפתח, שבשיטת האלקטורים הן שיכריעו מי מהם ייבחר לנשיא, זוכה כל אחד מהם להובלה קטנטנה בכמה מדינות, אך גם הובלה זו היא בטווח טעות הדגימה ועלולה להתברר כשקרית. לכן רואים הפרשנים את המצב במרוץ כתיקו מעשי, וזהו אחד המרוצים הצמודים בהיסטוריה.
אחת משבע מדינות המפתח היא מישיגן, שמחלקת 15 אלקטורים, והסקרים מצביעים בה על יתרון קטנטן של 0.4% להאריס. בשנה האחרונה מאיימים רבים בקהילה הערבית והמוסלמית שם – בהובלת תנועת המחאה Uncommitted – שלא לצאת להצביע, ובכך לגזול מהאריס קולות יקרים ולהביא להפסדה, כמחאה על "תמיכתה ברצח העם בעזה". בהינתן השוויון המעשי בין טראמפ להאריס במישיגן, גם היעדרות של כמה אלפי מצביעים ערבים ומוסלמים מהקלפיות – לא כל שכן יציאה שלהם להצביע לטראמפ – יכולה לתת את הניצחון לרפובליקנים במישיגן, ובעקבות זאת במרוץ לנשיאות כולו. לפי הערכות כ-200 אלף ערבים ומוסלמים חיים במישיגן.
הקמפיינים של האריס וטראמפ יימשכו היום, כשברקע נמשכת כל העת ההצבעה המוקדמת: יותר מ-38 מיליון אמריקנים כבר הצביעו בקלפיות או שלחו את קולם בטופס הצבעה בדואר. היום תשתתף האריס בעצרת בפילדלפיה, העיר הגדולה ביותר בפנסילבניה, אף היא מדינת מפתח, שמחלקת 19 אלקטורים ושסביר להניח כי מי שינצח בה יבטיח לעצמו ניצחון במרוץ כולו. האריס תבקר בשלל אתרים ברחבי העיר, במיוחד בריכוזים של מצביעים שחורים ולטינים, בניסיון לשכנע את קהילות הבוחרים הללו לצאת להצביע עבורה.
טראמפ מצדו ינאם הלילה בפני תומכיו במדיסון סקוור גארדן בניו יורק, מדינה שמצביעה באופן עקבי למועמדים הדמוקרטיים לנשיאות, וגם הפעם לא צפויה להעניק לו את האלקטורים שלה. מבקריו של טראמפ מדגישים כי באולם הזה בדיוק ערכה ב-1939 קבוצה של תומכי אדולף היטלר עצרת פרו-נאצית. בימים האחרונים מדגישים הדמוקרטים את הרטוריקה האלימה לדבריהם של טראמפ, את הדמיון ההולך וגובר בינו לבין דיקטטורים – וחלקם גם טוענים כי הוא מעריץ של היטלר, האשמה שטראמפ מכחיש בתוקף.