היא הוצבה ברחבת הכנסת בשנות ה-50, כאשר המשכן היה עדיין במרכז ירושלים, ומאז חלפו על פני המנורה המוכרת אינספור אנשים. כעת, עשרות שנים אחרי, נחשף המכתב ששלח הרב הראשי לישראל דאז לאמן שיצר אותה - ושהתערבותו פתרה את הבעיה והובילה להצבת המנורה.
וזה סיפורה של המנורה, שאותו רבים כלל לא מכירים: היא הוענקה לישראל על ידי חברי הפרלמנט הבריטי כמחווה, ויצר אותה בֶּנוֹ אֶלְקָן, אמן יהודי-בריטי ממוצא גרמני שעמל עליה במשך שש שנים.
הכוונה הייתה לסמל את החזרת המנורה לירושלים, שכן היא נפלה בשבי הרומאים בתקופת בית שני - מהלך שסימל את סיום הריבונות היהודית בארץ ואת היציאה לגלות.
המנורה המשוחזרת, שצבעה ברונזה, נישאת לגובה של חמישה מטרים ועליה 29 אירועים, ביטויים, דמויות ומושגים מכוננים בתולדות עם ישראל, מעין "ספר לימוד" ויזואלי ומקוצר של ההיסטוריה היהודית.
אבל לא הכול הלך חלק. המפלגות החרדיות התנגדו להצגת המנורה מכמה סיבות: היא שוחזרה בדמות המנורה שנבזזה מבית המקדש השני, בעוד שההלכה אוסרת ליצור העתקים של כלי בית המקדש עד שהוא ייבנה מחדש. בנוסף, האמן הבריטי הוסיף לה אלמנטים שונים כמו למשל פסלי אדם וחיות, מה שפורש כעבודת אלילים, האסורה על פי עשרת הדיברות.
כדי למנוע מבוכה בין ישראל לבריטניה, ובניסיון להגיע לפשרה, סוכם שהרב הראשי דאז, יצחק אייזק הלוי הרצוג, אביו של הנשיא לשעבר חיים הרצוג וסבו של הנשיא הנוכחי יצחק הרצוג - יציע מתווה לפתרון הפרשה.
הרב הרצוג נרתם למשימה, והציג פשרה: גוף הדמויות שעל המנורה לא יהיה חשוף, לא יופיעו בה דמויות מהנצרות ויתווספו לה שני קנים, משום שבמנורה שעיצב האמן היו רק חמישה. אלקן ביצע את התיקונים הדרושים והמנורה הוחזרה לישראל, נחנכה בטקס חגיגי, והוצבה לא בתוך המשכן, כמתוכנן, אלא מחוצה לו, בשל התנגדות המפלגות החרדיות.
המכתב נחשף בזכות ברין האמיל, נכדתו של יוצר המנורה, שתגיע מחר לביקור בכנסת. האמיל יצרה קשר עם מוזיאון הכנסת וסיפרה כי לאחר שסבה נפטר היא גילתה בביתו חומר רב הנוגע לתהליך יצירת המנורה, ובו מסמך הפשרה של הרב הרצוג.
במהלך ביקורה במשכן תבקר הנכדה גם באתר המנורה, ותסגור מעגל מרגש. יו"ר הכנסת מיקי לוי, שיפגוש אותה בביקורה, אמר כי "אלפיים שנות גלות חלפו מאז נבזזה המנורה מבית המקדש השני ועד הצבתה מול משכן הכנסת. מנס פך השמן ועד נס הקמת המדינה, מנורת שבעת הקנים מייצגת את ריבונות העם היהודי בארץ אבותיו ואת החיבור ההיסטורי שלא ניתן לערעור בין העם היהודי לירושלים בירתו". לוי הוסיף כי המסמכים ההיסטוריים שהביאה הנכדה לישראל יועברו לארכיון הכנסת.