בצה"ל מעריכים שבתוך 48 עד 72 השעות הקרובות תתקבל ההכרעה שתעצב את סיומה של המערכה ברצועת עזה: עסקת חטופים עם חמאס או כניסה של צה"ל לרפיח. ארה"ב חידדה בימים האחרונים את התנגדותה לפעולה ישראלית ב"מעוז האחרון של חמאס" מתוך חשש לקושי הומניטרי לפעול בתא השטח הקטן שבו דחוסים כעת כ-60 אחוזים מתושבי רצועת עזה כולה, על קו הגבול עם מצרים, חרף הבטחות ישראליות והצגת תוכניות שניתן לפנות חלקים מהתושבים למתחמים בטוחים ומוגדרים בחאן יונס ובמוואסי שמצפון לרפיח.
הרגישות האמריקנית למהלך כה גדלה, שאת סדר היום הציבורי נגד ממשל ביידן וישראל תופסים כבר כעת בארה"ב טענות של חמאס, שמנופחות לתעמולה נגד ישראל, כמו הריגה המונית של אזרחים בבית החולים נאסר בדרום הרצועה, הגם שצה"ל נטל והשיב משם גופות כדי לבדוק את זיקתן לחטופים ישראלים. החשש האמריקני הוא שכל אירוע ברפיח עם הרוגים פלסטינים בלתי מעורבים יקבל נפח לא פרופורציונלי נגד ישראל והממשל, בניגוד ללגיטימציה ממנה נהנתה ישראל כשתמרנה בשאר חלקי הרצועה בתחילת המלחמה.
לצד הלחץ מצד ארה"ב, קיים גם לחץ אירופי כבד מצד בית הדין הפלילי בהאג (ICC) להוציא צווי מעצר לבכירים ישראלים, ובהם ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט, אך גם לבכירים בצה"ל. עדות ללחץ הישראלי מפני מהלך כזה ניתן למצוא בהחלטה של נתניהו להביא את הסוגיה לדיון בממשלה היום.
בעוד שהתרחיש הפחות גרוע מבחינת צה"ל הוא כניסה לרפיח או עסקה עם בסיס לנורמליזציה עם סעודיה, שכוללת הפסקת אש ממושכת עם חמאס, הכנסת הרשות הפלסטינית לשלוט במקום חמאס בעזה וחיזוק הברית האזורית נגד איראן - האופציה הגרועה ביותר היא סירוב של חמאס להצעה הישראלית הנדיבה והגמישה האחרונה.
במצב שכזה, מעריכים בצבא, ניכנס למבוי סתום: ישראל תישאר בלי החטופים ובלי תמיכה לפעול ברפיח, אך תהיה חייבת בכל זאת להיכנס לעיר בדרום הרצועה כדי לפרק את חטיבת חמאס המקומית, שטרם טופלה, ולפגוע בצירי הברחות האמל"ח מסיני.
הצבא, מבחינתו, נערך לכך ביתר שאת: קבוצות פיקוד הושלמו ביומיים האחרונים בדרגים הטקטיים של פיקוד הדרום עד לרמות החטיבות והגדודים, בעיקר הסדירים, שייכנסו פנימה מאוגדות החוד הסדירות 162 ו-98. אתמול הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי אישר את כל התוכניות לפעול ברפיח ובמחנות המרכז, וחלק מהטנקים של צה"ל לטובת המהלך כבר נערכים במרחב הגבול בדרום העוטף.
הפעולה תהיה בכל מקרה מדורגת, ועם אופציה לעצור לטובת מו"מ או עסקה אם זו לא תצא לפועל השבוע. אך גם בישראל יודעים, לפי ניסיון העבר מהחודשים האחרונים, שתמרון קרקעי עלול לסכן חטופים שנותרו בחיים וחלקם מוחזק ברפיח כשכפ"ץ אנושי. כבר עתה ברור שגם אם תהיה עסקה השבוע, ניתן להניח שמנהיג חמאס בעזה יחיא סינוואר ישאיר ברשותו מספר חטופים חיים, כתעודת ביטוח לשרידותו ושרידות חמאס - שנים קדימה.
בינתיים, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לוחץ על המתווכות כדי שילחצו על חמאס לקבל את ההצעה המצרית לעסקת חטופים, ואמש הוא שוחח בטלפון עם נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי ואמיר קטאר תמים בן חמד א-ת'אני, בשתי שיחות נפרדות.
מהבית הלבן נמסר הלילה כי ביידן דחק בשני המנהיגים ״להפעיל את כל המאמצים כדי להבטיח את שחרור החטופים המוחזקים בידי חמאס, שכן זה עומד כרגע כמכשול היחיד להפסקת אש מיידית ולסיוע לאזרחים בעזה״. לפי הודעת הבית הלבן, ביידן אישר שארה"ב יחד עם מצרים וקטאר תפעל להבטחת יישום מלא של תנאי העסקה שעומדת על הפרק, וכי ״הנשיא שב והדגיש את החשיבות של הגנה על חיי אזרחים ואת ההבטחה שפלסטינים לא ייעקרו למצרים או לכל מקום אחר מחוץ לעזה״. מלשכתו של א-סיסי נמסר כי השניים שוחחו בין השאר גם ב"סכנות הכרוכות במבצע ברפיח" וב"חשיבות של פתרון שתי המדינות לשלום אזורי".
מקורות בחמאס אמרו אמש לעיתון הסעודי "א-שרק" כי "הפעם יש אווירה ונסיבות אחרות בנוגע להצעה הנוגעת להפסקת אש". אנשי ארגון הטרור חזרו לדוחא, בירת קטאר, להתייעצויות אחרי הפגישה עם נציגי המתווכות בקהיר. "משלחת התנועה הקשיבה להבהרות של המתווכות לגבי כמה נקודות מעורפלות בהצעת ההפוגה האחרונה", אמרו המקורות.
כל זאת בזמן שראש הממשלה נתניהו מקיים דיונים בקריה על המגעים לעסקת החטופים, ובשאלה אם לשלוח היום את צוות המשא ומתן הישראלי, בדרגי עבודה, לקהיר - בהתחשב בעובדה שתשובת חמאס ומנהיגה בעזה יחיא סינוואר עדיין לא הגיעה. בישראל מבינים שתשובת חמאס על ההצעה המצרית תגיע בתוך כמה ימים - וככל הנראה לא ב-24 השעות הקרובות.
ב-CNN דווח אתמול מפי גורם ישראלי כי חמאס בוחן מסגרת חדשה לעסקה לשחרור חטופים מההצעה המצרית, שבמסגרתה ישוחררו בשלב הראשון 33 חטופים בתמורה להפסקת אש ולשחרור אסירים פלסטינים - כשבכל יום ישוחרר חטוף בתמורה ליום הפוגה. הגורם אמר בנוסף כי המספרים עשויים להשתנות במהלך המשא ומתן. באשר לשלב השני של העסקה, כך דווח, תיארו אותו המקורות ל-CNN כ"השבת שקט בר-קיימא", שבמהלכו יוחזרו החטופים הנותרים, בתמורה לאסירים פלסטינים נוספים. הגורם הדיפלומטי שבקיא בשיחות אמר שההתייחסות ל"שקט בר-קיימא" היא "דרך להסכים להפסקת אש קבועה מבלי לקרוא לזה כך".
הבעיה, כך אומרים בישראל, היא שלא ידוע כמה חטופים מוכן חמאס לשחרר. בארגון הטרור מוכנים לשחרורם של 20, בעוד ישראל עומדת על 33. בינתיים, בישראל מתכוננים כאמור ליציאת המשלחת מנציגי מוסד, שב"כ וצה"ל בדרגי העבודה לקהיר, אולם החלטה סופית תתקבל רק בכפוף לתשובת סינוואר. בכל מקרה, לא תצא משלחת לפני שתגיע תשובתו - וההחלטה תתקבל בהתאם ל"איכותה". בישראל סבורים שמנהיג חמאס בעזה ידרוש "הבהרות" על ההצעה הקיימת.
בישראל אין אופטימיות לגבי תשובת חמאס להצעה המצרית, שגובשה ברובה בהסכמתה. גורם ישראלי בכיר אמר ל-ynet אתמול כי "ניתן יהיה להגיע לעסקה רק אם חמאס יוותר על דרישתו לסיום המלחמה וליציאת צה"ל מעזה".