עלייה של 35% בשנה: 424 פניות על הטרדות מיניות ועבירות מין התקבלו בשנת 2022 באגף המשמעת בנציבות שירות המדינה. כך עולה מדוח הטיפול בהטרדות מיניות בשירות המדינה, שפורסם היום (רביעי) על ידי האגף.
לקריאת דוח הטיפול בהטרדות מיניות בשירות המדינה - לחצו כאן
לפי הדוח, באותה השנה הסתיים הטיפול ב-235 תיקים והוגשו 17 תובענות לבית הדין למשמעת. מדובר בעלייה של 35% לעומת שנת 2021, שבה התקבלו 314 פניות בנושא. שנה לפני כן התקבלו 230 פניות. באגף מבהירים כי הכמות לא משקפת בהכרח את היקף התופעה בשירות המדינה, אבל מברכים על העלייה שמצביעה לטענתם על אמון הציבור, העובדים ומקבלי השירות במערך המטפל.
משרד הבריאות ניצב בראש רשימת הפניות על הטרדות מיניות בשירות המדינה, כשבתי החולים הממשלתיים "זכו" ל-115 פניות המהווים כ-27% מכלל הפניות. המרכז הרפואי שיבא תל השומר והמרכז הרפואי ברזילי נמצאים בראש עם 9 פניות כל אחד. משרד החינוך נמצא במקום השני עם 94 פניות, כ-22% מהסך הכולל. ממשרד החוץ - שמופיע לראשונה במקום גבוה יחסית בטבלה - התקבלו 10 פניות, שהן כ-3% מסך הפניות על הטרדות מיניות ועבירות מין שהתקבלו באגף המשמעת.
ממשרד המשפטים התקבלו באגף תשע פניות, ותשע נוספות התקבלו מרשות כבאות והצלה. בתחתית הטבלה נמצאים משרד ראש הממשלה ומשרד הרווחה עם שתי פניות, ובית הנשיא עם פנייה אחת בלבד. משירות בתי הסוהר ומשמר הכנסת לא התקבלו פניות כלל. עם זאת, 94 פניות מתוך ה-424 שהתקבלו, כ-22%, לא שויכו למשרד או לרשות.
בנציבות שירות המדינה מסבירים כי חוק "שירות המדינה: משמעת" חל על כ-300 אלף עובדים, וכי ממונות של שוויון מגדרי הוצבו מטעמה בכל יחידה ממשלתית. לדבריהם, הממונות מקבלות את התלונות ומלוות של המתלוננים בכל ההליכים הנדרשים.
עו"ד גיא דוד, מנהל אגף המשמעת בנציבות, וסגניתו עו"ד יפית איצקוביץ' אמרו כי "אגף המשמעת עושה מאמצים גדולים על מנת לתת מענה ולטפל בכל הפניות על הטרדות מיניות. יחד עם זאת, חרף המאמצים ולנוכח חוסר משמעותי במשאבי כוח אדם באגף, הטיפול בתיקים שבוצעה בהם חקירה עדיין איננו מהיר ויעיל מספיק ודורש שיפור רב. הנושא הובא בפני הנהלת הנציבות, שנעתרה לבקשתנו לפעול כדי לחזק ולהוסיף משאבים לאגף. שינוי זה עתיד להתרחש בשנה הקרובה. אנו מקווים ומצפים כי התוספת המבורכת בכוח אדם לכשתגיע, תוביל לשיפור משמעותי במהירות וביעילות הטיפול בתיקים".