האפיפיור פרנסיסקוס ניפק היום (שבת) אמירה קשה נוספת בנוגע למלחמה שמנהלת ישראל נגד חמאס ברצועת עזה, והביע גם תסכול מכך שלדבריו לא הותר לנציגו, הקרדינל פיירבטיסטה פיצבאלה שמכהן כפטריארך הלטיני של ירושלים, להיכנס לרצועה.
"אתמול, ילדים הופצצו. זו אכזריות, זו לא מלחמה. רציתי להגיד את זה כי זה נוגע בליבי", אמר פרנסיסקוס בדרשה שנשא לבכירים בוותיקן – ככל הנראה בהתייחסות לתקיפות צה"ל אתמול, שלדברי הפלסטינים נהרגו בהן 25 בני אדם. הוא טען כאמור כי "בניגוד למובטח", בגלל ההפצצות הישראליות לא הותר אתמול לקרדינל פיצבאלה להיכנס לרצועה כדי להיפגש שם עם קתולים.
בסוכנות הידיעות רויטרס דיווחו הערב כי בצה"ל אמרו בתגובה שביקור הפטריארך אושר באופן עקרוני וייערך מחר – אם לא יהיו נסיבות ביטחוניות מיוחדות שימנעו זאת. עוד נמסר מצה"ל כי סיוע הומניטרי מטעם הכנסייה הקתולית כבר הוכנס בימים האחרונים לרצועה. בהודעת צה"ל שהועברה לרויטרס הודגש כי ישראל פועלת בשיתוף פעולה עם הקהילה הנוצרית בעולם, "כדי להקל על האוכלוסייה הנוצרית שנשארה ברצועה" – בכלל זאת בתיאום פינויים למדינות אחרות.
האפיפיור, מנהיגם הרוחני של 1.4 מיליארד קתולים בעולם, מקפיד לרוב על זהירות רבה בכל הנוגע להתייחסויותיו לסכסוכים שונים ברחבי תבל – אבל לאחרונה החריף את הטון שלו ביחס למלחמה בעזה. אף שמאז מתקפת הטרור של 7 באוקטובר קרא לחמאס כמה וכמה פעמים לשחרר את הישראלים החטופים, הוא גם ידוע כמי שבמשך שנים גילה אהדה לסוגיה הפלסטינית.
רק בחודש שעבר נקט צעד מאוד לא שגרתי מבחינתו כשקרא לחקור את הטענות שמעשי ישראל בעזה הם רצח עם. בדרך כלל מקפיד האפיפיור שלא לבחור צד בסכסוכים, ועצם הקריאה שלו לבחון את הטענות היא צעד חריג ביותר מצידו, ולכן התפרשה ככזו הנותנת לטענות רוח גבית. בתקרית נוספת שעוררה עניין רב, הוא השתתף החודש בטקס בוותיקן לרגל חג המולד, כשפסל התינוק המייצג את ישו הונח על כאפייה פלסטינית.
באותו אירוע דיבר האפיפיור על "פלסטין הקדושה המעונה", כלשונו, וקרא לסיים את המלחמה בעזה: "בואו נזכור את אחינו ואחיותינו שם ובמקומות אחרים בעולם שסובלים מטרגדיית המלחמה", אמר פרנסיסקוס. "עם דמעות בעינינו, הבה נישא תפילתנו לשלום. אחים ואחיות, די למלחמה, די לאלימות!". בהמשך, על רקע הכותרות שעורר מה שנתפס כמחווה לפלסטינים, הוסרה הכאפייה.
החודש גם נפגש האפיפיור עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן – פגישתם הראשונה פנים אל פנים זה שלוש שנים – והוותיקן מסר לאחר מכן כי אבו מאזן נועד עם הצמרת הדיפלומטית של הוותיקן ודן איתה ב"מצב ההמוניטרי הקשה מאוד בעזה, שמקווים כי תושג בה הפסקת אש וכל החטופים ישוחררו בהקדם האפשרי".
דבריו היום של האפיפיור מגיעים יממה אחת בלבד אחרי ששר התפוצות עמיחי שיקלי פרסם נגדו מכתב פומבי וחריג בתקשורת האיטלקית, ובו מתח ביקורת על דבריו בנוגע לצורך לחקור את הטענות לרצח עם בעזה. בין היתר טען שיקלי שמדובר ב"עלילת דם" ובזילות של המושג ג'נוסייד, במיוחד לאור היסטוריית העם היהודי בשואה.