התקציב שעליו יצביעו שרי הממשלה היום (חמישי), עתיד לפגוע באופן קשה באנשים עם מוגבלות שנתמכים בקצבאות של הביטוח הלאומי. "במסגרת ההצבעה על תקציב המדינה יצביעו גם על הקפאת קצבאות הנכות, דבר שיוביל את כלל הנכים להידרדרות משמעותית", הסביר לביא נאור, דובר פדרציית ארגוני הנכים ומוביל המחאה. "הדבר יגרום למאות אלפי נכים לבחור בין אוכל לתרופות, ולחיים בעוני ובעולב".
במסגרת התוכנית הכלכלית לשנת 2025 נקבע כי ההצמדה של קצבאות הנכות השונות, ובהן קצבאות ילד נכה, תלות בזולת, נכות כללית ושירותים מיוחדים – תוקפא, ותיגרע התוספת השנתית המיועדת, לשנים 2025 ו-2026.
בנוסף הוחלט על העלאת מס הבריאות למבוטחים שאינם עובדים החל משנת 2025 ואילך, ללא החרגה של מקבלי קצבאות נכות, ועל ביטול נקודות הזיכוי של עובדים זרים בין היתר בענף הסיעוד, שמצוי במשבר ממושך.
"זו הפרה של ההסכמות מול ציבור הנכים, שאליהן הגעתם ממש לאחרונה, במסגרת תיקון 200 לחוק הביטוח הלאומי", כתבו ארגוני הנכים במכתב שנשלח השבוע לשר האוצר בצלאל סמוטריץ', בהם אלו"ט, אקים, בזכות ו-"נכה לא חצי בן אדם".
"המשמעות הפשוטה של התיקונים המוצעים היא כי בעוד הוצאות הטיפול וההוצאות השוטפות של אוכלוסייה זו, והסיכון שלהם ושל משפחותיהם המטפלים לפליטה ממעגל העבודה יעלו בשיעור גבוה יותר לעומת כלל משקי הבית - התמיכות וההטבות אשר הקלו עד כה את הנשיאה בנטל המוגבר שעל כתפיהם יבוטלו או ישחקו", נכתב. "לפיכך, הגזירות המתוכננות צפויות להוות מכה אנושה לאנשים עם מוגבלויות ולבני משפחותיהם".
לאחר שהתריעו על כך בשבועות האחרונים בצל הדיונים על התקציב, הבוקר הודיעו ארגוני מחאת הנכים כי יחדשו את המחאה. "אנו יוצאים הפעם באזהרה חד משמעית לשר האוצר ולראש הממשלה - בטלו את הגזרה של הקפאת קצבאות הנכות, אחרת תראו אותנו חוזרים לכבישים ולרכבות, מה שיגרום לאוצר המדינה נזק כלכלי של מיליארדי שקלים".
הם הוסיפו: "לא נרפה עד שהאיום יוסר מעלינו. נמנענו מלצאת בשעת מלחמה להפגנות, דבר שהיה משבש את כל חיי המדינה, אך אם הדבר לא יוסר מסדר היום, ללא כל ברירה נצא ונפגין".
אלכס פרידמן, מייסד ויו"ר ארגון "נכה לא חצי בן אדם", אמר לקראת ישיבת הממשלה לאישור תקציב המדינה: "אני קורא לשר האוצר להתעשת. הקפאת קצבאות הנכות בזמן מלחמה ויוקר המחיה העולה, בשילוב עם העלאת המע"מ והגזרות הנוספות - הן גזר דין מוות לציבור הנכים". פרידמן קרא גם לראש הממשלה בנימין נתניהו, לשר העבודה יואב בן צור ולשרי הממשלה, ואמר כי "עליהם לעמוד בהתחייבותם להתנגד למהלך. 'לא תעמוד על דם רעך'".
שר הרווחה והביטחון החברתי יעקב מרגי הודיע כי יתנגד לתקציב המדינה במתכונתו הנוכחית. "רווחה שווה ביטחון", אמר מרגי, והוסיף: "טבח 7 באוקטובר והמלחמה הגדילו בצורה משמעותית את הוצאות המשרד על שירותי הרווחה לאוכלוסייה שנפגעה מהמלחמה וכן את הנגזרות ממנה. השלכות המלחמה ילוו אותנו במשך שנים, ולכן כל עוד לא יבוטל הקיצוץ – אתנגד לתקציב המדינה".
שר העבודה בן צור הודיע גם הוא כי הוא "מתנגד בתוקף להקפאת הקצבאות והגזרות הכלכליות על האוכלוסיות המוחלשות. אם יוקפאו, לא אתן יד לפגיעה אנושה בחלשים בעת מלחמה ואצביע נגד התקציב". הוא טען כי מדיניותו לא השתנתה, והסביר כי "הקפאת קצבאות בזמן עליית מחירים בכלל תחומי החיים היא לא הקפאה, אלא קיצוץ כואב ולא מוסרי, שאליו אני מתנגד בתוקף".