אחרי שהחלק הראשון במהפכה המשפטית עבר בקריאה ראשונה בלילה שבין שני לשלישי, בקואליציה ממשיכים להבהיר שעדיין לא מאוחר להידבר, אך באופוזיציה מתעקשים: "קודם הקפיאו את החקיקה – ואז נדבר". בינתיים, חוקים דרמטיים לא פחות יעלו היום (רביעי) להצבעה בקריאה טרומית במליאת הכנסת.
בין החוקים שיעלו להצבעה:
- "חוק מח"ש" של ח"כ משה סעדה (הליכוד), שיעביר את המחלקה לחקירות שוטרים מהפרקליטות להיות גוף עצמאי תחת שר המשפטים
- "חוק החמץ" של ח"כ משה גפני (יהדות התורה), לפיו תהיה אכיפה להכנסת ואכילת חמץ בבתי החולים ובקופות החולים.
- "חוק שיפוט בתי דין רבניים" של גפני, חברי מפלגתו סגן השר אורי מקלב וח"כ יעקב אשר, וח"כ ינון אזולאי (ש"ס), שתרחיב את הסמכויות של בתי הדין הרבניים.
במקביל, יתחדשו הבוקר הדיונים בוועדת החוקה על הצעת החוק שתקשה על בית המשפט העליון לפסול חוקים רגילים. לפי ההצעה של יו"ר הוועדה רוטמן, בג"ץ יוכל לפסול חוק רק אם ההחלטה עברה פה אחד, בהרכב מלא של שופטים (15 מ-15 השופטים). ההצעה גם קובעת כי בג"ץ יוכל לפסול חוק "רק אם הוא סותר בבירור הוראה ששוריינה בחוק יסוד".
כמדי יום רביעי, הצעות החוק שיובאו למליאת הכנסת הן הצעות חוק פרטיות שהוגשו גם על ידי חברי כנסת מהאופוזיציה וגם מהקואליציה, לרבות אלה שעברו בוועדת השרים לחקיקה וצפויות לקבל את תמיכת הקואליציה.
תהליך אישור הצעת חוק פרטית דורש:
1. מעבר בקריאה טרומית במליאת הכנסת
2. דיון בוועדת הכנסת להכנה לקריאה ראשונה, ובהמשך גם קריאה שנייה ושלישית.
הצעת החוק שהגישה ח"כ שרן השכל (המחנה הממלכתי) תעלה גם כן להצבעה היום והיא צפויה לקבל את תמיכת הקואליציה. הצעת החוק קובעת כי אסיר ביטחוני לא יהיה זכאי למימון המדינה לטיפול רפואי שמטרתו שיפור איכות חיים, לרבות טיפולים קוסמטיים ותרופות שאינן בסל הבריאות. מטרת הצעת החוק למנוע מקרים שבהם מחבלים שנפצעים בפיגועים שביצעו, זכאים למימון טיפול מהמדינה לניתוחים קוסמטיים וטיפולים שאינם כלולים בסל הבריאות, וכל עוד אינם מצילי חיים. במקרים חריגים יורשה השר לאשר טיפול רפואי מסוג זה, כל עוד ידווח לוועדת ביטחון הפנים של הכנסת אחת לשנה אודות ההיתרים החריגים שניתנו באותה שנה.
הדיון אתמול: ויכוח בין רוטמן לסגלוביץ'
בדיון שנערך אתמול בוועדה התפתח ויכוח בין רוטמן לח"כ יואב סגלוביץ (יש עתיד). רוטמן אמר בדיון כי "אנחנו רוצים בית משפט חזק שיוכל להגן על זכויות אזרח, אבל לא מה שהוא עושה, שגם הוא לא מגן על זכויות אזרח כמו שצריך, בעיקר כי הוא עסוק בלחוקק ולמשול". לאחר מכן הוא הוסיף כי "אנחנו לא באים לפגוע בזכויות האופוזיציה, אנחנו מבינים שתפקידה של האופוזיציה הוא להישמע אבל לא למשול. והסיטואציה שהאופוזיציה גם כשהפסידה בבחירות, ממשיכה לשלוט באמצעות מנגנונים לא דמוקרטיים היא הדבר שמפריע לנו".
סגלוביץ קטע אותו ואמר: "באיזה סרט אתה חי? באיזה סרט דמוני". רוטמן השיב: "בסרט תלת מימד", וסגלוביץ ענה: "אתם שולטים פה 30 שנה, אתם חיים בסרט הזה והבעיה שאתם מכניסים אותנו אליו. וכן, זה קשור לתוכנית הבאה של סמוטריץ', חוץ החמץ, לדרעי של מחר ולחוק יסוד לימוד תורה. אנשים יתחמקו פה משירות צבאי, זה קשור לשום ביקורת שיפוטית והכול פוליטי. זו דיקטטורה שאתם מייצרים – הרחובות יתמלאו, נעשה כל מאמץ, במוצאי שבת יהיו מיליון איש בחוץ".
מאוחר יותר בדיון אמר רוטמן כי "אני מעוניין שמדינת ישראל לאחר תיקון חוק היסוד הזה תהיה כמו אותן המדינות שביקורת שיפוטית על חקיקה תהיה אירוע או נדיר מאוד או לא קיים בכלל. אני רוצה שמדינת ישראל תהיה במדינות שבהן יש הבחנה בין עליונות הפרלמנט והחוקה אומרת שהשומר על הערכים החוקתיים הוא הפרלמנט".
בהמשך, החוק שעבר בליל שלישי בקריאה ראשונה צפוי לשוב לדיון בוועדת החוקה להכנה לקראת הקריאה השנייה והשלישית. הצעות החוק הבאות במסגרת הרפורמה המשפטית הן – חוק פסקת ההתגברות שמקודם על ידי רוטמן גם בחקיקה פרטית וגם בוועדת החוקה ויאפשר לכנסת לחוקק מחדש חוקים שנפסלו בבג"ץ והגבלת עילת הסבירות, כך ששופטים לא יוכלו להשתמש בעילת הסבירות בהחלטות הנוגעות לנבחרי ציבור והיא תחול רק על דרג לא נבחר כמו החלטות של פקידים. לפי נוסח הרפורמה של שר המשפטים יריב לוין, השופטים לא יוכלו להתערב במינויים והחלטות של נבחרי ציבור כמו הממשלה ושריה בטענה לחוסר סבירות.
המחאה נמשכת: הבוקר מפגינים התאספו מול ביתו של שר הכלכלה ניר ברקת בירושלים ומחו נגד המשך קידום תוכנית נתניהו-לוין להחלשת מערכת המשפט. חלק מהמפגינים קשרו את עצמם מול שער היציאה מהבית במטרה לחסום אותו. שוטרים שהגיעו למקום ניסו לפרק את החסימה. במקביל, מאות לוחמי צוות אוויר בעבר ובהווה, בהם חבריו של שר החינוך יואב קיש מהטייסת, חתמו על מכתב שבו קראו לו להסיר את תמיכתו במהפכה המשפטית: "אנחנו מתביישים בך, אתה לוקח חלק בהליך הרסני".