מלחמת רוסיה-אוקראינה החלה: נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הכריז לפנות בוקר (חמישי) על "מבצע צבאי מיוחד" בחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה, ודקות לאחר מכן פתח הצבא הרוסי בהפצצות על שורה של יעדים ברחבי אוקראינה. בצבא הרוסי הודיעו כי מדובר במתקפה על תשתיות צבאיות באמצעות כלי נשק מדויקים, וכי לא נפתחה מתקפה על הערים עצמן שבהן נשמעו הפיצוצים, בהן הבירה קייב, העיר חרקוב שבמזרח, העיר אודסה שליד חופי הים השחור והעיר מריופול שליד חופי ים אזוב, סמוך לדונבאס. גם הבדלנים במזרח אוקראינה פתחו במתקפה נרחבת, וכוחות רוסיים הכוללים טנקים חצו את הגבול מבלארוס בצפון ומחצי האי קרים בדרום. גם במערב אוקראינה, באזור לבוב, דווח על הפגזות. ynet מעביר משדר מיוחד עם עדכונים שוטפים על המלחמה שפרצה באירופה.
המתקפה הרוסית החלה - עוד כותרות:
• עדכונים שוטפים - דקה אחר דקה
• ביידן: העולם מתפלל למען אוקראינה, רק רוסיה אחראית למוות ולהרס שיבואו
• המרחב האווירי נסגר: בוטלו כל הטיסות לקייב וממנה
• כ-8,000 ישראלים נותרו באוקראינה, השגריר ל-ynet: "נערכים לפינוי לפולין"
• המלחמה באוקראינה הקפיצה את מחירי הנפט, הבורסות יורדות
• מה רוצה פוטין? שאלות ותשובות
בכך מתאמתים החששות שהתעצמו במשך שבועות מפני פלישה רוסית נרחבת לאוקראינה. המרחב האווירי במדינה נסגר כולו וכמובן שגם הטיסות של החברות הישראליות בוטלו. נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הודיע כשעה וחצי לאחר תחילת הפלישה על משטר צבאי בארצו. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן פרסם מיד לאחר הכרזתו של פוטין הודעה שבה גינה בחריפות את מהלכיו, והצהיר כי יוטלו סנקציות חריפות נוספות על רוסיה. מנהיגי מדינות ה-G7 צפויים לערוך היום מפגש וירטואלי כדי לדון במצב.
זמן קצר לאחר ההכרזה של פוטין נשמעו פיצוצים בקייב. בבירה הופעלו בהמשך אזעקות המתריעות מפני הפצצות. לאחר מכן נשמעו פיצוצים נוספים, ונוסעים ואנשי צוות פונו משדה התעופה בקייב. בהמשך דווח גם על קולות פיצוצים בחרקוב הקרובה יותר לגבול רוסיה. רוסיה הודיעה בעצמה אחר כך על מתקפה משולבת וחשפה כי כוחות רוסיים הונחתו מהים באודסה ובמריופול שבדרום אוקראינה. בהודעה שפרסם בהמשך הצבא הרוסי נאמר כי המתקפות, שכללו שיגורי טילים, נעשו נגד יעדים צבאיים בלבד, כמו שדות תעופה צבאיים, בסיסי צבא אחרים ומטוסי קרב של חיל האוויר האוקראיני. הודגש כי המתקפות לא נעשות נגד האזורים המאוכלסים. בהמשך נטען כי שדות התעופה הצבאיים של אוקראינה "נוטרלו".
בהודעה שפרסם הצבא האוקראיני נשלל הדיווח הרוסי על כך שכוחות רגליים נחתו בעיר אודסה שלחופי הים השחור. בהמשך מסרו שלטונות אוקראינה כי הותקפו גם מכיוונה של בלארוס השוכנת מצפון, לא הרחק מקייב עצמה. ברשת CNN דווח כי מדובר בכוחות רוסיים שחצו את הגבול שם, אחרי שבשבועות האחרונים ריכזה רוסיה כוחות צבא רבים - כולל טנקים - בבלארוס. לפי הרשויות האוקראיניות מתקפה נפתחה גם מחצי האי קרים מדרום, שאותו סיפחה רוסיה מאוקראינה כבר ב-2014. במקביל למתקפה הרוסית, גם הבדלנים הפרו-רוסים בחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה הודיעו כי פתחו ב"מתקפה נרחבת" בקו המגע מול הצבא האוקראיני באזור. לפי קייב, לפחות שמונה בני אדם נהרגו בהפגזות הרוסיות. משרד ההגנה האוקראיני טוען כי גם לרוסים יש "אבידות" בקרבות שמתחוללים כעת.
שליח ynet ו"ידיעות אחרונות" לאוקראינה ופרשננו לענייני ביטחון, רון בן ישי, סיפר כי בסביבות 5 לפנות בוקר נשמעו פיצוצים עזים בקייב: "מדובר כנראה בטילי שיוט ששוגרו כפי הנראה לשיתוק סוללות נ"מ, עמדות פיקוד ושליטה ומתקני שליטה ובקרה בשדות התעופה שמרוחקים כשלושים ק"מ מהעיר. זה חלק מהתקפה רוסית גדולה בתוך כל חלקי אוקראינה". המרחב האווירי באוקראינה נסגר וריק מכל תנועה אווירית וכך גם בסביבת המדינה. כל הטיסות לשם ומשם בוטלו - כולל אלו של החברות הישראליות. בקייב, ונראה שברחבי אוקראינה, נרשמה בהלה בקרב התושבים, ופקקים גדולים תועדו ביציאה מקייב, וכן בתחנות דלק באזורים אחרים במדינה. שליח חב"ד בחרקוב, מנדל מוסקוביץ', אמר במשדר של אולפן ynet: "רצנו בלילה למקלט, מכינים שקי חול וציוד".
פוטין: "המטרה - דה-נאציפיקציה לאוקראינה"
בהודעתו הלילה אמר פוטין כי הוא מכריז על המבצע הצבאי בעקבות בקשת הסיוע שהעבירו לו מנהיגי הבדלנים הפרו-רוסים במזרח אוקראינה, וטען כי ההחלטה לצאת למבצע התקבלה משום שמדובר ב"שאלה של חיים ומוות" העומדת בפני רוסיה בשל העובדה שנאט"ו מתפשטת מזרחה ומצרפת אליה עוד ועוד מדינות הסמוכות לגבול הרוסי. "זהו אותו קו אדום שעליו דיברתי יותר מפעם אחת. הם חצו אותו", אמר פוטין.
נשיא רוסיה הכריז כי מטרת המבצע הצבאי היא "להגן על העם שבמשך שמונה שנים סובל מרדיפה ומג'נוסייד שמבצע נגדו המשטר בקייב", וכן לחולל "דה-מיליטריזציה ודה-נאציפיקציה" של אוקראינה. אין זו הפעם הראשונה שהנשיא הרוסי מאשים את אוקראינה כי היא נשלטת למעשה על-ידי נאצים. פוטין, נזכיר, טוען זה זמן רב שהכוחות האוקראיניים מבצעים טיהור אתני במחוזות הבדלניים במזרח אוקראינה – טענה שבמערב אומרים כי היא שקר מוחלט.בהכרזתו הלילה, בשפה מלחמתית שנשמעה כאזהרה למדינות אחרות, אמר פוטין: "כל מי שינסו לפגוע בנו או ליצור איום לארצנו ולעמנו, חייבים לדעת שתגובתה של רוסיה תהיה מיידית ותוביל אתכם להשלכות שלא חוויתם מעולם. אנחנו מוכנים לכל תפנית שעשויה לבוא".
נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן אמר מיד לאחר הכרזת הנשיא הרוסי כי "פוטין בחר במלחמה שתכנן מראש, מלחמה שתוביל לאובדן חיים קטסטרופלי ולסבל אנושי. רוסיה לבדה אחראית לכך. העולם מתפלל למען אוקראינה". לדברי ביידן, ארצות הברית תתאם עם בעלות בריתה של נאט"ו כדי להבטיח תגובה חזקה ומתואמת לפעולותיה של מוסקבה: "נגיב באופן מאוחד והחלטי למתקפה הלא מוצדקת של כוחות הצבא הרוסיים על אוקראינה". כפי שציין זלנסקי בהודעתו, ביידן שוחח עמו בהמשך. ב-CNN דווח כי בהמשך היום צפויה ארה"ב יחד עם בעלות בריתה להכריז על סנקציות חריפות במיוחד נגד רוסיה, בנוסף לאלו שכבר הוכרזו שלשום.
נשיא אוקראינה זלנסקי מסר הבוקר הצהרה לבני עמו: "אזרחים אוקראינים יקרים – הבוקר הנשיא פוטין הכריז על מבצע צבאי מיוחד בדונבאס. רוסיה מבצעת הפצצות נגד התשתיות הצבאיות ומשמר הגבול שלנו. פיצוצים נשמעו בערים רבות באוקראינה. אנו מכריזים על משטר צבאי בכל שטחי ארצנו. לפני דקה שוחחתי עם הנשיא ביידן. ארה"ב כבר החלה לאחד את תמיכתה של הקהילה הבינלאומית. היום כל אחד מכם צריך לשמור על רגיעה. הישארו בבית אם אתם יכולים. אנחנו עובדים. הצבא עובד. כל מערכת הביטחון עובדת. אל תיכנסו לפאניקה. אנחנו חזקים. אנחנו מוכנים להכול. ננצח את כולם כי אנחנו אוקראינה".
בהמשך מסר זלנסקי הודעה נוספת, שבה טען כי המתקפה הרוסית נועדה "להרוס את אוקראינה". הוא קרא למנהיגי העולם להטיל את "כל הסנקציות האפשריות" על רוסיה - כולל על פוטין עצמו. זמן קצר לאחר תחילת הפלישה הרוסית אמר שר החוץ האוקראיני דמיטרו קולבה: "פוטין פתח במלחמה בהיקף נרחב נגד אוקראינה. החלו הפצצות על ערים אוקראיניות. אוקראינה תגן על עצמה - ותנצח". בהמשך, בסביבות השעה 08:00 (שעון ישראל), טען הצבא האוקראיני כי חמישה מטוסים רוסיים ומסוק רוסי אחד הופלו במזרח המדינה, באזור מחוז לוהנסק. מחוז זה, כמו מחוז דונייצק הסמוך לו, נשלט (לפחות עד כה) רק בחלקו על ידי הבדלנים, ובחלק שנשלט על ידי האוקראינים פורסמה קריאה לפינוי מיידי של התושבים מהאזור. הבדלנים טוענים כי כבשו באזור שתי עיירות.
פוטין הכריז על "המבצע המיוחד" ממש במקביל לדיון חירום שערכה מועצת הביטחון של האו"ם בנוגע למצב באוקראינה, דיון שאותו ביקש שר החוץ האוקראיני. הבקשה הוגשה בתגובה על פניית הבדלנים הפרו-רוסים במזרח המדינה אמש למוסקבה בבקשה לקבל ממנה סיוע צבאי. זהו הדיון השני שעורכת השבוע מועצת הביטחון בנושא המשבר באוקראינה. בעקבות פרוץ המלחמה בעיצומו של הדיון פנה מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש בתחינה נואשת של הרגע אחרון לרוסיה: "הנשיא פוטין, בשם האנושות, החזר את כוחותיך לארצך", אמר גוטרש.
השגריר הסיני, שארצו היא בעלת בריתה הגדולה של רוסיה ובימים האחרונים הביעה תמיכה שקטה במהלכיו של פוטין, אמר במועצת הביטחון כי המצב באוקראינה הגיע ל"רגע קריטי" וכי בייג'ינג מודאגת ביותר. "סין מאמינה שהדלת לפתרון דיפלומטי לבעיית אוקראינה לא נסגרה לחלוטין, ואסור שתיסגר. כעת צריך להימנע מהסלמת העימות, נמשיך לקדם שיחות בדרכנו שלנו". בהמשך הבוקר, נשיא צרפת עמנואל מקרון גינה בחריפות את הפלישה הרוסית. הוא הביע "סולידריות" עם אוקראינה וקרא לרוסיה לעצור מיד את הפעולות הצבאיות שלה.
כאמור, פוטין טען כי הפלישה מגיעה בעקבות בקשת הבדלנים לעזרה. בפנייתו אתמול למוסקבה אמר דניס פושילין, המנהיג הבדלן של מחוז דונייצק, אחד משני המחוזות הבדלניים בדונבאס: "אני מבקש עזרה כדי לדחות את התוקפנות הצבאית של המשטר האוקראיני נגד תושבי רפובליקת דונייצק". בבית הלבן דחו את הדברים ואמרו כי מדובר בחלק ממבצע ה"דגל הכוזב" שנועד ליצור משבר מדומה כדי להצדיק פלישה רוסית נרחבת. "משתמע מכך שהם מרגישים מאוימים. בידי מי? האוקראינים שהרוסים מאיימים לתקוף?", תהתה דוברת הבית הלבן ג'ן סאקי.
מוקדם יותר הלילה, לפני פתיחת המתקפה, נשיא אוקראינה זלנסקי פנה לאזרחי רוסיה ואמר כי עמו רוצה בשלום. הוא גם סיפר כי ניסה ליזום שיחת טלפון עם פוטין, אך הוא לא ענה לפנייתו. זלנסקי מסר אז ההצהרה נרגשת באורך עשר דקות שנועדה לאוזני העם הרוסי, כמעט כולה בשפה הרוסית. זלנסקי דחה את הטענה שארצו מהווה איום לרוסיה והזהיר כי פלישה עשויה לגרום לעשרות-אלפי הרוגים. "העם באוקראינה וממשלת אוקראינה רוצים בשלום. אבל אם נהיה תחת מתקפה המסכת את חירותנו וחיינו - אנחנו נשיב מלחמה", אמר.
הנשיא האוקראיני גם סיפר כי ניסה להתקשר לנשיא פוטין אך נתקל ב"דממה" מצד הקרמלין. הלילה בחצות, שעות לפני פתיחת המתקפה, נכנס לתוקף באוקראינה מצב חירום של 30 יום, שאותו אישר אמש הפרלמנט במדינה. אתמול הודיעה קייב גם על גיוס מילואים של 36,000 בני אדם.
רוסיה המשיכה ביממה האחרונה להזרים כוחות לגבול. חברת תצלומי הלוויין "מקסאר" פרסמה תמונות לוויין שבהם נראית פריסת כוחות חדשים במערב רוסיה, רבים מהם במרחק של פחות מ-16 קילומטרים מגבול אוקראינה ופחות מ-80 קילומטרים מהעיר האוקראינית חרקוב. בצילומים נראים כוחות בשטח, שיירות צבא, ארטילריה ונגמ"שים הנושאים ציוד וחיילים.
רוסיה סגרה הלילה חלקית את המרחב האווירי ממזרח לגבול עם אוקראינה, "כדי לשמור על ביטחון" הטיסות האזרחיות. בהודעה צוינו נתיבים מסוימים וגבהים שאסורים לטיסה. לאחר מכן גם אוקראינה הגבילה טיסות אזרחיות במרחב האווירי שלה בגלל "סכנה אפשרית".
בהמשך לסנקציות שעליהן הודיע ביידן בעקבות הכרת פוטין בעצמאות המחוזות הבדלניים, ועוד לפני הפלישה, הודיע האיחוד האירופי הלילה על סנקציות חדשות נגד כמה גורמים רוסים רשמיים בכירים, בהם שר ההגנה סרגיי שויגו ושר הכלכלה מקסים רשטניקוב. סנקציות הוטלו גם על בכיר בבנק השני בגודלו ברוסיה.
פורסם לראשונה: 05:14, 24.02.22