שרת ההגנה לשעבר של בריטניה פני מורדנט עשתה אמש (חמישי) עוד צעד בדרך לזכייה אפשרית בתפקיד ראש הממשלה: בתום סבב הצבעות נוסף שנועד לצמצם את מספר המועמדים בבחירות הפנימיות שעורכת המפלגה השמרנית ממשיכה מורדנט לאחוז במקום השני, וסקרים מלמדים שאם תשמור עליו גם בשלב הסינון האחרון – היא תנצח במרוץ כולו. בבריטניה כבר נערכים לקרב המכריע האפשרי בינה לבין שר האוצר לשעבר רישי סונאק, ושולפים פרטים ביוגרפיים מעברה בניסיון להבין מיהי בעצם מורדנט – פוליטיקאית שלפי סקר שפורסם ביום רביעי רק אחד מכול עשרה בריטים מזהה את פניה.
את הבחירות הפנימיות, נזכיר, עורכת המפלגה השמרנית כדי לקבוע מי יהיה מחליפו של בוריס ג'ונסון בראשות המפלגה ובראשות הממשלה, אחרי שבשבוע שעבר התפטר ג'ונסון בלחץ עמיתיו, בצל פרשת כריס פינצ'ר ופרשת מסיבות הקורונה. 11 שמרנים הציגו תחילה את מועמדותם, וכעת מדי יום עורכים חברי הפרלמנט מטעם המפלגה סבב הצבעה שבסופו נושר המועמד עם מספר הקולות הנמוך ביותר. בתום תהליך צמצום המועמדים, כשיישארו רק שניים, יוזמנו להצביע כל חברי המפלגה השמרנית, ולפי סקרים אם מורדנט תגיע לשלב הזה – הפופולריות שלה בקרב הבוחרים תספיק לה כדי לגבור על כל יריב.
להצבעה אתמול הגיעו שישה מועמדים שנותרו במרוץ: למקום הראשון, עם 101 קולות, הגיע שוב רישי סונאק; למקום השני הגיעה מורדנט עם 83; ולשלישי הגיעה שרת החוץ ליז טראס עם 64. השרה לשוויון קמי בדנוק הגיעה למקום הרביעי עם 49 קולות, לחמישי הגיע יו"ר ועדת החוץ טום טוגנדהט עם 32, ולמקום השישי והאחרון הגיעה התובעת הכללית סואלה ברוורמן עם 27, והיא נשרה מהמרוץ. כעת ייאבקו חמשת המועמדים הנותרים על קולות התומכים של ברוורמן.
מורדנט בת ה-49 שמסתמנת כעת כפייבוריטית כבר החזיקה אמנם בכמה תפקידים בכירים בממשלת בריטניה ואפילו הופיעה בתוכנית ריאליטי, אבל מחוץ למסדרונות ווסטמינסטר ולמוסדות המפלגה השמרנית היא כאמור אינה מוכרת במיוחד. סקר של Savanta ComRes שפורסם ביום רביעי העלה כי רק 10% מהבריטים – ורק 16% ממצביעי השמרנים – מזהים את פניה. שני נשאלים חשבו שמדובר בזמרת אדל.
בימים אלה מכהנת מורדנט כשרה זוטרה לענייני מסחר, ואם תיבחר לראש הממשלה היא תשלים בכך נסיקה פוליטית יוצאת דופן. הנסיקה הזו כללה גם התגברות על קשיים אישיים לא מעטים, בהם מות אמה כשהייתה נערה בת 15 והגילוי שבמשך עשרות שנים סבלה מדיסלקציה שאיש לא אבחן. "מה שלמדתי הוא שעם נחישות אתה יכול לעשות פחות או יותר הכול", אמרה אשתקד ל-The House, המגזין הרשמי של הפרלמנט הבריטי. "אם אתה נכון לאתגר ומגיע ממוקד מספיק – אתה יכול להתגבר על הכול".
בוש, ברקזיט וטום דיילי
מורדנט, ילידת 4 במרץ 1973, היא אשת חיל הים ובאה ממשפחה צבאית. היא נולדה לאב צנחן ולאם העובדת כמורה לצרכים מיוחדים, ומאז גיל שנתיים היא גרה בעיר פורטסמות' שבחוף הדרומי של אנגליה, עיר שבה שוכן בסיסי גדול של הצי הבריטי ושאותה היא גם מייצגת בבית הנבחרים. את שמה, פני, נתנו לה הוריה על שם ספינת מלחמה. כשהייתה בת 15 מתה אמה מסרטן השד, ומורדנט קיבלה על עצמה חלק מהאחריות לטפל באחיה הקטן.
בשנה שבין סיום לימודיה בתיכון לתחילת הלימודים באוניברסיטה עבדה מורדנט בבתי חולים ובבתי יתומים ברומניה, ולדבריה אז החלה להתעניין בפוליטיקה. אחר כך למדה פילוסופיה באוניברסיטת רידינג, ולפני כניסתה למערכת הפוליטית עוד הספיקה לעבוד בתחום התקשורת ובמגזר השלישי. בבריטניה אוהבים להזכיר פרט ביוגרפי ססגוני מעברה – העובדה שעבדה גם כשוליית קוסם, תפקיד שבעזרתו מימנה את לימודיה באוניברסיטה.
תפקידה הראשון של מורדנט בפוליטיקה היה קצינת העיתונות של מנהיג השמרנים לשעבר וויליאם הייג, ובשנת 2000 הספיקה לעבוד תקופה קצרה גם בקמפיין הבחירות לנשיאות של ג'ורג' בוש הבן בארה"ב. ב-2010 נבחרה לראשונה לפרלמנט הבריטי, ובאמצע העשור נמנתה עם התומכים האדוקים ביותר של הברקזיט – הפרישה של בריטניה מהאיחוד האירופי. רבים במפלגה זוקפים כעת את העובדה הזו לזכותה.
בשלהי 2013 השתתפה מורדנט בתוכנית ריאליטי בשם "Splash!", ששודרה בערוץ ITV ושבה אישים מפורסמים התמסרו ללמידת אומנות הקפיצה למים. מורדנט השתתפה בתוכנית תוך התחייבות לתרום את כספי הזכייה לצדקה. היא סיימה את דרכה בתחרות אחרי שני ניסיונות לא מוצלחים לקפוץ סלטה למים, אבל זכתה לשבחים על אומץ לבה מצד השופטים, בהם האלוף האולימפי טום דיילי. בימים האחרונים הצהובונים בבריטניה שבים ושולפים את הסרטונים והתמונות מההשתתפות ההיא, והם נעשו ויראליים ברשת.
סערת הטרנסיות: "אתן לא נשים כמוני"
אחרי שמילאה כמה תפקידים זוטרים בממשלים השמרניים בשנותיה הראשונות בווסטמינסטר קודמה מורדנט ב-2017 לקבינט ומונתה לשרה לענייני נשים ושוויון. בתפקיד זה זכתה לשבחים על פעילותה בענייני מגדר ולהט"ב, עובדה שתשוב ותרדוף אותה בפריימריז הנערכים כעת. אחרי שנה וחצי, ב-2019, מינתה אותה ראש הממשלה דאז תרזה מיי לשרת ההגנה, ובכך הייתה מורדנט לאישה הראשונה בתולדות בריטניה שממלאת את התפקיד. עם זאת היא הספיקה להחזיק בו 85 יום בלבד: כשמיי פינתה את מקומה לראש הממשלה החדש בוריס ג'ונסון, זה החליף את מורדנט בשר הגנה מטעמו, בן וואלאס. מורדנט הייתה מתומכיו של ג'רמי האנט, מי שהתחרה בג'ונסון על תפקיד ראש הממשלה, ובתקופת כהונתו של ג'ונסון היא נדחקה לשוליים.
בימים האחרונים, בצל המיאוס של רבים מהשמרנים במנהיגם ובמי שמזוהים איתו, דרך כוכבה של מורדנט, ובסקרים הנערכים בקרב השמרנים היא מדורגת לפתע דרך קבע במקום הראשון, תוך שהיא עוקפת את סונאק ואת שרת החוץ טראס, שבתחילת השנה נחשבו לפייבוריטים לזכייה בראשות הממשלה במקרה שג'ונסון יפרוש. נראה כי עוזרת לה העובדה שהמרחק ממוקדי קבלת ההחלטות מנע ממנה להיגרר לפרשות שבהן הסתבכו ג'ונסון ושריו.
ובכל זאת, תשומת הלב שלה זוכה כעת מורדנט גוררת גם חיצי ביקורת רבים יותר. אתמול ספגה מתקפה חריפה מצד שר הברקזיט לשעבר דייוויד פרוסט, שהיה הממונה עליה במשרד לענייני ברקזיט. כשפרוסט התבקש להתייחס למועמדותה לתפקיד ראש הממשלה הוא השיב כי על בסיס עבודתם המשותפת יש לו הסתייגויות עמוקות מהאפשרות שתיכנס לדאונינג 10, וחשף כי לבקשתו הדיח אותה ג'ונסון מהמשרד לענייני ברקזיט: "צר לי לומר זאת, אבל לא הרגשתי שהיא שלטה בפרטים הנחוצים למשא ומתן (עם האיחוד האירופי על סוגיית צפון אירלנד) בשנה שעברה. היא לא תמיד הייתה מעבירה מסרים נוקשים לאיחוד האירופי כשהיה צריך, ואני חושש שהיא לא תמיד מוכנה לתת דין וחשבון, היא לא תמיד נראית. לפעמים אפילו לא ידעתי איפה היא". דבריו של פרוסט תואמים את דבריהם של יריבים אחרים של מורדנט, המכנים אותה Part-time Penny וטוענים כי בעבר לא מילאה ברצינות את תפקידיה בממשלה ונעלמה מהעין.
גם פעילותה למען זכויות טרנסג'נדרים בימיה כשרה לענייני שוויון נמצאת כעת בלב הביקורת עליה. בימיה בתפקיד נחשבה מורדנט לבעלת ברית של ממש עבור הקהילה הלהט"בית ועבור טרנסג'נדרים בפרט, אבל לפני ימים אחדים, בציוץ ארוך בטוויטר, תקפה לפתע את "האורתודוקסיה הטרנסית", כלשונה, והצהירה כי נשים טרנסג'נדריות יכולות אולי להיחשב מבחינה חוקית לנשים, אך "אין פירוש הדבר שמבחינה ביולוגית הן נשים כמוני". בעקבות זאת הותקפה על-ידי גורמים בקהילה, והעיתונאי הא-בינארי טום פשבי האשים אותה באתר Pink News כי היא משתמשת בטרנסים ובאנשים א-בינאריים כשק חבטות כדי לזכות בקולות מהאגף השמרני יותר של המפלגה. מהעבר השני היא מואשמת כי בהצהרותיה האחרונות היא משקרת בנוגע לעמדתה כלפי טרנסג'נדרים, בניסיון לרצות את הבוחרים השמרנים יותר.
פורסם לראשונה: 21:58, 14.07.22