לילה מתוח עבר על העיר מרקש בין שבת לראשון – הלילה השלם הראשון שהתושבים שם נאלצו להעביר בשינה מחוץ לבתיהם בעקבות רעידת האדמה הקטלנית. לפנות בוקר הגיע מספר הנספים הרשמי ברעש ל-2,012, ומספר הפצועים טיפס ל-2,059, מהם 1,404 במצב קשה. היום יימשכו המאמצים לאתר לכודים ולחלץ אותם מבין ההריסות, כשהמטרה היא להחיש את הסיוע לתושבי האזורים ההרריים מסביב למרקש, שבהם נגרם הנזק הכבד ביותר.
התחושה העיקרית שניכרה הלילה ברחובות מרקש הייתה חוסר ודאות. אף שמספר ההרוגים בעיר נמוך יחסית – 13 בני אדם לפי הנתונים הרשמיים – ואף שנזק לרכוש נגרם בעיקר בעיר העתיקה, רבים נמנעו מלשוב לבתיהם, מחשש שרעשי המשנה ימוטטו אותם בשעות או בימים הקרובים.
מוחמד איאת אל-חאג'י, למשל, תושב מרקש בן 51, ישן עם משפחתו ברחוב מאז שבת לפנות בוקר, אחרי שגילה בביתו סימני פגיעה מהרעש, בהם סדקים בקירות. "אני לא יכול לישון שם", אמר הלילה. "אני מבקש מהרשויות לסייע לי ולספק לי מומחה שיעריך אם אני יכול לחזור הביתה או לא. אם יש סיכון – לא אשוב".
גם נור א-דין להבי, גמלאי בת 68 ואב לארבעה ילדים, העביר לילה שני ברציפות בחוץ. "זאת חוויה קשה, וכשזה קורה לאחיך ולאחיותיך – זה כואב במיוחד", אמר. לאורך הלילה נראו אנשים ישנים בחללים פתוחים, בפארקים, בכיכרות ובצדי כבישים. ג'וורה בת ה-11, שהעבירה את הלילה בחוץ עם אביה, סיפרה שהרגישה שלא בנוח לישון ליד זרים.
עוד לילה ברחובות עבר גם על תושבי הכפר מולאי ברהים, כפר שבו פחות מ-3,000 תושבים ושמושך אליו תיירים רבים מרחבי העולם. רחובותיו רצופים בתי מלון קטנים ובתי קפה המשקיפים על עמקים ירוקים וואדיות. הכפר השוכן כ-45 קילומטרים צפונית-מזרחית למוקד הרעש ספג פגיעה קשה, ורבים מתושביו, החיים בבתי חמר, גילו שמקומות מגוריהם אינם בטוחים עוד לשהייה.
"כשהאדמה רעדה הרגשנו טלטלה עצומה, התחושה הייתה כמו ביום הדין", סיפר איוב תאודיטה. "בתוך עשר שניות הכול הלך". אחרים, כמו הסטודנט בן ה-19 עבד אל-פתח אל-אקרי, סיפרו שלתחושתם הרעידה הייתה ארוכה בהרבה, יותר מדקה. "האדמה רעדה, והבתים נסדקו", אמר. בשעות הבאות התחולל כאוס: תושבי הכפר נמלטו על נפשותיהם לרחובות והחלו לחלץ בידיהם גופות, בזו אחר זו. מחוץ למרכז רפואי בכפר התאספו תושבים, עם הגעת הדיווחים על עוד ועוד מתים. הורים שבורים נראו מייבבים לתוך הטלפונים ומעדכנים את יקיריהם שילדיהם נהרגו.
"אנשים כאן סובלים מאוד, ואנחנו זקוקים נואשות לאמבולנסים", אמר תאודיטה, תושב הכפר מולאי ברהים. "זה עניין דחוף. בבקשה, תצילו אותנו". הכפר זקוק גם למזון ולאוהלים עבור מי שאינם יכולים לשוב לבתיהם, ואין להם היכן לשהות. רוב כלכלתו של הכפר נשענת על חקלאות ותיירות, ורק זמן יאמר אם התיירים יחזרו אל המקום ששרד מאות שנים.
כתבי BBC פגשו במולאי ברהים תושבים מוכי יגון. תחילה נתקלו באישה ממררת בבכי ומחזיקה את ראשה בידיה, וכמה מטרים משם הבחינו בקבוצה של גברים צעירים בוכים, אחרי שגילו כי אחד מחבריהם נהרג. "כל כך הרבה מוות היה כאן, וחבר שלנו נמחץ", סיפר אחד מהם. "קברנו אותו היום. הוא היה צעיר כל כך".
ההערכה היא כי בימים הקרובים ימשיך לטפס מספר ההרוגים, כשכוחות החילוץ וההצלה יצליחו להגיע לכפרים מבודדים שהדרך אליהם – העקלקלה ממילא גם בימים כתיקונם – תיפתח. רבות מהדרכים ליישובים האלה נחסמו בגלל מפולות סלעים שגרם הרעש הגדול, ולפי הדיווחים המגיעים מהם הנזק שם רב.
ארגון הבריאות העולמי מעריך שכ-300 אלף בני אדם גרים באזורים שספגו את הפגיעה הקשה ביותר, וקרוליין הולט, מנהלת פעולות מטעם הצלב האדום הבינלאומי והסהר האדום, אמרה כי היממה הקרובה תהיה קריטית להצלת חיים. אמש הכריז מלך מרוקו מוחמד השישי על שלושה ימי אבל לאומי, ובמהלכם יונפו דגלי המדינה בחצי התורן.
הרעש החזק ביותר במרוקו זה 120 שנה
רעידת האדמה, נזכיר, הכתה במרוקו בשעה 1:11 בלילה שבין שישי לשבת לפי שעון ישראל (שישי ב-23:11 לפי השעון המקומי), והמוקד שלה היה בעומק של 18.5 קילומטרים בבטן האדמה, כ-70 קילומטרים ממרקש שבדרום-מערב מרוקו. היה זה רעש נדיר יחסית לאזור של הרי האטלס, והוא הורגש גם בשתי הערים הגדולות במדינה, קזבלנקה ורבאט, ואף בדרומן של ספרד ופורטוגל ובאלג'יריה. 19 דקות אחרי הרעש הגדול אירע רעש משנה בעוצמה של 4.9.
הרעידה במרוקו היא כבר עתה הקטלנית ביותר שידע העולם מאז אסון הרעש בטורקיה ובסוריה לפני חצי שנה, שבו נהרגו יותר מ-50 אלף איש. זו גם הרעידה החזקה ביותר שהכתה במרוקו ב-120 השנים האחרונות.
רעידות אדמה הן תופעה נדירה יחסית בצפון אפריקה, ומומחים אומרים כי הרעידה אתמול הייתה החזקה ביותר שנרשמה אי-פעם באזור ההררי שאותו פקדה. זה גם היה הרעש הקטלני ביותר שידעה מרוקו מאז 2004, אז נהרגו יותר מ-600 בני אדם ברעש בעוצמה 6.4 שפקד את עיר החוף אל-חוקיימה.
אסון הרעש הגדול ביותר שפקד את מרוקו בעת המודרנית הוא רעידת האדמה בעוצמה 5.8 שהיכתה ב-1960 ליד העיר אגדיר, אז נהרגו יותר מ-12,000 בני אדם. הרעידה ההיא הובילה לשינויים בתקנות הבנייה במרוקו, אבל בניינים רבים, במיוחד בתים בפריפריה המרוחקת, עדיין מוקמים בלי עמידה בתקנים האמורים להגן עליהם מפני רעידות שכאלה.