גרמניה ניצבת היום (ה') בפני טלטלה פוליטית ונראית בדרך הבטוחה לבחירות מוקדמות בתחילת השנה הבאה, אחרי שהקנצלר אולף שולץ, איש המפלגה הסוציאל-דמוקרטית מהמרכז-שמאל, פיטר אתמול את שר האוצר שלו, כריסטיאן לינדנר ממפלגת "הדמוקרטיים החופשיים" שבמרכז-ימין, והקואליציה שלו התפרקה. שולץ נותר כעת בראש ממשלת מיעוט עם השותפה השלישית בקואליציה, מפלגת הירוקים, ויעמיד אותה להצבעת אי-אמון בפרלמנט ב-15 בינואר. כעת כשאין לה רוב, סיכוייה של ממשלתו לשרוד בהצבעה נמוכים, ובהנחה שתיפול יוקדמו הבחירות שהיו אמורות להיערך בספטמבר 2025 לחודש מרץ.
פיטוריו של לינדנר, שהטילו את הכלכלה הגדולה ביותר באירופה לתוך כאוס פוליטי, באו שעות אחרי ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב, ניצחון שכשלעצמו צפוי להיות בעל השלכות על היבשת בהתחשב בעימותי העבר של טראמפ עם מנהיגיה. בכהונתו הקודמת יזם בין השאר טראמפ הטלת מכסים על ייבוא סחורות מבעלות ברית אירופיות של וושינגטון, ודרש שמנהיגיהן יגדילו את השקעתם הכספית בנאט"ו ויחדלו מההסתמכות על הכסף האמריקני.
קריסתה של ממשלת שלוש המפלגות של שולץ באה אחרי חודשים של אי הסכמות בנוגע לתקציב ולכיוון הכלכלי שאליו צועדת גרמניה. בינתיים הלכה הממשלה ודעכה בסקרים, בעוד כוחן של מפלגות הימין הקיצוני והשמאל הקיצוני מזנק. להצלחה בולטת במיוחד זכתה מפלגת הימין "אלטרנטיבה לגרמניה" (AfD), שחברים בה הואשמו לאורך השנים באנטישמיות ובסימפתיה לנאציזם, וכעת חורתת על דגלה את ההתנגדות למהגרים, בעיקר הערבים והמוסלמים.
בהודעת ההדחה אתמול הסביר שולץ כי פיטר את שר האוצר לינדנר בשל המכשולים שהערים שוב ושוב במשא ומתן על התקציב, והאשים אותו כי הוא מציב את האינטרסים של מפלגתו מעל האינטרסים של גרמניה ומסכל הסכם על התקציב ללא שום סיבה מוצדקת. "אנחנו צריכים ממשלה שמסוגל לפעול, שיש לה כוח לקבל את ההחלטות הדרושות לארצנו", אמר שולץ לכתבים.
המשבר הפוליטי פוקד את גרמניה בשעה שהיא נמצאת בצומת קריטי, כשהכלכלה תקועה, התשתיות מתיישנות והצבא אינו ערוך דיו לאתגרים הניצבים מולו. למשבר יש פוטנציאל להגביר את התסכול של הציבור הגרמני ממפלגות המיינסטרים המסורתיות ואת הנהירה שלו למפלגות חדשות ופופוליסטיות, בהן "אלטרנטיבה לגרמניה". גם צרפת מתמודדת בימים אלה עם חוסר ודאות פוליטי בעקבות בחירות הבזק שנערכו בה בקיץ, כך ששתי הכלכלות הגדולות באיחוד האירופי נמצאות כעת בתקופה רגישה, והדבר עלול לפגוע בפעילותו האחידה של הגוש למול האתגרים הנשקפים לו.
השר המתפטר הפתיע בבוקר: "דיברתי עם שולץ, אני חוזר"
המחלוקת בקואליציה הגרמנית התפתחה סביב השאלה מהי הדרך הטובה ביותר להציל את כלכלת גרמניה, שסובלת מהתכווצות זו השנה השנייה ברציפות וממשבר בכל הקשור למודל הכלכלי שלה אחרי שחדלה לייבא גז זול מרוסיה בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה בשנת 2022. גם התחרות הגוברת מצד סין מערימה קשיים על הממשלה בברלין.
שולץ אומר כי הציע לכסות את הוצאות האנרגיה של חברות כדי לשפר את תדמיתה של גרמניה כמקום שטוב לעשות בו עסקים, ורצה לקדם חבילת סיוע שתעזור להציל משרות בתעשיית הרכב החולה – ובמקביל להגדיל את הסיוע לאוקראינה. מפלגתו של לינדנר לעומת זאת דרשה לקצץ תוכניות רווחה, להפחית מיסים ולרכך את הרגולציה במסגרת הניסיון לטפל בחולאי המערכת. היא מבקשת גם להאט את המעבר של גרמניה לכלכלה המבוססת פחות על פחם.
בהודעה על פירוק הקואליציה האשים אתמול שולץ כי לינדנר קורא לקיצוצי מיסים בשווי מיליארדים שמהם תיהנה רק שכבה מצומצמת של עשירים, כשבה בעת יקוצצו הפנסיות לכל הגמלאים: "הוא הפר את אמוני יותר מדי פעמים", טען, "הוא אפילו ביטל באופן חד-צדדי הסכם שהיה לנו על התקציב, שהושג אחרי משא ומתן ארוך. אין בסיס אמון להמשך שיתוף הפעולה. עבודת ממשלה רצינית אינה אפשרית כך". לדבריו לינדנר מתמקד בהישרדות קצרת הטווח של מפלגתו ו"במיוחד היום, יום אחרי אירוע חשוב כל כך כמו הבחירות בארה"ב, אנוכיות שכזו היא דבר לחלוטין בלתי מובן".
בתגובה על האשמות הקנצלר אמר לינדנר כי "אולף שולץ מסרב להכיר בכך שארצנו זקוקה למודל כלכלי חדש. הוא הראה שאין לו הכוח לתת למדינה שלו תנופה מחודשת". אחרי ההודעה על פיטורי לינדנר אתמול התפטרו שאר שלושת השרים של מפלגתו, אבל הבוקר הודיע במפתיע אחד מהם, שר התחבורה פולקר וויסינג, כי בעקבות שיחה עם שולץ החליט לחזור בו מהתפטרותו, להישאר בתפקיד – ולעזוב את המפלגה. הישארותו לא משנה את סיכויי ההישרדות של הממשלה.
הנשיא: "מוכן להכריז על בחירות, זה לא זמן לטריקים"
מאז הקמתה לאחר בחירות 2021 רשמה ממשלתו של שולץ הישגים שונים, בהם מניעת משבר אנרגיה אחרי קיצוץ הספקת הגז הרוסי לגרמניה, התחלת מבצע להפיכתו של צבא גרמניה למודרני יותר ושורה של רפורמות חברתיות. עם זאת הרושם שהיא הותירה על גרמנים רבים הוא שהיא ממשלה מאוד לא מתפקדת.
אתמול אמר שולץ כי יפנה למנהיג האופוזיציה פרידריך מרץ, יו"ר מפלגת הנוצרים הדמוקרטים מהמרכז-ימין, כדי לבחון דרכים לשתף פעולה בענייני הכלכלה והביטחון, אבל מרץ דחה היום בתוקף את תוכניתו של שולץ לעכב את הצבעת האי-אמון עד לינואר ולפיכך גם את הבחירות.
"לקואליציה כבר אין רוב בבונדסטג, ולכן אנחנו קוראים לקנצלר להכריז על הצבעת אי-אמון מיידית או לכל המאוחר בתחילת השבוע הבא", אמר מרץ, שמפלגתו נמצאת כעת במקום הראשון בסקרים. "אנחנו פשוט לא יכולים להרשות לעצמנו שתהיה לנו עכשיו בגרמניה כמה חודשים ממשלה בלי רוב, ואחר כך נעביר עוד כמה חודשים של קמפיין בחירות ואז עוד כמה חודשים של משא ומתן על הקמת ממשלה".
היום לפני הצהריים התערב נשיא גרמניה פרנק-וולטר שטיינמאייר במשבר והודיע כי הוא ערוך ומוכן לפזר את הפרלמנט ולהכריז על הליכה לבחירות, במה שנראה כאיתות לשולץ שלא לעכב את הצבעת האי-אמון עד ינואר. רק אחרי הצבעה כזו יש לשטיינמאייר סמכות להכריז על בחירות חדשות. "עכשיו זה לא הזמן לטקטיקות ולטריקים, אלא להיגיון ולאחריות", אמר שטיינמאייר במסיבת עיתונאים.