עבד אל-מליכ אל-חות'י, המנהיג המסתורי של המורדים החות'ים מתימן, אולי החל את דרכו כמפקד שטח של מיליציה מרושלת שלוחמיה מצטלמים בבגדים מרופטים וסנדלים, אבל נדמה שדווקא מבצע ההפצצות שאליו גרר בסוף השבוע את ארה"ב ובריטניה בים האדום הוא החותמת הסופית להצלחתו המסחררת: בתוך כעשור הפך אל-חות'י את ארגון הטרור שלו, שלוחה של משטר האייתוללות בטהרן, לכזה השולט ברוב שטח תימן ולאחד הכוחות הצבאיים המשמעותיים בעולם – תוך שהוא מנצל את נתיבי השיט הקריטיים שעליהם חולשת ארצו.
צבאות ארה"ב ובריטניה תקפו בסוף השבוע פעמיים שורה של מטרות בתימן, במה שהיה הנקמה הצבאית הראשונה של מדינות במערב נגד החות'ים על גל החטיפות ומתקפות הטילים שהם מבצעים בחודשים האחרונים נגד כלי שיט בים האדום כדי למנוע מהם להגיע לישראל. התגובה שעליה הורו הנשיא האמריקני ג'ו ביידן וראש הממשלה הבריטי רישי סונאק באה אחרי שחברות ספנות רבות שינו את מסלולי השיט שלהן, האריכו וייקרו את מסען של הסחורות – וגם הקמת כוח ימי רב-לאומי נגד החות'ים לא הובילה לשינוי משמעותי.
אם החות'ים ימשיכו לתקוף כלי שיט ולירות טילים לעבר הים, לא תהיה זו הפעם הראשונה שמנהיגם קורא תיגר על כוחות גדולים ממנו בהרבה. תחת הנהגתו של עבד אל-מליכ אל-חות'י כבר הצליח הארגון, כנגד כל הסיכויים, לשרוד מבצע הפצצות בהובלת סעודיה והאמירויות, שנמשך מ-2015 עד 2023, ונועד לסלק אותם מהשלטון שאותו תפסו לפני כעשור ולהחזיר את המושכות בתימן לידי ממשלה שתהיה נוחה יותר למדינות המפרץ הסוניות.
החות'ים, נזכיר, הם בני הזרם הזיידי של השיעה, והפטרונית שלהם איראן, הנחשבת למנהיגת העולם השיעי, היא יריבתה הגדולה של סעודיה, שנתפסת כמנהיגת הסונים. עשרות אלפי בני אדם נהרגו במבצע ההפצצות הסעודי בתימן, עד שהביקורת העולמית, בכלל זה מהמערב ומארה"ב, כמו גם עמידתם האיתנה של החות'ים, אילצו את הסעודים לזנוח מעשית את המלחמה.
המטרה: לפגוע בכל נקודה בסעודיה ובאמירויות
אל-חות'י בן ה-44 בנה לעצמו מוניטין של מפקד שטח עז נפש לפני שהפך למנהיג החות'ים בשנת 2004, בעקבות ההתנקשות באחיו חוסיין, שהנהיג את הארגון בעשר השנים שלפני כן. תחת שלטונו של המנהיג החדש הפכה התנועה מארגון של לוחמי הרים המצוידים בנשק מוגבל יחסית לארגון המונה עשרות אלפי לוחמים ומצויד בארסנל עצום של כטב"מים וטילים בליסטיים. בשנות המלחמה נגד סעודיה, הרבה לפני שהשתמש בנשק הזה נגד ישראל, שיגר אותם לעומק השטח הסעודי. בינואר 2022 לא חשש לקחת הימור, כשארגונו פתח במתקפת טילים על איחוד האמירויות – מרכז סחר ותיירות במפרץ. בין השאר ירה לשם טיל בליסטי כדי להפריע לביקור הנשיא יצחק הרצוג.
"אל-חות'י הצליח להפוך מיליציה כפרית שעסקה בעיקר במעשי מרידה לאחד הארגונים המזוינים הלא-מדינתיים הנחושים ביותר באזור", אומר לודוביקו קרלינו, אנליסט ממכון HIS Markit. בנאום שנשא בשנת 2022 הצהיר אל-חות'י כי מטרתו היא להיות מסוגל לפגוע בכל נקודה בסעודיה ובאיחוד האמירויות – שתיהן חברות מרכזיות בקרטל הנפט OPEC הרואות באיראן ובשליחיה איום חמור על הביטחון במזרח התיכון ומעבר לו.
אל-חות'י ידוע כמי שרק לעתים נדירות נשאר זמן רב באותו מקום, וכמי שנרתע מאוד מקיום הופעות ציבוריות שתוכננו מראש. הוא גם נוהג להימנע ממפגשים עם עיתונאים. מקור הבקיא בפרטים אומר כי מאז תחילת המלחמה בתימן, שנתפסה מראשיתה כמלחמת פרוקסי (מלחמת שליחים) בין איראן לסעודיה, גורמים זרים שניהלו מגעים עם אל-חות'י מעולם לא פגשו אותו באופן אישי. רבים ממי שביקשו להיפגש איתו נדרשו לנסוע למעוז החות'ים בצנעא, ושם הייתה שיירה ביטחונית חות'ית מחכה להם, מעבירה אותם לבית סודי, עורכת להם בדיקות ביטחוניות, ולאחר מכן מעלה אותם במעלה המדרגות – גם זה רק כדי לצפות באל-חות'י על גבי מסך.
"הלוחם בשחיתות" רוצה לרצוח יהודים
התנועה החות'ית, נזכיר, הוקמה כדי להילחם עבור האינטרסים של בני הזרם הזיידי, מיעוט ששלט בממלכת תימן במשך כ-1,000 שנה, עד לשנת 1962, וחש מאוים יותר ויותר על-ידי שלטונו של נשיא תימן עלי עבדאללה סאלח בשנים 2012-1990. גם כעת, אחרי שסאלח הודח ונרצח בעשור שעבר, החות'ים טוענים כי מטרתם העיקרית היא להילחם בשחיתות בתימן ובגורמים תוקפניים המאיימים עליהם במזרח התיכון, ומומחים סבורים שהמניע העיקרי לפעילותם הוא אכן אג'נדה פנימית.
עם זאת אין ספק שהם חולקים קרבה פוליטית לאיראן ולחיזבאללה, ושנאה ליהודים המפליגה הרבה מעבר לגבולות המזרח התיכון. עדות לכך היא סמל הארגון, שעליו מתנוססות הקריאות "מוות לאמריקה, מוות לישראל, הקללה ליהודים, הניצחון לאיסלאם". המונים מניפים אותו בהפגנות הענק, בהשתתפות עשרות אלפים, שהחות'ים מארגנים נגד ישראל בכל שבוע מאז תחילת המלחמה בעזה.
כך או כך, לצד הברית ההדוקה עם איראן, מומחים סבורים כי החות'ים אינם עושי דברו של המשטר בטהרן באותה המידה של חיזבאללה, גם אם הם עוזרים מאוד לאייתוללות לקדם את האינטרסים שלהם באזור. פיטר סולסברי ממכון International Crisis Group הסביר ל"ניו יורק פוסט": "הנאמנות של עבד אל-מליכ אל-חות'י לאיראן פחותה מזו של חיזבאללה. במילים אחרות, זה לא שאומרים לו 'תעשה x, y ו-z והוא עושה את זה".
כדי להדק את אחיזת ארגונו בתימן יצר אל-חות'י מדינת משטרה, המפעילה מנגנוני מודיעין אכזריים המדכאים כל סוג של התקוממות. בנאומים מוקלטים מראש שאותם נושא אל-חות'י – שהוא נצר לשושלת הנביא מוחמד – הוא טוען שהקהילה החות'ית נמצאת תחת מצור מוחלט בגלל דתה: "חובה עילנו להתמקד בשימור האותנטיות של ההשתייכות והזהות איסלאמית שלנו", אמר באחד מנאומיו, שבו טען כי מתנהלת "מלחמה רכה" נגד החות'ים שמטרתה לפגוע בערכי המוסר שלהם. "היום אנחנו מתמודדים עם המלחמה המסוכנת ביותר".