בקייב וברחבי אוקראינה ממשיכים גם היום (א') להתמודד מיליוני תושבים עם שיבושים קשים בהספקת החשמל, שנגרמו בעקבות המתקפות הרוסיות נגד תשתיות אזרחיות חיוניות במדינה, וזאת בשעה שהטמפרטורות הולכות וצונחות – ובבירה החל היום לרדת שלג רב. הרשויות האוקראיניות פועלות מסביב לשעון על מנת לתקן את הנזק לתשתיות ובכך להגדיל את תפוקת החשמל, אבל לפי העדכון האחרון הרשת במדינה מסוגלת לספק עדיין רק 80% מהביקוש, שהולך וגדל ככל שהחורף מתקרב, כך שהמוני אוקראינים מממשיכים להתמודד עם הפסקות חשמל, חלקן יזומות, ורבים נאלצים להסתפק רק בשעות ספורות של חשמל מדי יום.
המלחמה באוקראינה והדיכוי ברוסיה – עוד כותרות:
• רוסיה "יורה טילים שפורקו מראשי קרב גרעיניים", מיליוני אוקראינים עדיין בלי חשמל
• 15 הרוגים בהפגזות על חרסון, התושבים ללא חשמל או מים: "זו נקמת המפסידים"
• פוטין מרחיב את "חוק התעמולה הלהט"בית": על הכוונת – ספרים, סרטים ומופעי דראג
• 3 הרוגים בהפצצה בקייב, רוסיה תקפה מחלקת יולדות והרגה תינוק בן יומיים
רוסיה, נזכיר, מרבה לתקוף בחודשיים האחרונים מתקני אנרגיה ותשתיות חיוניות אחרות באוקראינה. על-ידי כך היא גורמת לשיבושים קשים בהספקת החשמל והמים, ובמערב מעריכים כי בדרך זו מבקש ולדימיר פוטין להגביר את הלחץ על קייב להיכנע לקראת החורף, שבו יזדקקו האוקראינים להספקת אנרגיה סדירה כדי להתגונן מהקור. למבצע הריסת התשתיות יצא הצבא הרוסי בצל המפלות שהוא סופג בשדה הקרב באוקראינה, שם נאלץ לאחרונה לבצע נסיגות משפילות בחרקוב ובחרסון.
מתקפת הטילים הנרחבת האחרונה של רוסיה אירעה ביום רביעי בשבוע שעבר, והנזק שהיא גרמה לתשתית החשמל האוקראינית היה הקשה ביותר מאז החלה הפלישה הרוסית בפברואר האחרון: מיליוני אוקראינים נאלצו אז לשרוד את הטמפרטורות שצנחו מתחת לאפס מעלות בלי חשמל וחימום. מספרם של מנותקי החשמל פחת בעקבות פעולות תיקון הנזק, ובסוף השבוע עמד על שישה מיליון. אמש מסר הנשיא וולודימיר זלנסקי כי ב-14 מתוך 27 המחוזות במדינה ישנם עדיין שיבושים, ובכל אחד מהם ישנם כ-100,000 לקוחות שמתמודדים עמם. הוא שב וקרא לתושביו לחסוך בצריכת החשמל, על מנת למנוע עומס יתר על המערכת.
"פעם הם (הרוסים) ניסו להשמיד אותנו באמצעות רעב, היום זה באמצעות חושך וקור. אנחנו לא נישבר", הצהיר זלנסקי בנאומו הלילי אמש לאומה, תוך שהוא מתייחס לאירוע ההיסטורי המכונה באוקראינה "הולודומור" – הרעב ההמוני תחת שלטונו של הרודן הסובייטי יוסף סטלין, שבמהלכו מתו בין השנים 1933-1932 מיליוני אוקראינים. אתמול ציינה אוקראינה את יום הזיכרון השנתי לקורבנות ההולודומור, שקייב והיסטוריונים במערב גורסים כי היה למעשה הרעבה מכוונת ורצח עם, טענה שאותה מכחישה מוסקבה. כעת מאשימים באוקראינה שרוסיה מחדשת שיטות של "ג'נוסייד" כמו אלו שהנהיג בזמנו סטלין. דויד ארחמיה, ראש מפלגתו של זלנסקי, הזהיר הבוקר כי רוסיה צפויה לחדש את מתקפותיה נגד תשתיות אזרחיות בימים הקרובים, ולדבריו השבוע הקרוב יהיה "קשה מאוד".
בקייב, עיר שבה התגוררו 2.8 מיליון איש ערב המלחמה, החל כאמור לרדת היום שלג רב, והתחזית צופה שהוא ימשיך לרדת ללא הרף עד אמצע השבוע, כאשר הטמפרטורות יישארו גם לאחר מכן מתחת לאפס. בחברת החשמל שאחראית לספק את צורכי הבירה, YASNO, מסרו אמש כי למרות תיקון הנזק המצב של הרשת עדיין בעייתי למדי, וכי היא יכולה להתחייב רק לארבע שעות של חשמל ביום עבור תושבי קייב. כדי לסייע לתושבים הקימו הרשויות האוקראיניות אלפי מרכזים שאותם הן מכנות "נקודות בלתי מנוצחות", ובהם יכולים אזרחים לקבל ארוחות חמות וגישה לחשמל ולאינטרנט. המרכזים לא יכולים כמובן לספק את כל צורכיהם של התושבים, ומקייב הגיעו דיווחים על תושבים שמחכים בתור כדי למלא בקבוקי מים בברזים ציבוריים ואף אוספים מי גשם מצינורות ניקוז.
אבל אם פוטין חשב שהקור העז והחושך יכניעו את התושבים האוקראיניים הוא כנראה טועה, ואלו מביעים רק נחישות רבה יותר לסייע למאבק הלאומי על עצמאותם. רבים מנסים לגלות סולידריות זה עם זה, ולסייע לשכניהם: לסיה סזוננקו, שמתגוררת בקומה ה-17 במגדל דירות בקייב, סיפרה לסוכנות הידיעות AP כי בגלל הפסקות החשמל התכופות היא נאלצת לעתים לרדת את כל הדרך מטה במדרגות, יחד כלב הבולדוג שלה בוץ', וכי בתוך המעלית בבניין היא הניחה שקית עם ממתקים, עוגיות, מים ופנסים, כדי לסייע למי שעלול למצוא עצמו לכוד שם במהלך הפסקת חשמל. "אתם לא תכניעו אותנו, אנחנו נשרוד", אמרה.
צניחת הטמפרטורות עם בוא החורף צפויה להשפיע לא רק על אורח חייהם של האוקראינים בצל המתקפות הרוסיות, אלא גם על המצב בחזית. "המכון לחקר המלחמה", מכון מחקר אמריקני שעוקב מקרוב אחר הקרבות באוקראינה, דיווח היום כי שני הצדדים בקווי החזית האטו את פעילותם המבצעית בגלל גשם כבד ובוץ רב. לדברי המכון צניחת הטמפרטורות תהפוך את הקרקע לקפואה – באופן שעשוי להביא לחידוש מהלכי לחימה דרמטיים יותר. "לא ברור אם מי מהצדדים מתכנן באופן אקטיבי להמשיך במתקפה משמעותית או בפעולות של מתקפת-נגד כשזה יקרה, אבל הגורמים המטאורולוגיים ששיבשו את אותן פעולות יתחילו להיעלם", מסר המכון.
מהחזית, בינתיים, הגיע בסוף השבוע תיעוד של אותו בוץ שעליו דיבר המכון: בסרטון שפרסם בטוויטר הצבא האוקראיני נראו ארבעה לוחמים מתבוססים בתוך מים בוציים בתעלה. שניים מהם שוכבים בתוך מחסה מאולתר ומטונף, ומסביב כבר נראה השלג שהחל לרדת שם. היחידה האוקראינית שפרסמה את הסרטון הקצרצר לא ציינה היכן צולם ומתי בדיוק, אך ייתכן שמדובר באחת התעלות שבהן מוצבים רבים מהחיילים בחזית במזרח אוקראינה. גולשים רבים איחלו לחיילים תנאים טובים יותר: "תישארו חזקים. תישארו ערניים. הניצחון יהיה הרבה יותר מתוק", כתב אחד, ואחר הביע צער על כך שהם נאלצים להתמודד עם תנאים ירודים שכאלו: "אני רק שמח שנראה שכולכם לבושים טוב יותר מכמה מהחיילים הרוסים לפי התמונות שראיתי".
למרות שהקרבות כעת סטטיים למדי, ההפגזות הרוסיות ממשיכות לגבות מחיר בנפש: הרשויות האוקראיניות במחוז דונייצק שבמזרח המדינה, שחלקו הגדול כבוש בידי הרוסים, דיווחו כי אתמול נהרגו חמישה בני אדם בהפגזות הללו, ובחרקוב שבצפון-מזרח דווח על הרוג נוסף ושלושה פצועים. גם העיר הדרומית חרסון – שרק החודש נאלצה רוסיה להסיג ממנה את כוחותיה בעקבות המתקפות האוקראיניות שניתקו את דרכי ההספקה שלהם – מופגזת כעת ללא הרף. בסוף השבוע דווח על 15 הרוגים בהפגזות על חרסון, והמוני תושבים החלו לברוח ממנה. "שלשום פגע פז בבית שלנו, ארבע דירות עלו באש, החלונות התנפצו", סיפר התושב ויטאלי נאדוצ'י, שעזב את העיר במכונית יחד עם כלב הטרייר שלו. "אנחנו לא יכולים להיות שם. אין חשמל, אין מים, אין חימום. אז אנחנו עוזבים ועוברים לאח שלי".