פחות משבוע לפני שובו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ לבית הלבן, ועל רקע דיווחים משני הצדדים כי נעשים ניסיונות לארגן בשבועות הקרובים מפגש פסגה בין טראמפ לוולדימיר פוטין, מרחפת עננת חוסר ודאות מעל אוקראינה - בשל המצב המורכב והמאתגר בחזית הלחימה.
נכון לעכשיו כובשים הרוסים יותר מ-18% משטחה הריבוני של אוקראינה, כולל חצי האי קרים. כוחות הצבא הרוסי ממשיכים להתקדם בעקביות במזרח אוקראינה, בעיקר במערב מחוז דונייצק, תוך שהם מנצלים את העובדה שהצבא האוקראיני סובל ממחסור חמור בכוח אדם בכלל ומלוחמים מנוסים בפרט, ומתקשה להגן על קווי ההגנה לאורך החזית הארוכה.
מזה תקופה ארוכה נראה שהאוקראינים מאמינים פחות ופחות ביכולתם להצליח לשחרר שטחים שכבשה מהם רוסיה. בנוסף חוששת קייב שהרוסים יצליחו להרחיב את השטחים הללו, במקביל לניסיונו הצפוי של ממשל טראמפ להביא לסיום המלחמה או להקפאתה. בימים האחרונים התקדמו כוחות הצבא הרוסי דרומית לעיר פוקרובסק במחוז דונייצק, צומת לוגיסטי ותחבורתי חשוב, ונראה שהם מנסים לכתרה. התקדמות רוסית נרשמה גם במחוז לוהנסק.
נכון לעכשיו, ולמרות הלחץ של הממשל בוושינגטון, אוקראינה ממשיכה לסרב לגייס למלחמה צעירים בגילאי 18-25. בשלב הנוכחי מגוייסים גברים בני 25-60, ובגזרות רבות הגיל הממוצע של הלוחמים הוא יותר מ-43 - מה שממחיש היטב את סוגיית המחסור החמור בלוחמים מנוסים.
במקביל להמתנה של טראמפ לבית הלבן ולאפשרות של מו״מ לסיום המלחמה, האוקראינים ממשיכים לפעול להגדלת התמיכה בהם: ביום שישי התקיים בבסיס "רמשטיין בגרמניה", שבו משתמשים נאט"ו וחיל האוויר האמריקני, הכינוס התקופתי של פורום שרי ההגנה של מדינות נאט"ו. אוקראינה לא חברה בברית הצבאית, אך הנשיא וולודימיר זלנסקי הגיע לכינוס.
שר ההגנה האוקראיני, רוסטם אומרוב, הגיע גם הוא ואמר שסדרי העדיפויות של ארצו במהלך 2025 יהיו ייצוב קו החזית וחיזוק יכולות ההגנה. פרט להודעת ממשל ביידן על אספקת סיוע צבאי נוסף לאוקראינה, בשווי של חצי מיליארד דולר, גם מדינות אחרות בפורום התחייבו להמשיך ולסייע צבאית לאוקראינה - כולל אספקת מערכות הגנה אווירית, כטב״מים ועוד.
שר ההגנה האמריקני, לויד אוסטין, הדגיש בדבריו בכינוס שהקואליציה שמסייעת לקייב במהלך המלחמה "חייבת להמשיך לעמוד לצד אוקראינה - ולחזק את ידה לקראת האפשרות של מו״מ שיביא, מתישהו, לסיום המלחמה המפלצתית של פוטין״. לעת עתה לא ברור אם הפורום ימשיך להתכנס גם לאחר שטראמפ יושבע לנשיאות ב-20 בינואר, וממשל חדש יחל לפעול בארה"ב.
הגנרל בדימוס קית׳ קלוג, שליחו המיוחד של הנשיא הנבחר טראמפ לסוגיית אוקראינה, אמר בשבוע שעבר בריאיון טלוויזיוני את הדברים הבאים: "אנשים צריכים להבין: טראמפ לא מנסה להעניק שום דבר לפוטין או לרוסים. הוא מנסה להציל את הריבונות של אוקראינה ולהבטיח אותה, והוא יעשה את זה בהגינות ובכנות״.
קלוג גם אמר שטראמפ מתכוון לנסות ולהביא לסיום המלחמה בתוך מאה ימים מכניסתו לבית הלבן. ההכרזה הזו נשמעת אופטימית מאוד, אולי אופטימית מידי, שכן הפערים בין הצדדים גדולים מאוד, ולעת עתה לא ברור כלל האם לנשיא פוטין, שהמומנטום נמצא כעת לצד צבאו, יש בכלל אינטרס אמיתי להפסיק את הלחימה, על אחת כמה וכמה אם הוא יעריך שטראמפ יקצץ באופן דרמטי את הסיוע של ארה״ב לאוקראינה.