לרגל היום הבינלאומי לזכויות אנשים עם מוגבלות שמצוין היום (שלישי), מאות רשויות וגופים שונים האירו הערב את מבניהם בסגול זו השנה הרביעית - והפעם כאות הזדהות עם נפגעי המלחמה. זאת, במסגרת יוזמה של מפעל הפיס, מרכז השלטון המקומי והאזורי ועמותת "שווים".
בין המוסדות שהאירו את המבנים בסגול נמנים רשויות מקומיות, בתי חולים, מוסדות אקדמיה, מסחר ותרבות ומרכזי שיקום ברחבי הארץ. יוזמי הקמפיין מסרו כי כמיליון וחצי בני אדם עם מוגבלות, בגוף ובנפש, חיים בישראל - רבים לאחר שנפגעו השנה בעקבות המלחמה.
"מפרוץ המלחמה הוכרו על-ידי המדינה יותר מ-80,000 אזרחים שנפגעו בגוף ובנפש, בהם תינוקות, ילדים וקשישים, ועוד כ-12,000 חיילי צה"ל בסדיר ובמילואים ואנשי כוחות הביטחון. כל אחד מהם מצוי כעת במסע שיקום אישי מפרך", מסרו היוזמים.
למרות שרשויות ומוסדות רבים, בעיקר בצפון, היו עד לפני ימים בודדים תחת מתקפות טילים יומיומיות, הם בחרו להמשיך ולהאיר גם השנה. כך, למשל, השתתפה ב"לילה סגול" המכללה האקדמית תל-חי, שסמוכה לגבול לבנון, ולמרות ששני הקמפוסים שלה עדיין מפונים - הם הוארו בסגול. עוד השתתפו ביוזמה, בין השאר, גם מועצה אזורית מבואות חרמון, עיריית חיפה, עיריית קריית ביאליק, עיריית עכו, בית החולים בני ציון בחיפה, המכללה האקדמית ספיר בעוטף עזה וגם עיריית שדרות - שהאירה את אצטדיון הכדורגל של העיר.
בתוך כך, הזמר והשחקן עידן עמדי, שמוביל את הקמפיין של מפעל הפיס למען שיקום החברה והקהילה בישראל, הצטלם היום בבית הלוחם בתל אביב עם כמה מגיבורי המלחמה, ששיתפו בסיפוריהם מעוררי ההשראה מהשנה האחרונה. זאת, במסגרת קמפיין "גיבורים מספרים" של מפעל הפיס, הרשויות המקומיות ואגודת ידידי ארגון נכי צה"ל.
בין הגיבורים ששיתפו את סיפוריהם נמנים עמרי רוזנבליט, קצין בסיירת צנחנים שהיה תלוי בין חיים למוות אחרי שבניין בן שלוש קומות קרס עליו בעזה; עוז דוידיאן, שחילץ 120 ניצולים ממסיבת הנובה לאחר שנכנס למקום ויצא ממנו תחת אש 15 פעמים; וטלי חדד ובנה הקצין איתמר מאופקים, שנפגשו בתופת של שדה הקרב.
"מפעל הפיס חרט על דגלו את נושא השילוב, התמיכה והקידום של אנשים עם מוגבלויות בישראל והציב אותו כאחד מחמשת תחומי הליבה של הארגון בזירה החברתית", אמר יו"ר מפעל הפיס אביגדור יצחקי. "לאחר שבשנים האחרונות הצלחנו להגיע עם המסר החברתי החשוב הזה למיליוני אנשים וצרבנו אותו בתודעה הציבורית, הוצאנו אל הפועל, יחד עם שותפינו במרכז השלטון המקומי והאזורי, עשרות רבות של מיזמים, שחלקם כבר פועלים וחלקם ייצאו לדרך עוד השנה - וכל מטרתם להעניק הזדמנות שווה לאנשים עם מוגבלויות בשוק העבודה בישראל, ולשלבם באופן עמוק יותר בחברה ובקהילה".
יו״ר מרכז השלטון המקומי, חיים ביבס, מסר: "לאחר השנה הקשה שעברה עלינו מאז 7 באוקטובר, ישנה עלייה חדה במספר האנשים עם מוגבלויות בקהילות שלנו, מקרב נפגעי המלחמה ופעולות האיבה. בתקופה זו, חשוב מאי-פעם שנעמוד יחד כחברה מחבקת ותומכת, שמעניקה לכל אדם תחושת שייכות וכוח להמשיך קדימה. פרויקט 'לילה סגול' מהווה הזדמנות חשובה להעלאת המודעות להתמודדותם של אנשים עם מוגבלויות, בייחוד בתקופות משבר. מרכז השלטון המקומי גאה לשתף פעולה עם מפעל הפיס ועמותת שווים בקידום ערבות חברתית ושוויון הזדמנויות אמיתי".
יו"ר מרכז השלטון האזורי, שי חג'ג', מסר: ״צוותי מחלקות הרווחה, החינוך והחוסן ברשויות המקומיות עושים כל שביכולתם כדי להעניק את הטוב ביותר ולייצר שוויון וחיבור בין כולם, ובשנה האחרונה עסוקים בסיוע ובשיקום הפצועים בגוף ובנפש. מיזם 'לילה סגול' מציין את היום הבינלאומי לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות. אנו נמשיך לפעול בכל דרך על מנת לשלב אנשים עם מוגבלות בחברה, בקהילה ובעבודה. תודה לכל השותפים במיזם החשוב".
עידן מוטולה, מייסד עמותת שווים, מסר: "המספרים העצומים של נפגעי המלחמה בגוף ובנפש מציבים אתגר גדול בפני החברה הישראלית - איך מסייעים להם בשיקום, איך עוזרים להם לשוב לשגרת חיים נורמלית עד כמה שניתן, איך תומכים בהם בדרך חזרה לשוק העבודה. במהלך השנה האחרונה מפעל הפיס ושווים פעלו בנושא, ואנחנו מתכוונים לעשות זאת גם בהמשך. לילה סגול שייך לכלל קהילת המוגבלויות בישראל, אבל בשנה יוצאת הדופן הזו החלטנו להקדיש אותו לנפגעים החדשים שלנו, כדי שכולנו נבין שיש בפנינו משימה לאומית ממדרגה ראשונה".