כבר שנים רבות שיש קרע בין תנועת הפת"ח לגדודי חללי אל-אקצא, שהיו הזרוע הצבאית של אותה תנועה. הניתוק בין הצדדים החל בשנת 2007, אז יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן חתם על צו האוסר על מיליציות חמושות להתקיים בשטחי הרשות. אך מאז ועד היום המשיכו חללי אל-אקצא לתחזק "גדודים מקבילים" בערים פלסטיניות ובמחנות פליטים רבים בשטחי יהודה ושומרון.
בתחילת השבוע בא לידי ביטוי באופן מוחשי הקרע בין הצדדים, כשמפקדת הביטחון הלאומי בחברון סירבה להעניק הגנה למחבל מוהנד אלעסודה, שירה למוות בשלושת השוטרים רנ"ג הדס ברנץ, פקד אריק בן אליהו ורס"מ רוני שקורי בפיגוע בכביש 35 סמוך למחסום תרקומיה שמצפון לחברון.
הסיבה לסירוב של מפקדת הביטחון הפלסטיני הייתה מפני שהמנגנונים לא לוקחים אחריות על פעילי טרור שפועלים נגד ישראל - והמחבל ביצע פיגוע ירי. לאחר שהוא סורב נמלט אלעסודה למבנה בחברון, כוחות צה"ל ושב"כ איתרו אותו - והוא חוסל על ידי כוח דובדבן באמצעות טיל נ"ט.
אלעסודה מזוהה כאמור עם גדודי חללי אל-אקצא, שממשיכים לתפקד כארגון טרור עם עשרות פעילים ביהודה ושומרון ורצועת עזה, והוא עבד כשנה במשמר הנשיאותי. הוא הודח מתפקידו שם בשנת 2015, ככל הנראה בשל חוסר יציבות ונאמנות למנגנונים.
הנתק בין הגדודים לפת"ח הגיע כאמור לאחר חתימת אבן מאזן על איסור לפעילות מיליציות חמושות ברשות הפלסטינית. כמו כן, הוא ביטל את התקצוב שהיה מיועד לארגון והוציא אותם מתחום האחריות של לשכתו והמוסדות הרשמיים. שנה לאחר מכן, בשנת 2008, כ-300 פעילים של גדודי אל-אקצא הסכימו למסור את נשקיהם לרשות הפלסטינית ולהתחייב שלא יעסקו בטרור, בתמורה לכך שישראל לא תפגע בהם.
בין הדמויות הבולטות שקיבלו על עצמן את ההסכם היה מפקד בכיר בגדודים ביו"ש, המחבל זכריה זביידי, שבנו מוחמד חוסל השבוע בתקיפת צה"ל סמוך לטובאס. זכריה זביידי עצמו מרצה עונש מאסר על ביצוע כמה פיגועי ירי ועל ניסיון הבריחה שלו מכלא מגידו.
אך למרות ניתוק הגדודים מהרשות הפלסטינית, הארגון שמר על מעמדו באזור יהודה ושומרון, ופעל, בין היתר, במחנות בג'נין, נור א-שמס, טול כרם וקלקיליה. חלק מפעילי הארגון אף שיתפו פעולה עם ארגוני טרור אחרים, כמו הג'יהאד האיסלאמי וגדודי אל-קאסם, והקימו ביחד את ארגון גוב האריות בשכם שמרבית מפעיליו כבר חוסלו על ידי צה"ל בשנתיים האחרונות.
הרשות הפלסטינית מתנגדת באופן רשמי ופומבי לפעילות של קבוצות חמושים בשטחה, ואבו מאזן התבטא רבות בעד התנגדות שלווה. כך למשל, בריאיון שקיים לפני כשנתיים לרשת הטלוויזיה הסעודית "אל-ערביה", אמר אבו מאזן כי "העם מדוכא אבל אני מאמץ את ההתנגדות השלווה שיש לה את האפקט שלה". בריאיון אחר לטלוויזיה המצרית, הוסיף: "הפעילות הצבאית תהרוס אותנו, אני לא יכול להתמודד עם זה. אין לנו יכולות צבאיות, חמאס נכנס למלחמה וכתוצאה מכך עזה נהרסה כליל. אני לא מוכן לזה".
הרשות הפלסטינית, באמצעות המנגנונים, אוכפת באופן משמעותי את הנושא, ופועלת נגד כל מי שיש לו קשר לארגון טרור. ברשות מבהירים כי מדובר קודם כל ב"אינטרס הלאומי של אש"ף - למנוע כל התארגנות חמושה", בשל חשש מגניבת השלטון או מהפך שלטוני בשטחי הגדה. הרשות אף עוצרת פעילים שפועלים נגד המדיניות שלה, והאסיר הבולט ביותר שנמצא בכלא יריחו אצל המנגנונים הוא מוסעב אשתייה, מבכירי הזרוע הצבאית של חמאס שמבוקש בישראל.
בתוך כך, הפלסטינים מביעים ביקורת רבה נגד הרשות הפלסטינית והמנגנונים, בעיקר לאחר טבח 7 באוקטובר שהוביל לעלייה בכמות העצורים והמבצעים הצבאיים של צה"ל בשטחי הרשות. עם זאת, גורם ביטחוני הבהיר בשיחה עם ynet כי "התיאום הביטחוני בין מנגנוני הביטחון הפלסטיניים לאלו הישראליים פועל בצורה מיטבית".
לדבריו, "הניסיון לערב את הרשות הפלסטינית בגל הטרור הנוכחי אינו נכון עובדתית - ועלול לפגוע באינטרסים ביטחוניים של ישראל". הוא הוסיף: "מאחורי הפצת השמועות עומדים גורמי קיצון המנסים לערער את אחד ממרכיבי הביטחון היסודיים באזור יהודה ושומרון".