גורם דיפלומטי אמר היום (שבת) לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP כי קטאר תפסיק לתווך בין ישראל לחמאס, לאחר שבמשך 13 חודשי המלחמה, וגם בעבר - שימשה דוחא כמתווכת בשיחות הבלתי-ישירות בין ישראל לארגון הטרור יחד עם מצרים.
לדבריו, "קטאר מאמינה שאין יותר הצדקה לקיומם של משרדי חמאס בשטחה". עם זאת, הוא לא אמר כי המשרדים של ארגון הטרור בדוחא בהכרח ייסגרו - ובחמאס מכחישים שהתבקשו לעזוב את האמירות.
גורם נוסף אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי קטאר תפסיק לתווך בין ישראל לחמאס עד ששני הצדדים "יראו נכונות כנה" לחזור לשולחן המשא ומתן. הוא הוסיף כי המשרדים של חמאס בדוחא, שנפתחו ב-2012, כבר "לא משרתים את מטרתם" - ושקטאר הודיעה לארגון הטרור, לישראל ולארה"ב על ההחלטה להפסיק את מאמצי התיווך.
"הקטארים הודיעו לישראל ולחמאס כי כל עוד שני הצדדים מסרבים לנהל משא ומתן על הסכם בתום לב, הם לא יוכלו להמשיך למלא את תפקיד המתווך. כתוצאה מכך, ללשכה המדינית של חמאס בדוחא אין הצדקה יותר", אמר הגורם הדיפלומטי ל-AFP. עם זאת, כאמור, גורם בחמאס אמר לסוכנות הצרפתית כי הארגון לא התבקש לעזוב את קטאר: "אין לנו שום דבר לאשר או להכחיש לגבי מה שפורסם על ידי מקור דיפלומטי לא מזוהה, לא קיבלנו שום בקשה לעזוב".
למרות הכחשת חמאס, בישראל בירכו על ההחלטה של קטאר "לגרש את מנהיגי חמאס מהמדינה" - אחרי שכבר זמן רב שבירושלים ובוושינגטון לוחצים על דוחא לעשות זאת. גורם מדיני אמר היום כי "חמאס ארגון טרור רצחני שצריך להיות נרדף בעולם ולא לקבל אכסניה של אירוח בשום מדינה". לדבריו, יש היגיון בכך שקטאר תפסיק לתווך בין הצדדים: "ברגע שהם מגרשים את ראשי חמאס - אין עוד יתרון בתיווך והוא מתייתר".
"ברור היום לכולם שבמו"מ ההחלטות לא מתקבלות על ידי המתווכות, אלא מדובר בהחלטות קשות של ישראל וחמאס, ולכן אין לזה משמעות דרמטית", הוסיף הגורם המדיני. "קטאר ניסתה לתווך ולא היו עסקאות, כך שאין אובדן גדול - חוץ מזה שמנהיגי חמאס גרו במלונות חמישה כוכבים והמשיכו לייצר טרור בציר רשע שמתחבר לאיראן ולחיזבאללה. ליבת המו"מ תיקבע על ידי שני הצדדים - ישראל וחמאס. כעת מצרים נותרה כמתווכת המרכזית, אבל זה יכול ליצור מצב שטורקיה תנסה למלא את החלל".
בישראל מעריכים שההחלטה של קטאר נובעת כנראה מניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב, וההבנה בדוחא כי היא חייבת להרחיק את עצמה מחמאס, שמהווה נטל עבורה. כעת קטאר מבינה שהיא חייבת להיענות בחיוב ללחץ האמריקני-ישראלי להפעיל את מנוף הגירוש.
בכיר ישראלי נוסף אמר כי "כבר תקופה ארוכה שאנו מבקשים להבהיר שקטאר צריכה לבחור: או שהיא מתווכת אפקטיבית שמביאה את חמאס למו״מ ולכן יכולה וצריכה לארח את הארגון, או שהיא אינה מתכוונת ללחוץ על חמאס להגיע למו״מ ועדיין מארחת אותו בדוחא - ואז היא בעצם מדינה תומכת טרור".
"בפועל, חמאס מנסה להכתיב תכתיבים - הוא אינו משתתף במו״מ ומסרב באופן שיטתי וקבוע לכל הצעה", הוסיף הבכיר. "למצרים יש תפקיד חשוב ואנחנו נמשיך לחפש כל דרך כדי להגיע למו״מ אפקטיבי ולהשיב את החטופים. אני מקווה שכעת גם ברור יותר לכל שחמאס הוא שתקע כל אפשרות להגיע לעסקה. טוב שבמהלך הזה גם הקטארים בעצמם מודים בכך, באופן חד משמעי".
ארה"ב לקטאר: "נוכחות חמאס בדוחא אינה מקובלת עוד"
הדיווחים על החלטת קטאר מגיעים כיממה לאחר הדיווח ברויטרס שלפיו קטאר העבירה מסר למנהיגי חמאס לפני כשבוע וחצי, לבקשת ארה"ב, שנוכחות ארגון הטרור בדוחא "אינה מקובלת עוד". את הדברים אמר אתמול בכיר אמריקני לסוכנות הידיעות הבריטית.
גורמים אמריקניים וקטאריים הדגישו הלילה בפני CNN כי קטאר הסכימה למעשה בשבועות האחרונים לדרישה להוציא את חמאס מהמדינה, בעקבות הבקשה האמריקנית. הדיווח התפרסם 400 ימים אחרי פתיחת המלחמה וטבח 7 באוקטובר, ולאחר חודשים של ניסיונות כושלים לגרום לחמאס להסכים לעסקת חטופים.
בתחילת השבוע הביעו גורמים בישראל פסימיות גדולה בנוגע למגעים לעסקת חטופים. חמאס הודיע אז למתווכות שאין בכוונתו להתפשר על עסקה שיש בה פחות מהפסקת המלחמה ונסיגה מלאה של צה"ל מרצועת עזה, ובכך דחה למעשה את ההצעות לעסקאות קטנות.
"האמת צריכה להיאמר – לא תהיה עכשיו עסקה. לא קטנה, לא גדולה ולא פירור", אמרו השבוע גורמים המעורים בנושא. "הסיפור הגדול הוא אם בשלה השעה להציל את החטופים שנשארו ולסיים המלחמה בעזה. זה כל השיח וזה מה שקורה מאחורי הקלעים. לא תהיה עסקה בלי התכנסות לסיום המלחמה בעזה. צריך להכיר בעובדות".
כמו כן, בישראל העריכו כי אחרי הבחירות בארה"ב ייווצר "מומנטום מחודש" לקידום עסקה. גורמים שמעורים בנושא הבהירו כי הקשר עם המתווכות "מתקיים כל הזמן", בעיקר כדי לבחון אם ניתן להזיז את חמאס מעמדתו.
בינתיים, ראש הממשלה בנימין נתניהו קבע סכום של מיליוני דולרים תמורת כל חטוף שישוחרר, וגורמים רשמיים עמלים על פרסום ההצעה הרשמית בפלטפורמות שונות. הרעיון הוא לשכנע את מי שמחזיקים בחטופים להביא לשחרורם, ובתמורה יקבלו חמישה מיליון דולרים על כל חטוף, וכן חופש מעבר לצורך הגליה למדינה שלישית.