השבתת הממשל בארצות הברית נמנעה: הסנאט האמריקני אישר הלילה (בין שבת לראשון) את הצעת התקציב הזמני שנועדה למנוע את השבתת הממשל הפדרלי, והנשיא ג'ו ביידן חתם עליה ואישר אותה באופן סופי. זאת לאחר שאמש, פחות מעשר שעות לפני הדדליין, אישר בית הנבחרים את ההצעה - שלא כוללת סיוע לאוקראינה.
החוק הזמני ל-45 יום, עד 17 בנובמבר, הועלה אמש על ידי יו"ר בית הנבחרים, המנהיג הרפובליקני קווין מקארתי, אחרי מרד - בעידודו של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ - של חלק מהרפובליקנים השולטים בבית הנבחרים. שני שלישים מחברי בית הנבחרים היו צריכים לתמוך בחוק עקב העברתו בהליך מהיר במיוחד - ובסופו של דבר הוא אושר ברוב של 335 מול 91, בסיוע הדמוקרטים.
בהצבעה שנערכה כמה שעות לאחר מכן בסנאט, שבו יש רוב דמוקרטי, 88 סנאטורים הצביעו בעד אישור התקציב לעומת תשעה שהתנגדו. אם ההסכם לא היה מושג, הממשל היה מושבת בתום שנת הכספים הנוכחית – שהסתיימה דקה בדיוק אחרי חצות (לפי שעון מזרח ארה"ב, 07:01 היום לפי שעון ישראל).
בלילה שבין שישי לשבת סיכלו מחוקקים רפובליקנים ניציים, שדורשים קיצוצי תקציב דרמטיים ומתנגדים בחלקם לסיוע לאוקראינה, הצעה של הרגע האחרון שהייתה מאפשרת לממן את הממשל בחודש אחד נוסף, כדי להעניק זמן רב יותר למשא ומתן על תקציב קבוע.
ההצעה שהרפובליקנים הניציים הפילו נוסחה על ידי יו"ר בית הנבחרים מקארתי, והם התנגדו לה למרות שכללה כניעה לרבות מדרישותיהם. היא נפלה ברוב של 232 מתנגדים מול 198 תומכים, אחרי ש-21 המורדים השמרנים הצטרפו לדמוקרטים בהצבעה נגדה. אותה הצעה כללה סיוע לאוקראינה במלחמה נגד רוסיה, לצד קרן סיוע לנפגעי אסונות בארה"ב. קרן הסיוע נותרה גם בהצעה החדשה שאושרה בסופו של דבר - אבל הסיוע לאוקראינה ירד, וכך גם קיצוצי התקציב.
הנשיא ביידן הזהיר שלשום מהשלכות השבתת הממשל. "אם בית הנבחרים לא ימלא את התפקיד הבסיסי ביותר שלו, הוא יאכזב את כל החיילים שלנו", אמר בטקס הפרישה של הרמטכ"ל האמריקני מארק מילי. "החיילים שלנו ימשיכו למלא את שבועתם, ימשיכו לעבוד ולעמוד על המשמר ברחבי העולם, ימשיכו לשמור על המדינה שלנו – אבל הם לא יקבלו שכר. זו חרפה".
במקרה שהממשל הפדרלי מושבת, המימון של כל פעילות שלא מוגדרת "חיונית" מופסקת – וישנם שיבושים בשכרם של מיליוני עובדים וחיילים, כשחלקם מפסיקים לחלוטין לעבוד ואחרים נדרשים לעבוד ללא שכר. בין היתר, השבתה של הממשל פוגעת גם בתוכניות סיוע לאמריקנים נזקקים, מובילה לסגירתם של פארקים לאומיים ומעוררת חשש בקרב המשקיעים: סוכנות דירוג האשראי מודי'ס הזהירה לאחרונה שמאבקי הכוח בוושינגטון עלולים להוביל לפגיעה בדירוג של ארה"ב, שכבר הופחת השנה בעקבות המאבקים הללו.
ארה"ב חוותה כמה וכמה השבתות ממשל מאז שנות ה-80 של המאה הקודמת, אז ניתנה חוות דעת משפטית שקבעה כי ללא הרשאה תקציבית לא ניתן לממן פעילות ממשלתית-פדרלית שאינה חיונית לשמירה על חיי אדם או על רכוש. השבתת הממשל האחרונה בארה"ב הייתה ב-2018, והיא הייתה גם הארוכה ביותר בהיסטוריה האמריקנית: ההשבתה נמשכה 34 יום, על רקע דרישתו של הנשיא דאז טראמפ לממן את בניית החומה בגבול מקסיקו.
פורסם לראשונה: 23:22, 30.09.23