נשיאה הנבחר של ארצות הברית, דונלד טראמפ, איים הלילה (בין שני לשלישי) להטיל מכסים כבדים על כל הסחורות המיובאות מקנדה, מקסיקו וסין, בטענה שהן אשמות בזרם המהגרים הלא-חוקיים והסמים דרך גבולותיה של ארה"ב. טראמפ הבטיח להטיל כבר ביומו הראשון בתפקיד, ב-20 בינואר, מכסים בגובה של 25% על כל הסחורות מקנדה וממקסיקו, ו-10% נוספים על כל הסחורות מסין – גם אם כבר מוטלים עליהן כיום מכסים אחרים.
טראמפ כבר איים במהלך קמפיין הבחירות להטיל מכסים כבדים, למעשה על כל הסחורות שמיובאות לארה"ב, אבל הצהרתו מהלילה היא המפורטת ביותר שהוא מנפק בנוגע למדיניות הכלכלית הצפויה שלו מאז שנבחר לנשיא ב-5 בנובמבר. אם יממש את האיום שלו, כלכלנים מזהירים כי בניגוד להבטחותיו להפחית את האינפלציה – את ההשלכות יחושו על כיסם הצרכנים האמריקנים, עם עליות מחירים גדולות שעלולות לקרות כמעט בכל תחום, ממכוניות ועד מוצרי חקלאות.
ארה"ב היא היבואנית הגדולה ביותר בעולם, ומקסיקו, סין וקנדה הן שלוש הספקיות הגדולות ביותר שלה. גם הן צפויות כמובן לספוג נזק גדול לכלכלותיהן אם האיום של טראמפ ימומש. יותר מ-83% מהסחורות שמקסיקו מייצאת מגיעים לארה"ב, בקנדה הנתון הזה עומד על 75% ובסין על 15%. הצהרת טראמפ הביאה הלילה לעליית שער הדולר האמריקני, ב-1% ביחס לדולר הקנדי ו-2% ביחס לפסו המקסיקני. המכסים גם עשויים לפגוע בחברות רכב ואלקטרוניקה מאסיה, שהקימו מפעלים במקסיקו כדרך לקבל גישה קלה לשוק האמריקני, בעלויות ייצור נמוכות.
את האיומים שלו ניפק טראמפ בשני ציוצים נפרדים ברשת החברתית שבבעלותו Truth Social, הראשון בנוגע לקנדה ומקסיקו והשני בנוגע לסין. בציוץ הראשון הוא טען כי "אלפי בני אדם נוהרים דרך מקסיקו וקנדה, ומביאים עימם פשע וסמים ברמות שלא נראו מעולם". לדבריו, ממש ברגעים אלו עושה את דרכה שיירה "בלתי ניתנת לעצירה" של מהגרים לא-חוקיים דרך מקסיקו, לכיוון מה שכינה "הגבול הפתוח" של ארה"ב.
"ב-20 בינואר, במסגרת אחד הצווים הנשיאותיים הראשונים הרבים שלי, אני אחתום על כל המסמכים הנדרשים כדי להטיל על מקסיקו וקנדה מכסי מגן בגובה של 25% על כל המוצרים שנכנסים לארה"ב והגבולות הפתוחים באופן מגוחך שלה", הוא כתב. "המכס הזה יישאר בתוקף עד שהסמים, בפרט פנטניל, וכל המהגרים הלא-חוקיים, יפסיקו את הפלישה לארצנו! למקסיקו ולקנדה יש בבירור את הזכות והכוח המלאים לפתור בקלות את הבעיה המתמשכת הזו. אנחנו דורשים לפיכך שהן ישתמשו בכוח הזה, ועד הרגע שבו הן יעשו זאת – הגיע הזמן שהן ישלמו מחיר גבוה מאוד!".
זינוק במסתננים – דווקא בגבול הצפוני עם קנדה
יצוין כי למרות דברי טראמפ, הנתונים מעידים שהשנה חלה ירידה משמעותית בכמות המהגרים שמסתננים דרך הגבול עם מקסיקו. אחרי שהנשיא ג'ו ביידן נכנס לבית הלבן לפני כמעט ארבע שנים, אכן חל זינוק דרמטי במספר המסתננים, אבל בשנה האחרונה הטיל ביידן הגבלות נוקשות יחסית בגבול הדרומי. לפי משמר הגבולות האמריקני, באוקטובר האחרון מספר המעצרים בגבול מקסיקו עמד על 56,530 – פחות משליש מהנתון שנרשם באוקטובר אשתקד.
מנגד, דווקא בגבול עם קנדה כן נרשם בשנתיים האחרונות זינוק משמעותי במספר המסתננים. 23,721 מהגרים לא-חוקיים נעצרו בגבול הצפוני של ארה"ב בתקופה שבין אוקטובר 2023 לספטמבר 2024, לעומת 10,021 בשנה שלפני כן. יותר מ-14,000 מבין אלו שנעצרו בשנה האחרונה היו אזרחים הודים – זינוק של פי 10 ביחס לנתון שנרשם לפני שנתיים.
בציוץ לגבי סין, טראמפ האשים כי למרות שיחות רבות שלו מול ההנהגה בבייג'ינג, בניסיון לגרום לה לפעול לצמצום הברחות הפנטניל לארה"ב, דבר לא קרה. סין, יצוין, היא הספקית המרכזית של החומרים הכימיים הדרושים לקרטלי הסמים במקסיקו כדי לייצר את משכך הכאבים – שהינו מהגורמים המובילים בארה"ב לתמותה מסמים. הפנטניל עצמו מוברח דרך מקסיקו, והזינוק בחמש השנים האחרונות דרמטי למדי: ב-2019, כשטראמפ היה נשיא, נתפסו בגבול 1,154 ק"ג של הסם, והשנה הנתון הזה עומד על 12,247 ק"ג.
טראמפ טען בציוץ שפרסם כי נציגים סינים הבטיחו לו שיטילו עונש מוות על סוחרי סמים, וכי ההבטחה הזו לא קוימה בסופו של דבר. הוא הבטיח כי עד שזרם הפנטניל לארה"ב לא ייעצר, "אנחנו נגבה מסין מכס נוסף של 10%, בנוסף על כל מכס קיים, על כל המוצרים הרבים שלה שנכנסים לארצות הברית של אמריקה". את הציוץ חתם במשפט: "תודה רבה לכם על תשומת ליבכם לנושא זה".
הסלמה כדי להפחית הסלמה
האיום של טראמפ הלילה אינו מפתיע כמובן איש, לאור הבטחותיו בקמפיין ומדיניותו הדומה בכהונתו הראשונה. טראמפ, נזכיר, הוביל גם בקנדציה הראשונה שלו מדיניות כלכלית תקיפה שבה דרש ויתורים שונים משותפות הסחר של אמריקה – מבעלות ברית כמו קנדה וצרפת ועד יריבות אסטרטגיות כמו סין – והוביל מול כמה מהן למלחמות סחר של ממש.
אחרי שנכנס לבית הלבן ב-2017 הוביל טראמפ להחלפת הסכם הסחר החופשי שהיה קיים אז בין ארה"ב, קנדה ומקסיקו, NAFTA, בהסכם חדש המכונה USMCA. הוא נחתם ב-2020 ושמר ברובו הגדול על סחר חופשי ללא מכסים בין שלוש המדינות. לכאורה, האיום כעת להטיל מכסים על קנדה ומקסיקו עומד בניגוד לאותו הסכם שטראמפ עצמו חתם עליו, אם כי לפי סוכנות הידיעות AP ההסכם מאפשר חריגות מטעמים ביטחוניים. טראמפ יוכל גם לחכות ליולי 2026, אז ההסכם מאפשר לצדדים החתומים לסגת ממנו או לדרוש בו שינויים.
לפי שעה לא ברור אם טראמפ אכן יממש את האיום, ופרשנים וכלכלנים רבים מעריכים כי ייתכן שמדובר בטקטיקת משא ומתן שבו הוא מקווה לפתוח עוד לפני כניסתו לתפקיד. על אפשרות זו מעידים דברי גורם ממשל קנדי הבוקר, שדיווח כי מעט אחרי שניפק את האיום שלו הלילה, ערך טראמפ שיחת טלפון עם ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו ודן עימו בסוגיות הנוגעות למסחר ולאבטחת הגבול בין המדינות. "זו הייתה שיחה טובה והם ימשיכו לעמוד בקשר", אמר הגורם.
גם מועמדו של טראמפ לשר האוצר, סקוט בסנט, העריך בעבר כי איומיו של הנשיא הנבחר להטיל מכסים על שותפות הסחר של ארה"ב הם בסך הכול חלק משיטת המשא ומתן הקשוחה שלו. "העמדה הכללית שלי היא שבסופו של יום, הוא איש של סחר חופשי", אמר בסנט על טראמפ בריאיון שהעניק ל"פייננשל טיימס" הבריטי, לפני שהוכרז כמועמד לשר האוצר. "זו הסלמה שמטרתה הפחתת הסלמה".
שגרירות סין בוושינגטון הזהירה הבוקר כי המכסים שטראמפ מאיים להטיל יובילו למלחמת סחר שאף אחד מהצדדים לא ייצא נשכר ממנה. "היחסים הכלכליים של סין וארה"ב לשיתוף הפעולה המסחרי ביניהן מועילים באופן הדדי", מסר דובר השגרירות ליו פנגיו. "אף אחד לא ינצח במלחמת סחר או במלחמת תעריפים". הוא טען גם כי סין כבר נקטה צעדים להפחתת הברחות הפנטניל לארה"ב.