הזדמנות חדשה, ואולי אחרונה, לעסקת חטופים עם חמאס: גורם בכיר מאוד במערכת הביטחון גילה הבוקר (חמישי) כי חמאס מעוניין ורוצה כעת עסקה לשחרור עשרות חטופים שבשבי ברצועת עזה, בניגוד לטענת הממשלה בחודשים האחרונים שלפיהם ארגון הטרור הוא הסרבן למהלך.
נתניהו, בחודש שעבר: תקפנו באיראן, נפעל גם נגד הגרעין
(צילום: ערוץ כנסת )

3 צפייה בגלריה
הפגנה למען השבת החטופים בדרך בגין שבתל אביב
הפגנה למען השבת החטופים בדרך בגין שבתל אביב
"חמאס בלחץ גדול, ומעוניין להגיע להסכם"
(צילום: דנה קופל)
לדברי הגורם, הסכמתו העקרונית של חמאס לעסקה נשענת על מתווה השלבים שכבר הוסכם עקרונית ביולי, אך נפל לאחר שורת הדלפות מגמתיות מגורמים מדיניים ישראלים בכירים שהובילו לסיכול המהלך. "חמאס כעת בלחץ גדול, אבל לא נכנע וכן מעוניין להגיע להסכם, כאשר השלב הראשון יימשך 42 ימים שבהם תיעצר הלחימה", הבהיר הבכיר. "כך מסרו לנו גורמי התיווך, כולל טורקיה. אנחנו כעת יותר קרובים לעסקת חטופים ממה שהיינו מאז הפעימה הראשונה לפני שנה".
הגורם ציין כי לכל הדעות, גם עסקה מלאה לא תוביל בהכרח לסוף הלחימה בחמאס - גם אם ההסכם יכלול נסיגה של צה"ל ממסדרון נצרים בצפון הרצועה ומציר פילדלפי שבדרומה. "ההסכם יכלול הפסקת אש כמו שבנובמבר הייתה הפסקת אש, ובסיום ההסכם עצירת המלחמה תהיה בנוסח שניתן לפרשנות", אמר.
לדבריו, "חמאס מסכים כעת לא להפסיק לגמרי את המלחמה. שחרור החטופים הוא יעד מלחמה מרכזי וראשון במעלה". הגורם הבכיר גם אישר למעשה את הפרסום הבוקר ב-ynet ו"ידיעות אחרונות", לפיו בצה"ל מוגבלים ביכולות למוטט את חמאס כל עוד הוא מחזיק את החטופים ברחבי רצועת עזה. "צה"ל יכול וצריך להיות דורסני יותר מול חמאס - אבל אנחנו לא יכולים לסכן את החטופים שנותרו בחיים", הדגיש.
3 צפייה בגלריה
 מחבלי חמאס על משאית חיטה של סיוע הומניטרי
 מחבלי חמאס על משאית חיטה של סיוע הומניטרי
חברת קבלן אמריקנית תאבטח סיוע בעזה? "הוכיחו את עצמם, יש להם כלים משוריינים ונשקים"
(צילום: AP)
הגורם התייחס גם לדברי אלוף במיל' ניצן אלון שעומד בראש המינהלת המטכ"לית לשחרור החטופים, והבהיר כי לא כולם בצמרת הביטחונית מחזיקים בעמדותיו. "אלון אדם טוב, אבל הוא אמר למשפחות שהחמצנו הזדמנות לעסקה ולא כולם עשו מספיק להשיגה. לא כולם סבורים כמוהו", אמר.
בנוגע לסוגיית חברת הקבלן האמריקנית שצפויה להיכנס לצפון הרצועה לביצוע פיילוט בחלוקת הסיוע ההומניטרי, סיפר הבכיר כי היא עשתה דבר דומה בעבר עבור צבא ארה"ב בעיראק. לדבריו, "הנושא עדיין בבחינה משפטית, וגם סוגיית המימון הישראלי למהלך, שיהיה ככל הנראה בדרך עוקפת, נבחנת. אנחנו לא רוצים שחיילים יחלקו אוכל לעזתים.
"החברה הזו הוכיחה יכולות לאבטח את עצמה, עם כלים משוריינים ונשקים", הוסיף. "הכוונה היא שהם יקימו מרכז לחלוקת מזון לעזתים במקום שהאוכל שנכנס יגיע לחמאס או יבזז". יחד עם זאת, בצה"ל הביעו סקפטיות מהמהלך שיכול להיתפס ככיבוש ישראלי מלא של עזה בהיבט של נטילת אחריות ישראלית על חיי אזרחים עזתים.
3 צפייה בגלריה
התקיפה הישראלית בטהרן
התקיפה הישראלית בטהרן
"איראן מעולם לא הייתה חשופה לפגיעה כמו עכשיו". התקיפה באיראן, בחודש שעבר
בנוגע לאיום האיראני, ציין הגורם הבכיר כי בשלה העת והצטברו התנאים - לתקוף את מתקני הגרעין באיראן. זאת לדבריו, אחרי שישראל פגעה קשות במערך הנ"מ המתקדם של איראן ו"בתעודת הביטוח" שלה הגובלת בישראל – חיזבאללה. "איראן מעולם לא הייתה חשופה לפגיעה כמו שהיא עכשיו", אמר. "הם איבדו יכולות הגנה מרכזיות ואיבדו את חיזבאללה. יש לכך הסכמה מלאה במערכת הביטחון לצד הכרחיות ואפשרות מעשית לסכל את הגרעין האיראני".
באשר למגעים המתקדמים להסדרה בצפון, אמר הבכיר כי חופש הפעולה של צה"ל לתקוף את נוכחות חיזבאללה מדרום לליטאני יישמר אם יזוהה איום נגד ישראל. עם זאת, הפרות אחרות, כמו התבססות מחדש שתכלול הקמת מחסני אמל"ח, עמדות לחימה ובונקרים מתחת לאדמה, יועלו לוועדה הבינלאומית שתוקם לאכיפת ההסכם.
במהלך דבריו מתח הגורם ביקורת על הרמטכ"ל לשעבר גדי איזנקוט, שבמהלך כהונתו בשנת 2019 המליץ להסתפק בהשמדת שש המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה ולא מעבר לכך. "חששו שחיזבאללה ירה עלינו אלפי טילים, עד שהגענו למצב שלא הגבנו אפילו לאוהל שהם בנו בהר דב", אמר. באשר למדיניות החדשה לגיוס חרדים ציין הגורם הבכיר כי יפעל בהידברות כדי להרחיב את שירות החרדים, במסלול של יעדי גיוס לצד סנקציות שיופעלו על מי שישתמט: "נשקיע במאמץ להביא חוק מוסכם ואמיתי ויעיל לצה"ל. רק דרך צווים לא נגיע לכך".
פורסם לראשונה: 15:57, 21.11.24