כלי התקשורת האיראניים דיווחו אתמול (יום ראשון) כי עלי כמאני, קצין בזרוע האווירית של משמרות המהפכה, מת "במהלך משימה" - וזמן קצר לאחר מכן דיווחו באיראן כי המדען מוחמד עבדוס, שעבד בחברת פיתוח לוויינים, טילים בליסטיים וכטב"מים, מת גם הוא במהלך "משימה", כדברי האיראנים. איראן, נדגיש, פרסמה הודעה רשמית על אודות מותם של השניים.
לאחר שדווח כי נהרג ב"משימה", ציינו באיראן כי כמאני נהרג בתאונת דרכים בחומיין שבמערב המדינה בעת מילוי תפקידו. בניגוד לבכירים האיראניים ממשמרות המהפכה שמתו בנסיבות מסתוריות, הוא היה קצין בדרגה זוטרה - אך מותו עורר עניין מכיוון שעסק בתחום התעופה והחלל, תחום שבו עסקו מדענים איראנים שמתו מסיבות לא ברורות. בידיעות על מותו תואר כ"שהיד".
המדען שנהרג, עבדוס (33), עבד בחברת "סמנאן" האיראנית, שעוסקת בפיתוח לווייניים, כטב"מים וטילים בליסטיים. בסוכנות הידיעות האיראנית "פארס" נכתב כי עבדוס "הצטרף לשהידים הרבים שנהרגו למען המהפכה".
באיראן מתו בשבועות האחרונים כמה מדענים ומומחים, כמו גם אנשי משמרות המהפכה. אחד מהם הוא מדען התעופה איוב אנטזארי, שעל פי דיווחים של אתר החדשות "איראן אינטרנשיונל", אתר המזוהה עם האופוזיציה האיראנית, שמשדר מלונדון וזוכה למימון סעודי, הורעל למוות בארוחת ערב שאליה הוזמן. אנטזארי תועד ב-2019 לצד נשיא איראן דאז חסן רוחאני במפעל בעיר יזד, אף שלאחר מותו הוצג על ידי המשטר האיראני בתור "עובד פשוט של חברת תעשייה".
במקביל לדיווחים על מותו של אנטזארי, דיווחו כלי תקשורת קטנים באיראן גם על מותו של קמרן מלאפור, מדען גרעין איראני שעבד במתקן בנתנז, שם אירעו בעבר כמה פיצוצים שיוחסו לישראל.
מוות מסתורי אחר של בכיר במשמרות המהפכה היה זה של עלי איסמעיל זאדה, בכיר ביחידה 840 של כוח קודס. ב"איראן אינטרנשיונל" דווח כי הוא נפל מגג ביתו באזור כראג' שבצפון איראן ומת. לפי הדיווח, בכירי משמרות המהפכה הודיעו למשפחתו שהוא התאבד, והותיר אחריו מכתב. האתר ציטט מקורות שטענו כי משמרות המהפכה אחראים למותו של הבכיר, והחליטו לחסל אותו בעקבות חשד שהדליף מידע שהוביל לחיסול של חסן סיאד חודאי. באיראן הכחישו את הטענות. חודאי, בכיר יחידה 840 של כוח קודס, נורה ברחוב בטהרן.
"ניו יורק טיימס" דיווח בחודש שעבר כי ישראל עדכנה את ארה"ב שהיא זו שחיסלה את חודאי. זמן קצר אחרי חיסול חודאי, נהרג מהנדס בשם גאד בייגי במתקן הביטחוני פרצ'ין שבאזור טהרן. ב"ניו יורק טיימס" דיווחו כי בייגי נהרג במתקפת כטב"מים על המתקן. מקורות איראנים ששוחחו עם ה"ניו יורק טיימס" אמרו אז כי בתקיפה השתתפו מל"טים מתאבדים מדגם קוואד-קופטר. המל"טים, כך לפי הכתבה, שעליה היה חתום גם עיתונאי "ידיעות אחרונות" רונן ברגמן, התפוצצו על מבנה של משרד ההגנה האיראני, שבו נערכים מחקרים לפיתוח רחפנים וכלי טיס בלתי-מאוישים.
לצד הדיווחים על מקרי המוות המסתוריים באיראן, התרחשו לאחרונה כמה תקיפות שיוחסו לישראל בסוריה - המשמעותית שבהן, כך נראה, הייתה בנמל התעופה בדמשק. בעקבות התקיפה שהתרחשה ביום חמישי האחרון הושבת נמל התעופה, ובתמונות מהמקום נראה נזק גדול למבנים בו. בצילומי לוויין ניתן לראות שלושה בורות פגיעה בכל אחד משני המסלולים בנמל התעופה. לפי דוח מודיעין שפרסמה חברת צילומי הלוויין, אחד המסלולים משרת את החלק האזרחי של נמל התעופה, בעוד המסלול השני משרת את חלקו הצבאי. מרכז המעקב הסורי, ארגון אופוזיציה סורי שמקום מושבו בבריטניה, דיווח כי בתקיפה נפגע בין היתר אולם נוסעים ששימש אישים חשאיים שהגיעו לדמשק - אנשי צבא בכירים מאיראן ומחיזבאללה.
אתמול פרסמו כלי התקשורת הממלכתיים בסוריה תיעוד חדש מנמל התעופה, כחלק מביקור של ראש הממשלה חוסיין ערנוס, שהגיע לסקור את עבודות שיקום הנזקים בעקבות התקיפה המיוחסת לישראל ביום שישי לפנות בוקר. בתיעוד, שבפתח הכתבה, נראים כלים כבדים בקרבת המסלולים, ולצד זאת גם נזק בתוך אחד המבנים שמשרת את נמל התעופה.
אתמול דווח כי גורמי ביטחון בישראל סיכלו לאחרונה יחד עם ארגון הביון הטורקי "מיט" פיגוע משמעותי שתכננו האיראנים נגד יעדים ישראליים על אדמת טורקיה. "הגזרה שם רותחת", אמר בכיר ישראלי שאישר כי בתקופה האחרונה חלה עליית מדרגה בניסיונות הפיגוע האיראניים. הסיכול התרחש אחרי שלפני פחות משבועיים פרסם המל"ל חידוד לאזהרת המסע הקבועה לטורקיה מחשש לניסיונות נקמה איראניים על חיסול חודאי.
בלשכת ראש הממשלה אמרו אז כי לפי גורמים במערכת הביטחון קיים איום ממשי כלפי ישראלים בזירה הטורקית - אך חלה עלייה גם במדינות נוספות שגובלות באיראן. במל"ל קראו לציבור הישראלי לשמור על ערנות ולהקפיד על כללי הזהירות הנדרשים בכל נסיעה למדינות המדוברות.
באגף ללוחמה בטרור ציינו כי חידוד האזהרה הוא "מהלך חריג" מאחר שלאחרונה ניסו האיראנים לפגוע באנשי עסקים באזור ובעובדי הקונסוליה הישראלית ואמרו כי "מזה מספר שבועות, וביתר שאת מאז האשמתה של איראן את ישראל במותו של קצין משמרות המהפכה בשבוע שעבר, גובר החשש במערכת הביטחון מפני ניסיונות איראניים לפגוע ביעדים ישראליים ברחבי העולם. המל"ל ומערכת הביטחון מבקשים להבהיר כי מדובר במדינה ברמת סיכון גבוהה לישראלים בימים אלו". ההמלצה הרשמית כעת לישראלים היא להימנע מנסיעות שאינן חיוניות לטורקיה, ולמי שבכל זאת נוסע - ההנחיה היא לנהוג בצעדי זהירות מחמירים.