ועדת החוקה דנה הבוקר (רביעי) בהצעת חוק חדשה שהוגשה בשבוע שעבר, המבקשת לקבוע כי ישראל לא תוותר על שטחים טריטוריאליים ביהודה ושומרון - מבלי שהדבר יאושר על-ידי לפחות 80 חברי כנסת. מטרת ההצעה בפועל היא לסנדל הסכם להקמת מדינה פלסטינית.
לפי ההצעה, שטרם עברה בקריאה טרומית, כל הסכם מדיני שיכלול מסירת שטחים לפלסטינים בקרקע או במים, או התקדמות לקראת הקמת מדינה פלסטינית - יידרש כאמור לעבור בכנסת ברוב של 80 קולות מתוך 120. יוזמי החוק הם קבוצה של 25 חברי כנסת מ"שדולת ארץ ישראל" מסיעות הליכוד, הציונות הדתית, עוצמה יהודית, יהדות התורה, ש"ס, הימין הממלכתי וישראל ביתנו. בימים האחרונים הם פנו ליו"ר ועדת החוקה ח"כ שמחה רוטמן בבקשה לקיים דיון מיוחד בוועדה בעניין תיקון חוק היסוד, שאותו הם מכנים "חוק ביטחון ישראל".
בפתח הדיון אמר רוטמן: "הכנסת, מאז הקמתה, הבינה את הנזק והיאוולת שבנסיגה משטחי ארצנו. אחד החוקים הראשונים שעברו בכנסת הזאת זה תיקון העוול של ההתנתקות מצפון השומרון, את זה תיקנו. אירועי 7.10 חידדו הרבה יותר את הסכנה במדינה פלסטנית ובמסירת שטחי מולדת לאויב. הכנסת קיבלה שתי החלטות, החלטה שכפיית מדינה פלסטינית תהיה סכנת למדינת ישראל; והחלטה נוספת, שבה תמכו 80 חברי כנסת ורק תשעה התנגדו. בהחלטה נאמר שהקמת מדינה פלסטינית בין הים לירדן תהווה איום ביטחוני וצעד משמעותי לחיסול מדינת ישראל - וזה יהיה לא מוסרי ולא צודק".
יו"ר הוועדה הוסיף כי "אנחנו מבקשים היום לעשות צעד נוסף, לקבע שלצורך ביצוע אותו צעד של הקמת מדינת פלסטינית ביו"ש, או מסירת שטח ליישות מדינית כזאת, יצטרך רוב של 80 חברי כנסת".
ח"כ גלעד קריב מתח ביקורת על עצם ההצעה ועל התזמון שלה: "ישב לו יו"ר ועדת החוקה ח"כ שמחה רוטמן, וחשב, 'מה ראוי להביא כדמי חנוכה לחברה הישראלית'. בעיצומה של מלחמה, בעיצומה של תקופה כל כך מדממת וכאובה, כאשר 100 משפחות ישראליות תדלקנה נר ראשון בחנוכיה כאשר היקר או היקרה להם נחנקים במנהרות חמאס. יש רגעים נדירים בבית הזה שבהם אפשר להעביר מסר שבו יש מכנה משותף, חשב רוטמן להביא חוק בנושא סיפוח".
יו"ר רע"מ מנסור עבאס נשא גם הוא דברים בוועדה, והדגיש: "אני נגד הקמת מדינת טרור ליד מדינת ישראל. אני בעד מדינה פלסטינית ליד מדינת ישראל. יום אחד יהיה לזה רוב בקרב האזרחים היהודים". לדבריו, "ביום בהיר אחד, אני חושב שיהיה רוב מוצק בישראל להכרה במדינה פלסטינית בגבולות 1967, על יד מדינת ישראל". מנגד, חברת הכנסת יוליה מלינובסקי מישראל ביתנו, ציינה: "יש פה מסר גם לראש הממשלה - הרצון שלו להסכם עם סעודיה לא יכול לבוא על חשבון ביטחון אזרחי ישראל".
במכתב ששיגרו חברי הכנסת שיזמו את החוק נכתב: "אנו, חברי הכנסת, מבקשים לקבוע דיון מטעם ועדת חוק חוקה ומשפט בעניין תיקון 'חוק יסוד: משאל עם'. מטרתו של הדיון היא לשנות את התחולה הטריטוריאלית של החוק, כך שיחול גם על יהודה ושומרון, ולהבהיר כי התחולה הגיאוגרפית של החוק כוללת גם את שטחי המים הטריטוריאליים".
חברי הכנסת שיזמו את החוק הוסיפו: "אנו רואים תיקון זה חשוב ומהותי בעת הזאת, ומבקשים כי הדיון ייקבע בהקדם. תיקון חוק היסוד על-פי המתווה המוצע יעגן לראשונה את החובה לאשר כל הסכם הכולל מסירת שטחים ומדינה פלסטינית ברוב מוחלט של 61 חברי כנסת וכן במשאל עם, או ברוב מיוחס של 80 חברי כנסת ומעלה בכנסת. החוק גם צפוי לתקן את הפרצה שאפשרה ליו"ר האופוזיציה יאיר לפיד לחתום על הסכם מסירת שטח במים הטריטוריאליים של לבנון".
ראשי 'שדולת ארץ ישראל', חברי הכנסת יולי אדלשטיין (הליכוד), לימור סון הר-מלך (עוצמה יהודית) ושמחה רוטמן (הציונות הדתית), מסרו לפני הדיון: "יש הסכמה רחבה בחברה הישראלית ובכנסת שאסור להקים מדינה פלסטינית. ביוזמתנו, הכנסת הצביעה על הצהרה נגד מדינה פלסטינית ברוב גדול. החוק שנקדם הוא הביטוי המעשי של החלטת הכנסת. האמירה הברורה: לאחר 7.10 מדינת ישראל לא תאפשר לגופי טרור להתבסס על גבולה ולסכן את ביטחון אזרחיה. 'חוק ביטחון ישראל' מתקן את 'חוק משאל העם' ומכניס את כל שטחי ארץ ישראל ההיסטורית והמים הטריטוריאליים לתחולת החוק".