בהצעת ההחלטה שקיבלה המועצה, שבה 35 מדינות, קראה סבא"א לאיראן לספק תשובות בנוגע לשרידי האורניום שנמצאו בשני אתרים באיראן שעליהם טהרן לא הצהירה כאתרי גרעין. החקירה בעניין השרידים האלה נמשכת כבר זמן רב, אבל הרפובליקה האיסלאמית לא טרחה להשיב על השאלות שעוררו הממצאים מעוררי החשד.
בהצבעה שנערכה הערב בסבא"א הצביעו 19 חברות בעד הגינוי, 12 נמנעו, 3 הצביעו נגד (רוסיה, סין ובורקינה פאסו) ועוד אחת לא הצביעה. את הצעת הגיוני העלו צרפת, גרמניה ובריטניה בתמיכת ארה"ב. בהעלאת ההצעה מטרתן ללחוץ על איראן להיכנס למשא ומתן מחודש על הגבלות חדשות שירסנו את תוכנית הגרעין שלה, והיא באה בשעה קריטית, לקראת חזרתו של דונלד טראמפ לבית הלבן.
כהונתו הראשונה של טראמפ כנשיא ארה"ב התאפיינה במתיחות יוצאת דופן בין איראן למערב, אחרי שטראמפ החליט על מדיניות של הפעלת "לחץ מקסימלי" על טהרן, בעיקר כלכלית. בשנת 2018 הכריז טראמפ על פרישה חד-צדדית של ארה"ב מהסכם הגרעין שחתם המערב עם איראן שלוש שנים לפני כן ושאִפשר לעכב את תוכנית הגרעין האיראנית בתמורה להסרת רוב הסנקציות על טהרן. אחר כך הטיל על איראן סנקציות חריפות עוד יותר, שהרעו דרמטית את מצב הכלכלה האיראנית.
ההחלטה הערב במועצת הנגידים באה אחרי שקודם לכן השבוע פרסמה סבא"א דו"ח ובו קבעה כי איראן הפרה את הדרישה הבינלאומית לרסן את תוכנית הגרעין שלה והגדילה את מצבור האורניום שלה המועשר לרמה הקרובה לזו שמתאימה לפיתוח נשק גרעיני.
בעבר איראן כבר הגיבה בחריפות להחלטות גינוי של מועצת הנגידים של סבא"א, וגם בימים האחרונים היא איימה להגיב אם ההצעה המערבית תתקבל. שר החוץ האיראני עבאס אראקצ'י אמר בשיחת טלפון עם ראש סבא"א רפאל גרוסי כי התגובה של איראן תהיה "פרופורציונלית". הוא טען כי גינוי איראן במועצת הנגידים יהווה "סתירה ברורה לאווירה החיובית שנוצרה במגעים בין איראן לסבא"א". בשבוע שעבר, במהלך ביקורו של גרוסי בטהרן, הדגיש אראקצ'י: "אנחנו מוכנים לנהל משא ומתן על בסיס האינטרסים הלאומיים שלנו, והזכויות שלנו שאינן ניתנות לביטול, אבל לא מוכנים למשא ומתן תחת לחץ והפחדה".
אתמול השמיע גרוסי במפתיע דברים חיוביים בנוגע לאיראן, כשאמר כי טהרן הסכימה עקרונית להפסיק להעשיר אורניום נוסף לרמה גבוהה של 60%. בשיחה עם עיתונאים אמר גרוסי כי הסכמתה של טהרן להקפיא את מאגר האורניום שמועשר ל-60% היא "צעד קונקרטי בכיוון הנכון", וכי היא כבר נקטה "צעדי הכנה" לקראת אפשרות של יישום הצעד והקפאת העשרת האורניום לרמה הזו (במתקני הגרעין בנתנז ופורדו). "יש חשיבות לעובדה שבפעם הראשונה – מאז ההתרחקות של איראן מהתחייבויות העבר שלה – הם הולכים בכיוון אחר", אמר.
אלא שבמערב הטילו ספק גדול ברצינות המחווה האיראנית. דיפלומט בכיר ששוחח עם סוכנות הידיעות הצרפתית AFP אמר שמדובר בהצעה "לא ממש כנה", משום שהקפאת הגדלתו של המאגר אינה דורשת בפועל מאמץ מצד איראן – וניתן כמובן לחדש את ההעשרה בקלות.