שעות אחרי שנשיא אפגניסטן אשרף ראני עזב את המדינה בעקבות הגעת כוחות הטליבאן לבירה קאבול, נכנסו הערב (יום א') אנשי ארגון הטרור לארמון הנשיאות וכבשו אותו. רשתות הטלוויזיה הערביות שידרו תמונות שלהם יושבים מחויכים בתוך הארמון, בכלל זה בלשכתו של ראני. קודם לכן אמר גורם במשרד הפנים האפגני כי הנשיא עזב לטג'יקיסטן, אבל רשת "אל-ג'זירה" דיווחה כי הוא הגיע יחד עם אשתו ועם מפקד הצבא לאוזבקיסטן. ממש במקביל דווח על ירי בנמל התעופה הבינלאומי של קאבול, בשעה שכוחות נאט"ו, ובראשם האמריקנים, פעלו לחלץ דרכו דיפלומטים ואזרחים מערביים אל מחוץ למדינה. לפי שעה לא ברור פשר הירי שם, אך דווח כי בתוך הנמל שורר כאוס, וכי המוני אנשים מבוהלים המנסים לברוח מאפגניסטן מתרוצצים בתוכו בניסיון למצוא מטוס שייקח אותם לחו"ל.
הנשיא ראני עזב את אפגניסטן אחרי שורת מפלות של כוחות הממשלה, שבהן נפלו במהירות הערים הגדולות במדינה לידי הטליבאן. רק אתמול שבר שתיקה ארוכה ונשא נאום לאומה, שבו הבטיח לשקם את כוחות הביטחון. "אני מבין שאתם מודאגים מהעתיד שלכם", פנה אז ראני לתושבי אפגניסטן, והבטיח לסייע למאות אלפי הפליטים שברחו מהטליבאן, חלקם פליטים שישנים כעת בפארקים וברחובות בקאבול. "אני מבטיח לכם כנשיא שלכם שאתמקד במניעת חוסר יציבות נוסף, אלימות ועקירה של בני עמי".
הערב, אחרי שנמלט, פרסם ראני הודעה שבה טען כי החליט לעזוב את אפגניסטן כדי להימנע ממרחץ דמים. בכירים בתוך אפגניסטן מתחו ביקורת חריפה על בריחתו: הבכיר האפגני עבדאללה עבדאללה, שעמד בעבר בראש המשלחת האפגנית לשיחות השלום עם הטליבאן, כינה את ראני "הנשיא לשעבר", ואמר כי הוא האחראי למצב הנוכחי במדינה. עבדאללה עבדאללה האשים את ראני כי בכך שעזב את אפגניסטן הוא הפקיר את אזרחיו, ואמר שהעם האפגני יבוא איתו חשבון.
בריחתו של ראני באה אחרי שבצהריים הכריז הטליבאן כי כיתר את העיר קאבול וכי הוא נערך לחזרה לשלטון – כשבועיים לפני השלמת הנסיגה של ארה"ב מאפגניסטן. ארגון הטרור האיסלאמיסטי כבר החל לתאר את המציאות החדשה שתהיה בקאבול: בעוד בכירים בשלטון האפגני היוצא טענו כי במדינה תקום ממשלת מעבר וכי משלחת מהממשלה היוצאת תיסע לקטאר כדי להיפגש שם עם נציגי הטליבאן ולנהל משא ומתן, גורמים בארגון האיסלאמיסטי הבהירו הערב כי הם מתכוונים ליטול לידיהם את השליטה הבלעדית. זמן קצר אחר כך, כאמור, כבשו את ארמון הנשיאות.
הטליבאן, שהגיע לקאבול בצל הנסיגה האמריקנית ואחרי שכבש את כל הערים הגדולות האחרות באפגניסטן, מסר בצהריים שהוא ממתין להעברה מסודרת של השלטון בקאבול ואותת שהוא לא מעוניין בלחימה בעיר. הבוקר נשמעו יריות באזור קאבול, ואחר הצהריים מסר בית חולים בעיר שיותר מ-40 פצועים שנפגעו בקרבות בפרברי קאבול הגיעו לקבל טיפול רפואי. לעת ערב נשמע ירי כבד בכמה אזורים בתוך הבירה, אך לא הובהר מה פשרו.
דובר הטליבאן מסר בצהריים שהוא מצפה שהעברת השלטון הרשמית לידי ארגונו תיעשה בימים הקרובים, וציין שהארגון מקיים עם הממשלה היוצאת מגעים להעברת השלטון בקאבול. "לוחמי הטליבאן יהיו בכוננות בכל הכניסות לעיר עד הסיכום על העברה מספקת ולא-אלימה של השלטון", הצהיר הדובר. בראיון ל-BBC אמר הדובר, סוהייל שאהין: "אנחנו מבטיחים לאנשים – במיוחד בעיר קאבול – שחייהם ורכושם יהיו בטוחים". לקראת ערב הודיע הטליבאן כי מכיוון שהשוטרים וגורמי הממשל נמלטו מקאבול, אנשי הארגון נכנסו לעיר, וכי הם עשו זאת כדי למנוע ביזה ולשמור על הסדר.
אחרי ההסתערות על קאבול קרא הטליבאן לאנשיו להימנע מאלימות בבירה ולא לירות באוויר לאות שמחה. הארגון הורה לאנשיו לאפשר לכל מי שרוצה לעזוב את העיר לעשות זאת, ולבקש מהנשים לעבור לאזורים בטוחים. גורם בטליבאן אמר היום לרויטרס: "אנחנו לא רוצים שאף אזרח אפגני חף מפשע ייפצע או ייהרג כשאנחנו נוטלים את ההנהגה, אבל לא הכרזנו על הפסקת אש".
הטליבאן הצהיר כי בשעה שהוא מבסס את שלטונו לא תופסק הפעילות בנמל התעופה ובבתי החולים. הוא מסר שהכוחות האפגניים רשאים לעזוב את העיר, וכך גם האזרחים הזרים. זרים שרוצים להישאר בקאבול יידרשו בימים הקרובים לעבור הליך רישום של ממשל הטליבאן.
דובר הטליבאן קרא לאפגנים להישאר בארצם, ולא לעזוב אותה כתוצאה מפחד. רבבות אפגנים ברחו בשבועות האחרונים מבתיהם והפכו לפליטים בעקבות מסע הכיבושים של הטליבאן, חלקם אף ברחו מהמדינה.
ברחובות קאבול מדווחים כעת על בהלה גדולה, במיוחד בקרב המוני הפליטים שהגיעו מאזורים שכבר נכבשו על-ידי הטליבאן. כתב BBC בקאבול דיווח כי חנויות ושווקים רבים נסגרו, ותושבים סיפרו שהם "מעולם לא היו מודאגים כל כך". אפגניות רבות חוששות מחזרת השלטון האיסלאמיסטי, ובארגון מסרו בצהריים כי אנשיו "יכבדו את זכויות הנשים". דובר הטליבאן הצהיר: "אנחנו נכבד את זכויות הנשים, המדיניות שלנו היא שלנשים תהיה גישה לחינוך ולעבודה והן יעטו חיג'אב". לפני הגעת הטליבאן תועדו היום תושבים בקאבול מוחקים את פניהן של נשים מציורי קיר וכרזות ברחובות, מתוך הבנה שהטליבאן לא יאפשר להן להתנוסס עוד.
כשדובר הטליבאן נשאל אם הארגון ישוב וינהיג עונשים אכזריים כמו בימי משטרו בשנים 2001-1996, בהם הוצאות להורג, סקילה באבנים וכריתת איברים, הוא השיב שהדבר "נתון להחלטת בתי המשפט". באשר לתקשורת אמר שהטליבאן יאפשר לה להיות ביקורתית, אך לא יאפשר לה "להתמכר לרצח אופי".
עם 5,000 אסירים: הבסיס ששימש את ארה"ב נכבש
בינתיים ממשיך הטליבאן במסע הכיבושים, ובצהריים רשם הישג נוסף – בעל חשיבות אסטרטגית וסמלית: הארגון כבש מהכוחות האפגניים את בסיס חיל האוויר בגראם בפרברי קאבול, שבו היו כלואים כ-5,000 אסירים של הטליבאן ודאעש. בגראם היה הבסיס הגדול ביותר של ארה"ב ב-20 שנות המלחמה באפגניסטן – ובשיא המלחמה שהו בו כ-100 אלף חיילים אמריקנים. בחודש יוני עזבו אחרוני החיילים האמריקנים את בגראם, ולפי הדיווחים הבסיס נפל היום לידי הטליבאן ללא קרב.
ההתפתחויות הדרמטיות בקאבול ופרבריה התרחשו בזמן שלעיר החלו להגיע אלפי חיילים אמריקנים – במטרה לפנות את עובדי השגרירות של ארה"ב ואת האזרחים האמריקנים. לאור ההתפתחויות בלחימה נקבע כי רק צוות מצומצם של דיפלומטים אמריקנים יישאר בבירה האפגנית – וכי הוא יעבוד מנמל התעופה בעיר. הבוקר החלו עובדי השגרירות להתפנות במסוקים לנמל התעופה.
מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן התראיין בצהריים ל-CNN והדף את הביקורת על השלמת הנסיגה. הוא אמר שהישארות באפגניסטן מנוגדת לאינטרסים האמריקניים, ושההשקעה של ארה"ב באפגניסטן העניקה לכוחות האפגניים יתרון על פני הטליבאן – אך הכוחות האלה לא הצליחו לעצור את התקדמות ארגון הטרור. "בסופו של דבר ראינו שהכוחות לא הצליחו להגן על המדינה, וזה קרה הרבה יותר מהר ממה שצפינו". בשבוע שעבר אמר גורם אמריקני כי החשש הוא שקאבול תיפול לידי הטליבאן בתוך 90 יום. היום התברר כי זו הייתה הערכה אופטימית למדי.
הטליבאן פתח במסע הכיבושים בחודש מאי, כשארה"ב החלה בשלב הנסיגה הסופי, 20 שנה אחרי שפלשה לאפגניסטן. הנסיגה, נזכיר, מתבצעת בעקבות ההסכם לסיום הלחימה שעליו חתם דונלד טראמפ עם הטליבאן, אך היא נעשית מבלי שהושג הסכם מקביל בין הטליבאן לממשלת אפגניסטן. ג'ו ביידן עיכב מעט את הנסיגה כדי להשלים את ההיערכות הלוגיסטית, אבל הודיע שהנסיגה תסתיים עד 31 באוגוסט. לפי דיווחים, כבר לפני סוף השבוע 95% ממנה הושלמו. גם אחרי השלמת הנסיגה היו אמורים להישאר מאות חיילים אמריקנים באפגניסטן, כדי לאבטח את השגרירות האמריקנית בקאבול ומבנים רגישים אחרים.
בצל הקריסה של הכוחות האפגניים בלט חוסר הנכונות של ארה"ב, שבמשך 20 שנה נלחמה לצדם כתף אל כתף, לשוב לשדה הקרב. בימים האחרונים דווח אמנם על כמה הפצצות אמריקניות שנועדו לסייע לכוחות הממשלה מהאוויר, אבל המעורבות הצבאית של ארה"ב בניסיון להדוף את הטליבאן נראתה מצומצמת למדי. ביידן הצהיר בשבוע שעבר כי הכוחות האפגניים, שאומנו על-ידי האמריקנים, הם שצריכים כעת להגן על ארצם, ואמר כי הוא אינו מתחרט על ההחלטה להסיג את צבא ארה"ב מהמדינה – החלטה שמי שקיבל אותה היה קודמו בתפקיד דונלד טראמפ.
אמש הודיע ביידן שמספר החיילים האמריקנים שיסייעו בפינוי האזרחים מקאבול יעמוד על 5,000. הוא הזהיר את הטליבאן מפגיעה באינטרסים האמריקניים, והגן פעם נוספת על ההחלטה להשלים את הנסיגה: "הייתי הנשיא הרביעי שמפקח על נוכחות הכוחות האמריקניים באפגניסטן – שני רפובליקנים, שני דמוקרטים, אני לא אעביר את המלחמה הזאת לנשיא חמישי".
פורסם לראשונה: 14:18, 15.08.21