היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, שיגרה הערב (שלישי) מכתב למפכ"ל המשטרה רב-ניצב דני לוי, שבו ענתה לטענתו כי אין בסמכותה להקפיא את הדחת יועמ"ש המשטרה, תת-ניצב אלעזר כהנא. "לא ניתן להמעיט מחומרתו של האירוע, שבו משטרת ישראל - האחראית על הציות לחוק, מתעלמת מהנחיות משפטיות בטענה של עצמאות", כתבה בהרב-מיארה. ואולם, המפכ"ל דחה פעם נוספת את דרישותיה, בטענה שאין לה סמכות.
2 צפייה בגלריה
גלי בהרב מיארה ודני לוי
גלי בהרב מיארה ודני לוי
גלי בהרב-מיארה ודני לוי
(צילום: יואב דודקביץ', דוברות המשטרה)
לדבריה, "כפי שמסרתם, אין בכוונתך למלא אחר הנחייה המשפטית שניתנה ולהורות על הקפאת כל ההליכים הקשורים להעברת הבזק של יועמ"ש המשטרה מתפקידו, בניגוד לרצונו, עד להשלמת בירור חוקיות המהלך. לא ניתן להמעיט מחומרתו של האירוע, שבו משטרת ישראל - האחראית על הציות לחוק מתעלמת מהנחיות משפטיות בטענה של עצמאות. עצמאות משטרת ישראל הנזכרת באיגרת שהעברת לשוטרי משטרת ישראל אינה עצמאות מפני שלטונו של החוק ומפני כפיפות משטרת ישראל לדין.
"מפכ"ל המשטרה אינו מוסמך לפטור את עצמו מקיום הדין. היועץ הוא העומד בראש המערכת המשפטית של הרשות המבצעת, ומושכלות ראשונים הם שהנחיותיו מחייבות גם את המשטרה" (פסקה 11 לפסק דינו של כב' השופט סולברג בבג"צ 210/13). הנחיה משפטית של היועץ המשפטי לממשלה בעקבות חשש כי פעולה מסוימת אינה חוקית, אינה 'התערבות חיצונית', כי אם יסוד מיסודות המנהל התקין במדינת ישראל. לשיטתך, לכאורה, גם כאשר נדרש לבטל מעצר שווא או למנוע הפעלת כוח בלתי מוצדק כלפי פרטים בציבור, ניתן להתעלם מהנחיות משפטיות, כמו במקרה הנוכחי".
עוד כתבה בהרב-מיארה: "מבחינה מקצועית, יועמ"ש המשטרה כפוף ליועץ המשפטי לממשלה. כלל יסוד זה מעוגן גם בהוראות המשטרה ויושם בהליך המינוי של יועמ"ש המשטרה הנוכחי, שכלל היוועצות של המפכ"ל דאז עם היועץ המשפטי לממשלה דאז. גם מטעמים אלה מתחייב כי העברת יועמ"ש המשטרה מתפקידו תיעשה לאחר היוועצות עם היועצת המשפטית לממשלה".
לבסוף, כתבה כי "יש להקפיא אפוא את כלל הליכי העברה של היועץ המשפטי למשטרה מתפקידו ואיוש התפקיד מחדש. בכלל זאת לחדול את תהליך הגשת המועמדויות לתפקיד, עד להשלמת הבחינה של חוקיות המהלך החריג וקיום פגישה כפי שסוכם עמך. כל פעולה אחרת שיש בה כדי לקדם את העברת היועמ"ש תהיה פעולה בניגוד לדין".
ואולם, המפכ"ל השיב לה בתגובה קצרה כי "משטרת ישראל התייחסה בשבוע שעבר למכתבה של היועמ"שית, ואין מה להוסיף בעניין. מפכ"ל המשטרה עסוק מבוקר עד ערב בלחימה בפשיעה ובהובלת הארגון".
2 צפייה בגלריה
דיון בעתירות נגד תיקון פקודת המשטרה, חוק "בן גביר"
דיון בעתירות נגד תיקון פקודת המשטרה, חוק "בן גביר"
יועמ"ש המשטרה, אלעזר כהנא
(צילום: אלכס קולומויסקי)
מכתבה החריף של היועמ"שית מגיע שבוע לאחר שהמפכ"ל לוי הודיע לכהנא על הדחתו למעשה, וטען בתגובה לבקשתה של בהארב-מיארה להקפיא את ההליך כי "משמעה הפקעה הלכה למעשה של סמכותי", שכן "בכל הכבוד, לא מוכרת לי חובה בדין להיוועץ עם היועצת המשפטית לממשלה בטרם מינוי קצין בכיר בארגון לתפקיד רוחב". לכהנא נמסר כי הוחלט למנותו לראש חטיבת התביעות במשטרה, על אף שלא היה מועמד לתפקיד ולא שימש עד כה בתפקיד במערך.
לטענת היועמ"שית, החלטת המפכ"ל התקבלה "בהליך בזק". היא הדגישה כי יועמ"ש המשטרה "אמון על הטיפול בהיבטים כמו המחאות המתקיימות ברחבי הארץ ונושא טוהר המידות והמינויים במשטרה", וכי מדובר ב"שומר סף פנים ארגוני ואמון". לדבריה, "מהלך כזה של הדחה בפועל של יועץ משפטי, בהליך בזק וללא מעורבות של היועצת המשפטית לממשלה, הוא חסר תקדים".
כהנא, נזכיר, יצא נגד החלטת השר איתמר בן גביר לקדם לדרגת סגן ניצב את רב-פקד מאיר סוויסה, וטען שהיא מנוגדת לדין. סוויסה, קצין המבצעים של מחוז תל אביב, הועמד לדין על השלכת רימון הלם לעבר מפגינים - וחרף זאת קודם בהתערבות השר, שאף העניק לו את דרגתו. בכירים אחרים במשטרה אף סירבו להחתים על תצהיר שעליו חתם כהנא, שבו גיבה את הפרקליטות בעתירה נגד הקידום.