ראש ממשלת אתיופיה אביי אחמד קרא הבוקר (שני) לתושבי ארצו להגדיל את מאמציהם לבלימת המורדים מחבל תיגראי שבצפון המדינה, שבשבועות האחרונים מתקדמים במסע הכיבושים שלהם במחוזות דרומיים יותר, במלחמת האזרחים העקובה מדם שמתחוללת שם כבר שנה שלמה.
בפוסט שפרסם בפייסבוק קרא אביי לאתיופים להשתמש בכל נשק הבא ליד, "על מנת לחסום, להפיל ולקבור" את המורדים. "מוות למען אתיופיה הוא חובה לכל אחד מאיתנו", כתב אביי, על רקע טענותיהם של המורדים כי כבשו שתי עיירות אסטרטגיות החולשות על כביש מהיר שמוביל אל הבירה אדיס אבבה.
באתיופיה, נזכיר, פרצה בנובמבר אשתקד מלחמה בין הצבא הפדרלי של אתיופיה והמיליציות המסייעות לו לבין ארגון המורדים "החזית העממית לשחרור תיגראי" (TPLF). היא החלה אחרי שהמורדים התיגרינים התנערו מסמכותה של הממשלה הפדרלית, מרדו בהחלטותיה והחליטו לקיים בחירות במחוז בניגוד להוראתה. התיגרינים, שהיו הכוח הדומיננטי בפוליטיקה האתיופית הארצית במשך עשרות שנים עד עלייתו לשלטון של ראש הממשלה אביי אחמד ב-2018, חשו מאז עלייתו כמי שנדחקו לשוליים ונושלו ממעמדם.
בתחילת המלחמה כבש צבא אתיופיה את עריה המרכזיות של תיגראי, בכלל זה את בירת המחוז מקלה, אבל במהלך הקיץ, בתפנית דרמטית, שבו המורדים וכבשו את העיר. משם המשיכו ופלשו למחוזות אפאר ואמהרה הסמוכים. הלחימה הקשה כעת מתרחשת באמהרה, ושתי ערים שלטענת התיגרינים נכבשו על ידיהם שוכנות שם: קומבולצ'ה ודסי. הן שוכנות כאמור סמוך לכביש המהיר והאסטרטגי A2, המוביל לבירה אדיס אבבה, במרחק של כ-400 ק"מ ממנה. כלי תקשורת בעולם מדגישים כי כיבוש הערים יהווה תפנית דרמטית, כזו שעשויה להצביע על "שלב חדש" במלחמה. בסוכנות הידיעות AP אף הזכירו בדיווח שלהם אפשרות שהתיגרינים יוכלו לתקוף את הבירה.
ממשלתו של אביי, יודגש, מכחישה לפי שעה את טענות המורדים ששתי הערים הללו נכבשו, אולם הבוקר כבר הודתה כי לכל הפחות המורדים פלשו לאחת מהן, קומבולצ'ה. הממשלה הפדרלית טענה כי בקרבות שם המורדים רצחו 100 תושבים "צעירים". בהודעה שפרסמה הממשלה באדיס אבבה לא נמסרו פרטים נוספים על הטבח שלכאורה אירע בעיר, אך נטען כי מדובר היה ב"הוצאה להורג" שבוצעה במהירות על ידי הכוחות התיגריניים.
"אסור לקהילה הבינלאומית להסיט את מבטה מזוועות שכאלו", נמסר בהודעה שפורסמה. התיגרינים טרם הגיבו להאשמה הזו, אך יש לציין כי שני הצדדים מאשימים זה את זה כבר מתחילת הקרבות אשתקד באחריות לזוועות שונות ולמעשי טבח קשים. במלחמה נהרגו כבר אלפי בני אדם, ויותר משני מיליון נעקרו מבתיהם. למעלה מ-50 אלף פליטים נאלצו לברוח אל סודן השכנה.
בלילה האחרון דווח כי הקרבות בעיירה קומבולצ'ה היו עזים במיוחד, ונמשכו עד לשעות הבוקר. "הלילה היה מלא בקולות ירי", אמר לסוכנות הידיעות AFP אחד מתושבי העיר, אדם בשם מוחמד שמחשש לשלומו סירב למסור את שם משפחתו. "שמעתי אחרי חצות הפצצה אווירית, מחוץ לגבולות קומבולצ'ה", העיד. עוד כמה תושבים סיפרו כי שמעו מה שנדמה להם כהפצצה אווירית, אולם בממשלה הפדרלית הכחישו שהייתה אחת כזו. AFP, כמו כלי תקשורת בינלאומיים נוספים, מדגישים שוב ושוב בדיווחים שלהם כי קשה מאוד לאמוד את אמינות הטענות של התושבים או של הצדדים הלוחמים, כיוון שקווי התקשורת באזור מנותקים ברובם, והגישה של העיתונאים לאזורי הלחימה חסומה. גם בעיירה דסי דווח כי התחוללו אתמול קרבות.
בין אם הערים הללו אכן נכבשו על ידי המורדים או שהמאבק עליהן נמשך, קריאתו היום של אביי לתושבי אתיופיה להתגייס ללחימה – והיא אגב לא הקריאה הראשונה שלו לעשות זאת בשבועות האחרונים – מעידה על החשש הרב המסתמן מהתקדמותם של המורדים לכיוון דרום. בהודעתו ציין אביי כי הלחימה מתרחשת כעת בארבע חזיתות שונות, והדגיש בפני אזרחיו: "אנחנו צריכים לדעת שהחוזק הגדול ביותר של האויב שלנו הוא החולשה שלנו ואי-מוכנותנו".
בימים האחרונים נשמעו ברשתות החברתיות קריאות לתקוף אתיופים ממוצא אתני-תיגריני, ובהודעתו הבוקר אביי לא רק שלא גינה אותן, אלא נראה שניסה ללבות אותן: "אנחנו צריכים לעקוב אחרי אלו שעובדים עבור האויב וחיים בקרבנו", מסר ראש ממשלת אתיופיה, שב-2019 זכה בפרס נובל לשלום בזכות הרפורמות שהוביל לפני פרוץ המלחמה והסכם השלום שחתם אז עם אריתריאה. בסוכנות הידיעות AP ציינו כי הרשויות באדיס אבבה החלו היום לאסוף תושבים תיגרינים שחיים שם, ולדבריה לא מדובר בפעם הראשונה שפעולה כזו ננקטת בעיר הבירה.
עדות נוספת לחשש הרב מהתקדמותם של המורדים הגיעה אתמול בדמות הוראתה של הממשלה המקומית במחוז אמהרה למוסדות השונים באזור לזנוח כל פעילות שאינה קשורה למלחמה – ולהקדיש את כל מאמציהם ותקציביהם למה שתואר כ"קמפיין הישרדות". הרשויות שם גם אסרו על רוב הפעילויות בערים במחוז בשעות הערב.
מכשול נוסף שעומד בפני כוחות הממשלה הפדרלית הוא העובדה שלא כל המיליציות החמושות במדינה מתגייסות לטובתה: מוקדם יותר השנה חתמו המורדים התיגרינים על ברית עם ארגון חמוש ממחוז אורומו הסמוך לאדיס אבבה, ארגון שקרוי "צבא השחרור של אורומו" (OLA). האורומו הם הקבוצה האתנית הגדולה ביותר באתיופיה, וגם ראש הממשלה אביי הוא בן אורומו, אולם גם בקרבם גבר לאחרונה התסכול משלטונו, עקב מעצרם של מנהיגים מהקהילה הזו. דובר מטעם ה-OLA אמר אתמול לסוכנות AFP כי לוחמיו נכנסו לשתי עיירות בשם קמיס וסנבט, ששוכנות דרומית יותר מקומבולצ'ה על גבי אותו כביש מהיר שמוביל לאדיס אבבה.
המלחמה הממושכת והעקובה מדם הולידה כאמור אסון הומניטרי כבד באתיופיה. מחבל תיגראי, שם הייתה מרוכזת הלחימה במשך חודשים ארוכים, הגיעו דיווחים קשים על רעב חמור, שמאיים על חייהם של לפחות 400 אלף בני אדם. לאחרונה דווח כי בחודש אוגוסט לבדו מתו לפחות 150 בני אדם מתת-תזונה. באזורים מסוימים אף נטען כי תושבים נאלצו להתקיים במשך ימים שלמים מאכילת עלים ירוקים בלבד.
בארה"ב הביעו לקראת הצהריים דאגה מהשפעת המשך הלחימה על המצב ההומניטרי באתיופיה. "ארה"ב מודאגת מהדיווחים שה-TPLF כבש את דסי ואת קומבולצ'ה. המשך הלחימה מאריך את המצב ההומניטרי החמור בצפון אתיופיה. כל הצדדים חייבים להפסיק את הפעולות הצבאיות ולפתוח במגעים להפסקת אש ללא תנאים מוקדמים", מסר מזכיר המדינה אנתוני בלינקן בציוץ בטוויטר.