הנשיאה הפרו-מערבית של מולדובה, מאיה סנדו, זכתה אמש (ראשון) בכהונה נוספת אחרי שניצחה את יריבה אלכסנדר סטוינגולו, מועמד פרו-רוסי. מערכת הבחירות הייתה סוערת ולוותה בטענות להתערבות רוסית בהיקפים גדולים, זיופי קולות ו"קמפיין הפחדה" במדינה שמועמדת להצטרף לאיחוד האירופי. הלילה פורסם שסנדו זכתה ב-54.7% מהקולות. סטוינגולו, שנתמך על-ידי המפלגה הסוציאליסטית הפרו-רוסית, קיבל 45.3%.
הציבור במולדובה, כמו בגאורגיה ובמדינות נוספות שבעבר היו חלק מברית המועצות, חלוק בשאלת היחסים עם הקרמלין – במיוחד לאחר הפלישה הרוסית לאוקראינה ב-2022. בעוד שרבים מעוניינים להתרחק מהשפעה רוסית ולהיות חלק בלתי נפרד מהאיחוד האירופי והמערב, אחרים מעדיפים לטפח את היחסים ולשמר את הקשר ההיסטורי. מערכות בחירות רבות עוסקות בשאלה הזאת, ומפגישות מועמד פרו-מערבי עם יריב פרו-רוסי. כל אותן מערכות מלוות בטענות להתערבות רוסית בניסיון להשפיע על התוצאות ועל העתיד של כל מדינה.
במולדובה לנשיא יש השפעה רבה על עיצוב מדיניות החוץ והביטחון הלאומי של המדינה, וכל כהונה נמשכת ארבע שנים. הממשלה הפרו-מערבית של מולדובה, שתומכת בסנדו ובמאמציה לקרב את מולדובה למערב, נשמה לרווחה אחרי פרסום התוצאות.
בנאום הניצחון פנתה סנדו לאזרחי המדינה ואמרה: "הענקתם שיעור בדמוקרטיה, שצריך להיכתב בספרי ההיסטוריה. הצלתם היום את מולדובה". סנדו טענה שההצבעה לוותה ב"מתקפה חסרת תקדים" של שוחד וקניית קולות, וכללה התערבות בבחירות מצידם של ארגוני פשע ו"כוחות עוינים מחוץ למדינה".
סנדו הגישה את בקשת ההצטרפות של מולדובה לאיחוד האירופי אחרי הפלישה הרוסית לאוקראינה ב-2022. המגעים הרשמיים החלו בחודש יוני. יריבה של סנדו בבחירות אמר כי הוא אמנם תומך בהצטרפות לאיחוד, אך במקביל רוצה לטפח את היחסים עם רוסיה לטובת האינטרס הלאומי. סנדו תיארה אותו כסוס טרויאני שמשרת את האינטרסים של הקרמלין.
נשיאת מולדובה ניצחה את סטוינגולו בסיבוב השני של הבחירות לנשיאות. בסיבוב הראשון, ב-20 באוקטובר, היא קיבלה 42% - פחות מהרוב הדרוש לניצחון. כמו כן התקיים בחודש שעבר משאל עם במולדובה על שאלת ההצטרפות לאיחוד האירופי. התוצאות היו צמודות במיוחד, ו-50.35% הביעו תמיכה בהצטרפות. סנדו טענה כי הפער היה זעום כל כך בגלל "התערבות זרה". המשטרה אמרה כי היא חשפה מזימת "קניית קולות רוסית". סטוינגולו, שכאמור הביע תמיכה בהצטרפות לאיחוד האירופי, החרים את משאל העם בחודש שעבר.
היועץ של סנדו לביטחון לאומי, סטניסלב סקריירו, האשים את רוסיה בהתערבות מסיבית בבחירות. "ראינו התערבות מסיבית של רוסיה בהליך הבחירות שלנו", אמר סקריירו וטען כי הרוסים השקיעו מאמצים רבים כדי לזייף את התוצאות. הוא פירט בין השאר על הסעות של מצביעים לקלפיות, מתקפות סייבר והתרעות שקריות על פצצות בקלפיות ברחבי אירופה.
באיחוד האירופי בירכו את סנדו על ניצחונה. נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין, אמרה לסנדו: "צריך כוח מסוג מיוחד כדי להתגבר על האתגרים שעמדו בפנייך בבחירות האלה". נשיא צרפת עמנואל מקרון בירך את סנדו על זכייתה ואמר שמדובר ב"ניצחון לדמוקרטיה". מקרון אמר כי "הדמוקרטיה ניצחה את ההתערבות והתחבולות מבחוץ".
ז'וז'פ בורל, שר החוץ של האיחוד האירופי, בירך גם הוא את נשיאת מולדובה ומסר: "האיחוד האירופי מברך את הרשויות במולדובה על ניהול מוצלח של הבחירות, למרות התערבות חסרת תקדים של רוסיה, כולל קניית קולות ודיסאינפורמציה".
אנדריי קלישאס, חבר בסנאט הרוסי ובעל ברית של ולדימיר פוטין, טען היום שניצחונה של סנדו הושג במרמה. "אפשר לספור קולות, לראות כמה פתקים של המועמד 'הנכון' חסרים ולהביא את המספר הדרוש של הקולות מעמדות הצבעה בחו"ל", אמר קלישאס.
ניצחונה של סנדו הושג בזכות התמיכה שקיבלה מאזרחים תושבי חוץ, שרובם ככולם פרו-מערביים. ב-2010 אישרה לראשונה מולדובה לאזרחים שכבר לא מתגוררים במדינה להצביע בבחירות. ברויטרס ציינו כי ללא האישור הזה, סנדו הייתה מפסידה לסטוינגולו: הנשיאה קיבלה יותר מ-80% מקולות תושבי החוץ, אך בהצבעה בגבולות המדינה בלבד הפסידה ליריבה הפרו-הרוסי: היא קיבלה 48.8% לעומת 51.2% לסטוינגולו.