מחכים לעליון: טראמפ ייפסל בקולורדו ומיין?
בארה"ב ממשיכה המפלגה הרפובליקנית לחמם מנועים לקראת הפריימריז לנשיאות שייצאו לדרך ב-15 בינואר, עם ההצבעה הראשונה שתיערך באייווה. הנשיא לשעבר דונלד טראמפ ממשיך להוביל ביתרון עצום על כל יריביו במרוץ, ולפי ממוצע הסקרים האחרון של אתר Real Clear Politics הוא נהנה מתמיכת 62.5% מהרפובליקנים. שגרירת ארה"ב באו"ם לשעבר ניקי היילי, שנוסקת בשבועות האחרונים, העפילה למקום השני עם 11.2%, ודחקה את מושל פלורידה רון דסנטיס למקום השלישי, עם נתון דומה. הרחק מאחור משתרכים היזם ויווק רמסוואמי ומושל ניו ג'רזי לשעבר כריס כריסטי. סקרים מהחודשיים האחרונים, נזכיר, מנבאים לטראמפ נכון להיום ניצחון ברור גם בקרב על הבית הלבן מול ג'ו ביידן.
דרכו של טראמפ לבית הלבן עדיין רצופה מכשולים משפטיים, מעבר לארבעת כתבי האישום שאיתם הוא מתמודד בבתי משפט ברחבי ארה"ב. בסוף השבוע הייתה מדינת מיין למדינה השנייה בארה"ב האוסרת על טראמפ להתמודד בפריימריז לנשיאות בתחומיה, אחרי שקודם לכן עשתה זאת קולורדו. בשתי המדינות החליטו הרשויות להפעיל נגד טראמפ – באורח נדיר – את סעיף 3 של התיקון ה-14 לחוקה האמריקנית, האוסר על מי שהשתתף בניסיון "המרדה" לשאת בתפקיד ציבורי. הטענה נגד טראמפ היא כי היה שותף להמרדה במסגרת הסתערות תומכיו על הקונגרס ב-6 בינואר 2021.
בית המשפט העליון של ארה"ב צפוי לדון בקרוב בהחלטה למנוע מטראמפ להתמודד בקולורדו, ולפסיקתו עשויה להיות השפעה על הצעדים שינקטו – או לא ינקטו – שאר מדינות ארה"ב. בשיטת האלקטורים שבה מוכרעות הבחירות בארה"ב מחלקת מדינת קולורדו 10 אלקטורים, אבל מדובר במדינה דמוקרטית למדי, וטראמפ, שממילא הפסיד בה בפער של 13% בבחירות 2020, אינו מצפה לניצחון שם. במיין, שמחלקת 4 אלקטורים, הצליח לעומת זאת טראמפ לזכות באלקטור אחד ב-2020, ולכן לאי-הופעה שלו על פתקי ההצבעה שם עשויה להיות השפעה על תוצאות הבחירות בנובמבר הקרוב.
בלילה שעבר ערערו עורכי דינו של טראמפ על ההחלטה למנוע ממנו להתמודד במיין, וטענו כי מזכירת המדינה של מיין, שהיא דמוקרטית, נקטה פרשנות מחמירה של סעיף 3 לתיקון ה-14. הסעיף, שכמעט ולא הופעל מאז מלחמת האזרחים, כולל שני משפטים, ולפיהם מי שנשבע להגן על החוקה ולאחר מכן השתתף ב"המרדה", אינו יכול לשאת בתפקיד ציבורי אלא אם שני שלישים מחברי הקונגרס מאשרים לו לעשות זאת. עורכי דינו של טראמפ מדגישים כי בסעיף נכתב שהוא חל על "כל פקיד בכיר", וכי נשיא ארה"ב אינו עונה להגדרה זו, אלא נמצא מעל הפקידים הבכירים. המעניין הוא שבמשפט נגדו במנהטן טראמפ דווקא משתמש בטיעון ההפוך, שלפיו הנשיא הוא "פקיד ממשל בכיר", ולכן יש לבטל את כתב האישום נגדו.
ובינתיים ניקי היילי, שכאמור מתחזקת בשבועות האחרונים בסקרים, נקלעה בסוף השבוע שעבר לסערה משלה, אחרי שבמהלך אירוע בחירות התעקשה שלא לציין את העבדות כסיבה לפרוץ מלחמת האזרחים האמריקנית. במהלך האירוע נשאלה היילי מה הוביל למלחמה ההיא, והשיבה שהסיבה "הייתה בעיקרון האופן שבו הממשל עמד להתנהל" ו"החירויות ומה שאנשים יכלו ולא יכלו לעשות".
כשהיילי שאלה את השואל מה לדעתו הייתה הסיבה, הוא השיב לה שהוא אינו זה שרץ לנשיאות, ושמדהימה בעיניו העובדה שבתשובתה לא הזכירה את העבדות. נשיא ארה"ב ביידן מיהר להגיב ברשתות החברתיות, וכתב: "זאת הייתה העבדות". בריאיון לרדיו ניסתה בהמשך היילי להבהיר את דבריה, ואמרה ש"ברור שמלחמת האזרחים הייתה על העבדות, זה החלק הקל". היא האשימה שהשואל באירוע – שסירב להזדהות בפני עיתונאים – היה "שתול דמוקרטי" שנשלח כדי לפגוע בקמפיין שלה ולחזק את טראמפ.
פוטין מגביר את האש, וסופג בעורף
הלחימה בין רוסיה לאוקראינה שבה ומסלימה בימים האחרונים, וקייב מגיבה על המתקפות הגוברות של הצבא הרוסי בירי טילים וכטב"מים לתוך שטח רוסיה, שם היא זורעת הרס כבד. במתקפה חסרת תקדים של האוקראינים על אזור בלגורוד ביום שבת נהרגו לדברי רוסיה 25 אזרחים, בהם חמישה ילדים, והיום תקפה אוקראינה את האזור הזה שוב, הפעם ב-12 טילים וכמה כטב"מים. הפעם לא דיווחה רוסיה על נפגעים בבלגורוד.
מאז תחילת המלחמה ביצעה אוקראינה מתקפות רבות על בלגורוד, ומעת לעת היא גרמה גם להרוגים שם, אבל שום מתקפה לא הייתה קטלנית ונרחבת כמו זו שאירעה בשבת האחרונה. לפי ההערכות, בהתקפות הללו מבקשת אוקראינה להביך את ולדימיר פוטין, ולהפריך את טענתו כי החיים ברוסיה נמשכים כסדרם בצל המלחמה. בעקבות ההרג שגרמה המתקפה הבטיח פוטין כי היא "לא תעבור ללא עונש".
המתקפות על בלגורוד, העיר הרוסית הגדולה ביותר ליד הגבול האוקראיני, עם כ-340 אלף תושבים, באות אחרי שבשבועיים האחרונים שיגרה רוסיה כמה ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות ביותר שלה על אוקראינה מאז תחילת המלחמה. לדברי קייב, מאז יום שישי האחרון, כלומר בפרק זמן של חמישה ימים בלבד, שיגרה רוסיה יותר מ-300 כטב"מים וטילים לשלל ערים ברחבי אוקראינה. היום דיווחה אוקראינה על שלושה הרוגים בהפצצות רוסיות.
כשה"חטוף" מביים תמונה מהשבי
התקשורת האמריקנית עוסקת בימים האחרונים בתופעה המתרחבת של "חטיפות סייבר", בעקבות פרשת היעלמותו של תלמיד סיני שהגיע לארה"ב במסגרת חילופי סטודנטים. משפחתו של התלמיד, קאי ז'ואנג בן ה-17, קיבלה דרישת כופר מ"חוטפיו", שילמה להם 80 אלף דולר בתמורה לשחרורו – ואז התברר כי הוא כלל לא נחטף, אלא שוכנע להתבודד בערבוֹת יוטה על-ידי נוכלים.
ז'ואנג הגיע במסגרת תוכנית החילופים לבית הספר התיכון ריברדייל ביוטה, ודווח כנעדר ביום חמישי, אחרי שמארחיו קיבלו הודעה שהוא נחטף ושיש לשלם עליו כופר. את ההודעה העבירו למשפחתו בסין, וצורפה לה תמונה שבה קאי נראה לכאורה בשבי. בתום ימים של חיפושים, ואחרי שבדקו את רישומי הסלולר והרכישות שביצע, בין השאר של ציוד מחנאות רב, הגיעו החוקרים ביוטה למסקנה שהוא נסע להתבודד באוהל ליד העיר בריגהאם סיטי, אבל חששו לגורלו בשל הקור העז השורר שם כעת.
חוקר שיצא לבסוף ברגל לאזור גילה את קאי ב-3:30 לפנות בוקר מסתתר בתוך אוהל כשהוא רועד מקור ומפוחד. לא היו לו אמצעי חימום מלבד שק שינה ושמיכה, והוא היה מצויד רק במעט אוכל ומים. בינתיים הספיקה משפחתו לשלם 80 אלף דולר לחשבונות בנק בסין כדי שיועברו ל"חוטפיו". בדיעבד מתברר שעשו זאת אחרי שהחוטפים שלחו להם תמונה של קאי נתון במצוקה לכאורה ב"שבי" – תמונה שהוא עצמו צילם לפי דרישת הנוכלים.
"חטיפות סייבר" מדווחות בחודשים האחרונים בקצב הולך וגובר בעולם, ולא פעם הקורבנות שלהן הם סטודנטים סינים, בין השאר כאלה הלומדים בקנדה ובאוסטרליה. במסגרת "חטיפת סייבר" נוהגים נוכלים לאסוף פרטים על חייו של הקורבן העתידי שלהם דרך הרשתות החברתיות, ולאחר מכן מפעילים עליו מניפולציות שונות, כמו איומים לפגוע במשפחתו, כדי לגרום לו להיעלם ולביים את חטיפתו, כך שיוכלו לדרוש תמורתו כופר.
בין השאר ה"חוטפים" דורשים מה"חטופים" לשלוח תמונות שלהם שבהן הם נראים כאילו הם מוחזקים בשבי. לאחרונה עומדת לרשות הנוכלים גם האפשרות להשתמש בתוכנות בינה מלאכותית כדי להתחזות לקורבן. לפי הערכות, קאי ז'ואנג היה נתון למניפולציות מצד "חוטפיו" מאז 20 בדצמבר, ימים אחדים לפני שנעלם.
העיירה היפנית נחרבה: "המצב קטסטרופלי"
מספר ההרוגים ברעידת האדמה האדירה שפקדה בתחילת השבוע את יפן עלה ל-73, וכוחות החילוץ ממשיכים במרוץ נגד השעון בתקווה למצוא ניצולים בהריסות. יומיים אחרי הרעש הגדול, בדרגה 7.6, שעורר תחילה חשש לגלי צונאמי גבוהים, ממשיכות לפקוד את יפן רעידות משנה, וכמה כאלה טלטלו היום שוב את מחוז אישיקאווה, שספג את הפגיעה הקשה ביותר. אחת מהן הייתה בעוצמה 4.9.
מומחים מדגישים כי 72 השעות שאחרי רעידת האדמה הן הקריטיות ביותר למציאת ניצולים, ולאחר מכן הסיכוי למצוא אנשים בחיים פוחת דרמטית. חלון ההזדמנויות הזה עומד להיסגר בעוד פחות מיממה, ועל התקווה מעיבים מזג האוויר הקר שהגיע לאזור, עם טמפרטורות של 4 מעלות, והעובדה שהכוחות עדיין מתקשים להגיע לחלק מהיישובים. גם זרם החשמל והמים ורשתות הסלולר קרסו בחלק מהמקומות.
רוב הרוגי הרעש נספו בעיר ווג'ימה (39 הרוגים) ובעיירה סוזו (23), שתיהן במחוז אישיקאווה. יותר מ-300 בני אדם נוספים נפצעו באורח קשה, ולפי הערכות עוד עשרות לכודים בהריסות. דווח על בתים רבים שקרסו, ולפי ראש העיירה סוזו, שבה כ-13 אלף תושבים, הרס נגרם שם לעד 90% מהמבנים: "המצב קטסטרופלי", דיווח. כ-33 אלף פליטים משתכנים כעת במרכזים למפונים, ותושבים נקראו לעטות מסכות ולהשתמש באמצעי חיטוי כדי להימנע מהפצת מחלות.
גם היום נצפו עדיין סירות הפוכות בלב ים באזור הרעש, אחרי שגלי צונאמי נמוכים יחסית, בערך בגובה של מטר, פגעו בחופים שלשום. הרשויות ביפן מזהירות את התושבים כי רעידות חזקות נוספות ייתכנו בימים הקרובים. הרעש, נזכיר, בא חודשיים לפני שיפן תציין 13 שנה לאסון רעידת האדמה והצונאמי שפקד אותה בשנת 2011, ושבו נהרגו כמעט 20 אלף איש והתחולל האסון הגרעיני בפוקושימה. אחרי הרעש שלשום לא דווח על חריגות משמעויות במתקני הגרעין של המדינה.
סכין בצוואר: מנהיג האופוזיציה מתאושש בביה"ח
מנהיג האופוזיציה בדרום קוריאה לי ג'אה-מיונג מוסיף להיות מאושפז במחלקה לטיפול נמרץ בבית חולים בסיאול, אחרי שנדקר אתמול לפנות בוקר בצווארו על-ידי מתנקש בשעה ששוחח עם עיתונאים בדרך למכוניתו. שלושה חודשים לפני הבחירות לפרלמנט, ניסיון הרצח מחריד את דרום קוריאה, מדינה שידעה כבר כמה התקפות מסוג זה נגד פוליטיקאים בעשורים האחרונים. אתמול ניתחו הרופאים את לי במשך יותר משעתיים כדי לטפל בכלי דם קריטי שנפגע בניסיון ההתנקשות.
ניסיון הרצח אירע בעיר הנמל בוסאן: התוקף, בן 67, העמיד פנים שהוא אחד מתומכיו של לי בן ה-59, מנהיג המפלגה הדמוקרטית, וכשהתקרב אליו שלף סכין שקנה ברשת ושהייתה מצוידת בלהב באורך 13 ס"מ. הוא דקר אותו, הותיר חתך באורך סנטימטר בצווארו, ואז הופל לרצפה ונעצר על-ידי שוטרים. התקיפה כולה תועדה במצלמות. בחקירתו הודה התוקף כי התכוון להרוג את לי, אך המניע למעשה טרם פורסם.
לי, שנמצא כעת בהכרה, היה מועמד בכיר בבחירות לנשיאות ב-2022, והפסיד במרוץ בפער של פחות מאחוז אחד לנשיא הנבחר, יון סוק יאול. אחרי ניסיון ההתנקשות אתמול גינה יון בתוקף את המעשה, ואמר כי התוקף הוא "אויב של הדמוקרטיה הליברלית". הנשיא איחל ליריבו הפוליטי החלמה מהירה. לי צפוי להתמודד על הנשיאות שוב בבחירות שייערכו ב-2027, והוא נותר מועמד בעל סיכויים גבוהים מאוד. המפלגה הדמוקרטית שלו קראה לנהל חקירה מהירה ולהגביר את האבטחה סביב אנשי ציבור בכירים.
סיכוי של 1 ל-292.2 מיליון: זכיית הענק בלוטו
הבעלים של כרטיס זוכה יחיד גרף או גרפו 842.4 מיליון דולר בהגרלת ה"פאוורבול" ביום הראשון של 2024, הפעם הראשונה שבה אדם כלשהו זוכה בפרס הגדול ביום הראשון של השנה החדה מאז 1992. הכרטיס הזוכה נמכר במישיגן, וכלל את המספרים הזוכים: 12, 21, 42, 44, 49 – והמספר החזק 1. מדובר בפרס החמישי בגודלו שחולק אי-פעם במשחק ה"פאוורבול", והעשירי בתולדות כל משחקי הלוטו בארה"ב.
החדשות בעולם בצל המלחמה:
• היום ה-83: "מסיבת העירום" של הברנז'ה ברוסיה, והאמרגנית שרצחה את "טופאק הלטיני"
• היום ה-72: ילד בריטי שנחטף התגלה בצרפת אחרי 6 שנים, שערוריית מין בסנאט
• היום ה-69: אחרי 20 שנה בכלא: "האישה השנואה באוסטרליה" לא רצחה את 4 ילדיה
• היום ה-66: נפלה ממשלת המהפכה המשפטית בפולין, רוחות מלחמה בדרום אמריקה
• היום ה-62: טראמפ מבטיח להיות "דיקטטור ליום", קים ג'ונג און פרץ בבכי
• היום ה-60: אסון הר געש במזרח, פרשת ריגול בארה"ב, 58°- ביישוב הקר בעולם
עד כמה גדול המזל שהיה לזוכה מלמד הנתון הבא: סיכויי הזכירה בפרס הראשון ב"פאוורבול" עמדו על 1 ל-292.2 מיליון. כעת יוכלו הבעלים של הכרטיס הזוכה לבחור אם לקבל את הפרס במלואו בפריסה שנתית לאורך יותר מ-30 שנה, או להסתפק בסכום מקוזז, של 425.2 מיליון דולר "בלבד", ולקבלו מיד. בשני המקרים מדובר בגובה הפרס לפני תשלום מס.