יממה חלפה מאז נעצר איגור אולסיק (41) בחשד שאנס נערה בת 14 עם צרכים מיוחדים. המקרה עוד נמצא בחקירה, אבל מהפרטים שנודעו עד עכשיו עולה כי אולסיק שהיה נתון תחת השפעת סמים ואלכוהול, הכניס אותה לביתו כשהיא מתנגדת וצועקת, נעל את הדלת, ולאחר מכן ביצע את המעשים המיוחסים לו. לפי ההערכות, נשים עם מוגבלות חשופות פי 10 יותר לפגיעות מיניות בהשוואה לנשים ללא מוגבלות.
"אנשים עם מוגבלות, ונשים עם מוגבלות בפרט, חשופים לאלימות וניצול על סוגיהם השונים פי כמה וכמה מאנשים ללא מוגבלות, שכן פוגעים פוטנציאליים רואים בהם טרף קל - קורבנות שניתן לפגוע בהם, תוך סיכון נמוך שהפשע יתגלה או שהדין ימוצה עם הפוגעים", מסבירה עו"ד עירית גזית, מנהלת המחלקה המשפטית, סנגור וקידום זכויות אקים ישראל.
היא אמרה עוד: "אנשים עם מוגבלות ומוגבלות שכלית בפרט תלויים, פעמים רבות, באחרים לצורך ביצוע פעולות יום יומיות. התלות הזו באחרים הופכת אותם לחשופים מאוד לפגיעה ולניצול".
לפי סקר שנערך באקים לפני כשנתיים עולה כי רק 12.3% מהנפגעים עברו חקירה על ידי חוקר מיוחד שהוכשר לחקור אנשים עם מוגבלות שכלית, ורק ב-5.6% בלבד מהמקרים הוגש לבסוף כתב אישום. לשם השוואה כמות כתבי האישום המוגשים במקרי פגיעה מינית בכלל האוכלוסייה עומד על 16%.
"נוסף על הקשיים הידועים לעניין הקושי האישי של נפגעות ונפגעים לחשוף את הפגיעה, הרי שלאנשים עם מוגבלות שלעיתים אינם מתבטאים באופן ורבלי, ואינם יכולים לתאר במדויק את מרחב הזמן והמקום", מוסיפה עו"ד גזית. "ההליך המשפטי מציב חסמים מאוד משמעותיים, בהם גורמי אכיפת החוק שמניחים מראש כי העדות של הנפגעת לא תהיה מלאה או מספיקה לצורך הגשת כתב אישום או הרשעה בבית המשפט".
עו"ד גזית מסבירה כי יש צורך בייצור התאמות, כדי שלעדותם יהיה ערך דומה לעדות של אדם ללא מוגבלות - חקירה על ידי חוקר מיוחד, עדות בבית המשפט שלא בנוכחות הנאשם, מאחורי פרגוד, כשהשופט ועורכי הדין לא לבושים במדי משפט, בלשכת השופט, שימוש בתקשורת חלופית או תקשורת תומכת, סיוע של מנגיש צדק או יועץ שיציע, בין היתר, נוסח חלופי לשאלות בפישוט לשוני ועוד.
לדבריה, "החוק קובע כי אנשים עם מוגבלות שכלית או נפשית אמורים להיחקר על ידי חוקר מיוחד שהוא לא חוקר משטרה אלא פסיכולוג, עובד סוציאלי, קרימינולוג קליני או בעל הכשרה בתחום החינוך המיוחד, אלו מקבלים הכשרה מיוחדת. חוקר 'רגיל', שלא עבר הכשרה מיוחדת ולא יודע לערוך את ההתאמות הנדרשות, לא יידע ליצור את סביבה מכילה ומאפשרת ורוב הסיכויים שלא תתקבל גרסה שתאפשר את מיצוי ההליכים עם הפוגע. מדובר בפגיעה חמורה בזכויות יסוד כדוגמת הזכות לנגישות לצדק והזכות לשוויון".
עו"ד הלה נויבך מאיגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית אמרה: "לצערנו, גברים ונשים עם מוגבלות שכלית הם פגיעים יותר בכל תחומי החיים ופעמים רבות גם חשופים יותר לפגיעות מיניות. ההגנה שאנחנו כחברה נדרשים להעניק להן היא הרבה יותר גדולה מההגנה הרגילה שיש להעניק לכל אחד ואחת מאיתנו.
"לכן, היינו מצפות כי המשטרה תהיה רגישה ומודעת יותר כאשר היא מטפלת בתיקים של נפגעות עבירות מין עם מוגבלות שכלית. למרות זאת, הנתונים הללו משקפים מציאות אחרת וקשה למדי ומגלים כי עד כמה שמערכת המשפט אינה מותאמת לנפגעות עבירות מין, היא עוד פחות מותאמת לנפגעות עם מוגבלות שכלית".
בית משפט השלום באשקלון האריך מוקדם יותר את מעצרו של החשוד באונס בשישה ימים. הוא הודה בתקיפת הנערה, אך הכחיש אונס. "הזמנתי אותה לבית, לא משכתי אותה", אמר אולסיק בחקירתו. נציג המשטרה אמר בדיון: "כל הדרך לביתו היא התנגדה וצעקה. הוא מודה שנעל את הדלת, היא ניצלה שעת כושר וברחה. הוא גם אמר לה 'אל תספרי'".
השופטת דורית בונדה ציינה בהחלטתה: "הקטינה מגוללת את סיפור המעשה בפרוטרוט ומציינת בעדותה מיקומים ותיאורים נוספים. מהשלב הראשוני היא התנגדה ולדבריה הוא תפס אותה ולקח אותה. היא מספרת כי לאורך כל הדרך, עוד בטרם עלו לדירה, ביקשה ממנו שיעזוב אותה. הוא הכניס אותה לדירתו, נעל את הדלת ולאחר מכן ביצע את המעשים המיוחסים לו. בעדותו הוא קושר עצמו לאירוע, אך מכחיש שאנס אותה וכי חשב שהיא מבוגרת".
"האיש הזה רמס לי את המשפחה"
אמה של הנערה סיפרה ל-ynet: "היא אמרה לו 'אני לא מכירה אותך' והוא ענה לה 'את אישה שלי' והכניס אותה לבית שלו. הילדה שלי עברה טראומה מאוד גדולה, הוא ריסק לי את הילדה. אנחנו מנסים עכשיו לטפל בה ולשקם אותה, זה לא פשוט. כל הלילה היא דיברה לעצמה ושחזרה את מה שהוא עשה לה, זה דבר מחריד ביותר".
האם אמרה עוד: "צריך לסרס את הבן אדם, להשאיר אותו בכלא לכל החיים. אחרי שקרה מה שקרה היא רצה הביתה וכאן התמוטטה לי. האיש הזה רמס לי את הבית, את המשפחה, את הילדה שלי. מי חשב שדבר כזה יכול לקרות? ברוך השם היא זיהתה את הבית וככה תפסו את המנוול שיכול היה להרוס עוד ילדות קטנות. הבת שלי הייתה ממש גיבורה, ברוך השם היא הצליחה לספר ולהראות הכול לשוטרים".
ראש משרד החקירות במשטרת אשדוד, פקד ריקי ממן, גבתה מהנערה עדות ראשונית. "היא חזרה מבית הספר, הלכה ברחוב, ואז החשוד פנה אליה והוביל אותה לביתו", סיפרה ממן בריאיון לאולפן ynet. "הוא הכניס אותה לתוך הבית בניגוד לרצונה. אנחנו מבינים שבתוך הבית, אחרי שהוא נועל את הדירה, הוא מבצע בה עבירות מין חמורות".
פקד ממן ציינה כי החשוד לא מוכר למשטרה מעבירות קודמות. "החשוד ביצע בקורבן עבירות מין כשהיא למעשה לא יכולה לצאת, נעולה בתוך הבית. בשלב מסוים היא ניגשת לדלת ומצליחה לשכנע את החשוד לשחרר אותה. היא יוצאת מהדירה, מגיעה הביתה, מדווחת לאחותה על מה שקרה ואז בעצם אנחנו מקבלים דיווח. המשטרה הגיעה מהר לשטח, איתרנו את החשוד ועצרנו אותו".
- עד כמה זה מפתיע אותך שאדם מצליח לאור יום לשכנע נערה להיכנס לביתו ולבצע את המעשים החמורים האלו?
"ללא ספק מדובר באירוע חריג, אבל צריך להבין שאותה ילדה הייתה מפוחדת ומבוהלת, ולא כל אזרח שראה את זה ברחוב היה יכול להבין שהיא נמצאת במצוקה. היא לא מוכרת לאנשים שנמצאים שם, היא לא גרה שם וכנראה שלא הבחינו שהיא במצוקה".
על המפגש הראשון עם הנערה, סיפרה פקד ממן: "ההגעה שלי לשטח, לפגוש בקורבן בזמן אמת, היא מאוד מאוד חשובה. נתתי לה תחושת ביטחון שהיא במקום טוב, שאנחנו פה בשבילה, שניתן לה את המעטפת והליווי שהיא צריכה. בשלב הזה, כשאני איתה לבד, היא מגוללת בפניי את כל האירוע המזעזע שחוותה.
"אני מסבירה לה את החשיבות של פירוט הדברים על מנת שנוכל להגיע לחשוד. יש חשיבות מאוד גדולה להגעה מהירה ולתיעוד של הזירה על ידי שוטרים וצוות הזיהוי הפלילי כדי לאסוף ראיות קריטיות. יש גם חשיבות מאוד גדולה לזה שאנחנו נותנים לה תחושת ביטחון ומלווים אותה. היא באמת הצליחה להיפתח בפניי ולפרט את כל האירוע הזה".