מוסלמים שיעים ברחבי העולם ציינו היום (שלישי) את יום העשורא, אחד התאריכים החשובים ביותר בלוח השנה המוסלמי השיעי. בתאריך זה מציינים את זכר מותו של האימאם חוסיין, נכדו של הנביא מוחמד, ומיליונים יצאו להשתתף בטקסים – ממדינות במזרח התיכון כמו עיראק, לבנון ופקיסטן, ועד לערים במערב, כמו ברצלונה שבספרד.
יום העשורא מצוין מדי שנה ביום העשירי לחודש מוחרם – החודש הראשון בלוח השנה המוסלמי. השיעים מתאבלים ביום זה זכר לרצח חוסיין בשנת 61 להיג'רה – ההגירה ממכה למדינה. הייתה זו שנת 680 לספירה לפי לוח השנה הגרגוריאני. באותה עת יצא חוסיין, בנו הצעיר של החליפה הרביעי עלי ונכדו של מוחמד, כדי לקבל לידיו את השלטון באימפריה המוסלמית, מגוּבה בתמיכתם של השיעים. צבאו של יזיד בן מועאוויה טבח בתגובה בו ובעשרות מבני משפחתו של מוחמד.
מאות שנים אחרי הטבח ההוא ממשיכים השיעים ברחבי העולם לציינו במסגרת יום העשורא, והם עושים זאת באמצעות הלקאה עצמית בשלשלאות, פגיעה בגופם באמצעות סכינים וחרבות ומעשי סגפנות אחרים.
בעיראק, שלפי האמונה חוסיין נהרג בדרומה, בקרב כרבלא, מילאו היום סמלי האדיקות וההכאה על החטא את הערים הגדולות. בכל שנה, מאות אלפי אנשים מתכנסים בעיר הקדושה כרבלא, כ-80 קילומטרים מדרום לבגדד, כדי לציין את היום הקדוש.
היום קיימו שם השיעים את אחד מהטקסים המרהיבים ביותר של יום העשורא: בטקס זה משתתפים אלפי אנשים שרצים ממקום שנמצא מחוץ למרכז כרבלא, לעבר מקדש חוסיין, כדי להמחיז את המהירות שבה הם עונים לזעקות העזרה של חוסיין בקרב.
עם תמונות כטב"מים בטקס של חיזבאללה
השיעים רואים בחוסיין וצאצאיו את היורשים החוקיים של הנביא מוחמד. ההרג שלו בידי פלג מוסלמי יריב ניצב מאז בלב הקרע שבין הסונים לשיעים, והוא ממשיך לעצב עד היום את זהותה של העדה השיעית, שהיא הפלג הקטן יותר של האסלאם מבין השניים.
הטקסים הפומביים של העשורא מלבים לעיתים קרובות מתחים בין הפלגים במדינות כמו עיראק, לבנון ופקיסטן, שבהן יש קהילות שיעיות וסוניות גדולות למדי. במדינות שונות היו היום כוחות הביטחון בכוננות גבוהה לאלימות, משום שבשנים עברו קבוצות סוניות קיצוניות שמחשיבות את השיעים לכופרים ניצלו את ההזדמנות לארגן תקיפות נגדם.
בפקיסטן משרד הפנים הזהיר מפני מיליציות שיכולות לשים להן למטרה לפגוע באירועי הזיכרון של יום העשורא. תחת אמצעי אבטחה מוגברים נערכו היום עצרות המוניות בבירה איסלאמאבד ובערים גדולות אחרות ברחבי פקיסטן, ובהן משתתפים הכו בקצב את גופם בשלשלאות שבקצותיהן סכינים חדות. גברים התנועעו לאורך הרחובות כשדם נוטף מגבם. "חוסיין לימד אותנו להילחם נגד דיכוי", אמר סייד מוחמד חיידר נקבי, איש דת שיעי, בתהלוכה בקראצ'י, העיר הגדולה בפקיסטן. "הוא לימד אותנו לא לתת לאף אחד לגזול זכויות של אחרים".
בעיראק, איש הדת והמטיף השיעי מוקתדא א-סדר ניצל את האירוע הדתי האמוציונלי כדי לגייס תמיכה למחנה שלו, תוך שבמעשה זה הוא גורם להעמקה נוספת של הפילוג בין הסיעות השיעיות השונות בתוך המדינה - אלה שנאמנוֹת לאיראן השכנה ואלה שמתנגדות לה. עיראק, שלא מצליחה להרכיב ממשלה, התדרדרה עוד יותר לכאוס פוליטי בשבוע שעבר, כשאלפים מתומכי א-סדר הסתערו והשתלטו על בניין הפרלמנט. ההתבצרות שלהם מחוץ לבית המחוקקים נמשכת, ובימים האחרונים היא הפכה את התכנסות המחוקקים לבלתי-אפשרית, ובכך הגבירה את החשש מעימותים והתנגשויות.
ב"סדר סיטי"', פרבר של בגדד שנשלט על-ידי שיעים, דיוקנאות של א-סדר תלויים כמעט על כל דלת. בתהלוכות שערכו שם היום הביעו גברים ונערים להט קיצוני בטקסי ההלקאה-העצמית של יום העשורא. המשתתפים היכו יחד בראש ובחזה והצליפו בעצמם בשלשלאות עד שדם החל לזרום מגופם. "ירשנו את זה מאבותינו ומסבינו", אמר משתתף בשם חמזה עבד אל-ג'ליל. "בעזרת אללה נמשיך בדרך זו".
בלבנון, ששליש מחמישה מיליון התושבים בה הם שיעים, תהלוכות גרמו לסגירת אזורים ברחבי המדינה ובפרבר הגדול ביותר של ביירות, המעוז של ארגון חיזבאללה. מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה נשא דברים בפני התכנסות גדולה של אבלים במסגרת יום העשורא בדרום הבירה, והעביר אזהרה חמורה לישראל, בעקבות הוויכוח על הגבול הימי בין המדינות. "בקרב הזה אנחנו הכי רציניים שיש", הכריז נסראללה בפני התהלוכה.
עשרות אלפי גברים, נשים וילדים שהתכסו בלבוש שחור צעדו לאורך הרחובות והניפו דגלים צהובים של ארגון חיזבאללה. קריאות האבלים וקול מכותיהם של הגברים ספוגי הדם המכים בחזה הדהדו באוויר. "לשירותך, הו חוסיין", הם זעקו.