התקשורת הבריטית דיווחה לפני הצהריים (חמישי) כי ראש הממשלה בוריס ג'ונסון נכנע ללחץ הכבד עליו והחליט להתפטר מתפקידו. זמן קצר אחר כך הודיעה לשכתו של ג'ונסון כי בהמשך היום הוא ימסור הצהרה לאומה הבריטית. בצהריים דיווחה רשת ITV כי ראש הממשלה התקשר למלכה אליזבת כדי לעדכן אותה על כוונותיו, ו-BBC דיווחה כי מוּנה קבינט חדש לחלוטין.
החלטתו של ג'ונסון לפרוש באה אחרי שמאז תחילת השבוע התפטרו יותר מ-50 שרים ובעלי תפקידים בממשלתו, ואחרי שאמש הגיעה למעונו הרשמי בדאונינג 10 משלחת של שרים שכללה כמה מהנאמנים שבבעלי בריתו, וניסתה לשכנע אותו לפנות את הכיסא מרצונו כדי למנוע הצבעת אי-אמון משפילה נגדו בשבוע הבא. בשיחה איתם אמש עוד התעקש ג'ונסון שלא לוותר, אבל הבוקר, אחרי שעוד שרים בכירים קראו לו פומבית לעזוב, מסרו גורמים בלשכתו כי הוא החליט לפרוש בכל זאת. מנהיג מפלגת הלייבור שבאופוזיציה, קיר סטרמר, בירך על ההחלטה ואמר: "אלה חדשות טובות עבור המדינה".
מבט בעמודי השער של עיתוני בריטניה לימד כבר הבוקר על הלך הרוח הפוליטי והתקשורתי, שלפיו לא נותרו לג'ונסון עוד דרכים לשרוד. "הסוף המר", הכריז הבוקר העיתון "אינדיפנדנט", המזוהה עם השמאל, ו"הגרדיאן", אף הוא מהצד השמאלי של המפה הפוליטית, תיאר: "נואש, מתוסכל, ראש הממשלה נאחז בשלטון". בצהובון "מטרו" כתבו בעמוד השער: "Get Exit Done, Boris" ("תשלים את היציאה, בוריס") – משחק מילים על סיסמת הבחירות שהובילה את ג'ונסון לניצחון הגדול בבחירות 2019 Get Brexit Done ("להשלים את הברקזיט", כלומר את היציאה מהאיחוד האירופי).
קריסתה של ממשלת ג'ונסון, נזכיר, החלה שלשום עם התפטרותם של שר הבריאות סג'יד ג'וויד ושר האוצר רישי סונאק, שהודיעו כי הם אינם יכולים עוד לתמוך בו בעקבות פרשת פינצ'ר, שבה קידם ג'ונסון לתפקיד בכיר את איש המפלגה כריס פינצ'ר תוך שהוא מתעלם לכאורה מטענות שהועלו נגדו בעבר להטרדות מיניות. הפרשה הזו הצטרפה לשלל שערוריות שבהן הסתבך ג'ונסון בשנתיים האחרונות, ובראשן "מסיבות הקורונה" שערכו אנשיו, לפחות אחת מהן בהשתתפותו, בזמן שבריטניה כולה הייתה בסגר.
בצל גל ההתפטרויות מממשלו של ג'ונסון בימים האחרונים הודיעה אתמול ועדת 1922 של המפלגה השמרנית, זו האמונה על הליכי ההדחה של מנהיגי השמרנים כשיש בכך צורך, כי ביום שני תקיים בחירות חדשות לשורותיה, ומיד לאחר מכן תדון בשינוי החוק המונע נכון להיום קיומה של הצבעת אי-אמון נגד ג'ונסון, משום שרק בחודש שעבר צלח אחת כזו. לפי החוק הקיים, מרגע שראש המפלגה מנצח בהצבעת אי-אמון, גם אם בפער קטן כפי שעשה ג'ונסון, הוא חסין מהצבעת אי-אמון בשנה שלאחר מכן, אך בכירים במפלגה העריכו שהחוק הזה ישונה, והצבעה חדשה נגד ג'ונסון תתקיים כבר בשבוע הבא. כעת, משג'ונסון החליט להתפטר, לא יהיה בה צורך.
במפלגה השמרנית כבר נערכים לבחירות הפנימיות שבהן ייבחר מחליפו של ג'ונסון כראש המפלגה וכראש הממשלה, תהליך שצפוי להימשך כמה שבועות. בבחירות הללו יותר לכל חבר פרלמנט מטעם המפלגה השמרנית להתמודד, והן ייערכו בכמה סיבובים, כשבכל סיבוב המועמד שקיבל את מספר הקולות הנמוך ביותר נושר. ג'ונסון ימשיך למלא את תפקידיו עד שייבחר לו מחליף.
בין המועמדים: השרה שעשתה היסטוריה לרגע
כמה שמות בכירים במפלגה השמרנית כבר מוזכרים כמועמדים מובילים להחליף את ג'ונסון, ומי שזינקה בימים האחרונים לראש טבלאות ההימורים היא פני מורדנט, שהייתה שרת ההגנה הראשונה בתולדות בריטניה – אבל הספיקה להחזיק בתפקיד רק 85 יום. היא מונתה לשרת ההגנה על-ידי ראש הממשלה תרזה מיי בשנת 2019, אבל עם בחירתו של ג'ונסון לראשות הממשלה הודחה.
מורדנט הייתה מראשי המבקרים של ג'ונסון בתוך המפלגה השמרנית, ובימי כהונתו נדחקה לשוליים משום שנתפסה כלא נאמנה לו, על רקע תמיכתה בג'רמי האנט, מי שהגיע לקו הגמר מול ג'ונסון בבחירות הפנימיות של 2019 והפסיד לו. מורדנט היא בתו של צנחן לשעבר, נקראת על שם ספינת מלחמה – ובוגרת בית ספר לדרמה.
במקום השני בטבלאות ההימורים ניצב שר האוצר הפורש רישי סונאק, שכאמור התפטר ממשלת ג'ונסון רק שלשום. סונאק בן ה-42, יליד סאות'המפטון, הוא בנם של מהגרים ממוצא הודי שעברו לאנגליה מאפריקה בשנות ה-60, והוא נחשב לכוכב עולה בשורות המפלגה. לפרלמנט נכנס רק ב-2015, ואם יתמנה בקרוב לראש הממשלה – ישלים בכך נסיקה פוליטית מהירה באופן בלתי רגיל. בעבר עבד בבנק ההשקעות גולדמן זקס ובקרן גידור, ואחר כך הקים חברת השקעות משלו.
עד לאחרונה נחשב סונאק למועמד המוביל להחליף את ג'ונסון במקרה שיודח, גם הודות לאופן שבו ניהל את הכלכלה הבריטית בימי הקורונה, אבל בחודשים האחרונים התערער מעמדו, בין השאר בעקבות דיווחים על אורח חייו הראוותני לכאורה, ובשל תהיות שעלו בנוגע להון שצברה משפחתו ולהסדרי המיסים שלה. מבקריו מדגישים את העובדה שהוא נשוי לבתו של המיליארדר ההודי נריאנה מורטי, וב"מירור" הבריטי מדווחים שלבני הזוג יש לפי הערכות לפחות ארבעה בתים, כשהמרכזי שבהם כולל חמישה חדרי שינה ושווה כשבעה מיליון פאונד. עוד פגעו בסונאק העובדה שכמו ג'ונסון הוא נקנס בשל חלקו במסיבות הקורונה, וכן סירובו לנקוט צעדים מסוימים שיגבירו את הסיוע הממשלתי לאזרחים הבריטים בצל העלייה הדרמטית ביוקר המחיה. יש המעריכים כי החלטתו השבוע להתפטר בנימוקים מוסריים הנוגעים להתנהלות ג'ונסון תשפר את סיכוייו.
על ראשות המפלגה צפויה להתמודד גם שרת החוץ הנוכחית, ליז טראס. טראס בת ה-46 נחשבת פופולרית במיוחד בקרב חברי המפלגה השמרנית, ובסקרים שנערכו ביניהם בסוף השנה שעברה היא הגיעה שוב ושוב למקום הראשון במדד האהדה. תומכיה אוהבים את הרטוריקה שלה, שבה היא מדגישה את החירות, הסחר החופשי והפטריוטיות, ולאחרונה היא זכתה לפופולריות גם בזכות שורה של הסכמים שאת חתימתם הובילה בעידן שאחרי הברקזיט. עם הישגיה במשרד החוץ נמנים שחרורה של הבריטית נזאנין זגארי-רטקליף מהכלא האיראני אחרי שש שנים, והסנקציות שהטילה לונדון על אוליגרכים רוסים.
לצד זאת, יש המזהירים כי ההתבטאויות הלוחמניות של טראס הן גם בעייתה הגדולה, וכי הן מעידות על ליקוי בכושר השיפוט שלה. בין השאר מזכירים לה כיצד בפברואר ניפקה הצהרות שעודדו אזרחים בריטים לצאת להילחם באוקראינה: כמה לוחמים בריטים כאלה נפלו לאחרונה בשבי הרוסי, וכעת הם עומדים בפני עונש מוות. לכך יש לצרף את העובדה שבציבור הכללי טראס אינה נהנית מפופולריות דומה לזו שלה היא זוכה בתוך המפלגה, והדבר עלול לפגוע בה אם תהיה מועמדת השמרנים לראשות הממשלה בבחירות הכלליות הבאות. לעת עתה הבחירות הללו מתוכננות לשנת 2024, אך טלטלות פוליטיות עשויות להביא להקדמתן.
הפליט העיראקי שלא ידע אנגלית
גם סג'יד ג'וויד, שר הבריאות שהתפטר השבוע מממשלת ג'ונסון, צפוי להכריז על מועמדותו בבחירות הפנימיות. ג'וויד בן ה-52 הוא בנם של מהגרים מפקיסטן, ובעוד אביו עבד כנהג אוטובוס, הוא עצמו נסק לצמרת והפך לבנקאי בכיר. הוא כבר התמודד על הנהגת המפלגה השמרנית, בבחירות הפנימיות של 2019, אבל אז לא הגיע לקו הגמר. כמו במקרה של סונאק, מבקריו מעלים תהיות בנוגע להון האישי שצבר ולהסדרי המיסים שלו.
בכיר שמרן אחר המוזכר כמועמד אפשרי הוא שר ההגנה בן וואלאס, שזכה לזמן מסך רב על רקע המלחמה באוקראינה. סקר שפרסם בצהריים מכון הסקרים YouGov מלמד כי וואלאס הוא הפייבוריט המובהק בקרב חברי המפלגה השמרנית. עם זאת, בסיבובים הראשונים של הבחירות הפנימיות רק מספר מצומצם של חברים מצביע, ולכלל החברים ניתנת זכות הצבעה רק בשלב האחרון, שבו נותרים שני מועמדים, והשאלה היא אם וואלאס יגיע לשלב הזה.
עוד מועמד אפשרי הוא שר האוצר החדש נדים זהאווי, שרק שלשום מונה על-ידי ג'ונסון לתפקיד במקום סונאק שהתפטר – והבוקר, 36 שעות אחרי מינויו, כבר הצטרף אל הקוראים פומבית לג'ונסון לפרוש: "אי אפשר להמשיך ככה, המצב רק יידרדר", אמר. "עבורך, עבור המפלגה השמרנית, וחשוב מכול – עבור המדינה. אתה חייב לעשות את הדבר הנכון וללכת עכשיו". זהאווי הוא פליט לשעבר מעיראק, שהגיע לבריטניה כילד שאינו דובר אנגלית, ונמנה עם מייסדי מכון הסקרים הבריטי הנודע YouGov.
כמו בכל אחת מהטלטלות הפוליטיות שפקדו את ממשלת ג'ונסון בשנה האחרונה, כמועמד להחליפו מוזכר גם הפעם ג'רמי האנט בן ה-55, שכיהן כשר החוץ וכשר הבריאות והפסיד לג'ונסון בקו הגמר של הבחירות הפנימיות שקיימו השמרנים על ראשות הממשלה בשנת 2019. האנט מוצג על-ידי רבים כמי שיכול להיות "האיש האחראי", שינווט את דרכה של המפלגה בשלטון ביום שאחרי ג'ונסון בלי לגרום טלטלות גדולות מדי, אבל לאחרונה ניכרת ירידה במעמדו בסוכנויות ההימורים, בין השאר בשל העובדה שהוא נתפס כמועמד אפרורי-משהו. גם העובדה שנמנה עם האגף במפלגה השמרנית שתמך בהישארות באיחוד האירופי עלולה להרחיק ממנו קולות. בחודש שעבר הצטרף האנט בפומבי אל הקוראים לג'ונסון לפרוש, והודיע כי הצביע נגד ראש הממשלה בהצבעת האי-אמון שערכה הסיעה: "הבוחרים כבר לא בוטחים בנו, ואנחנו בדרך להפסיד בבחירות הבאות", הזהיר אז האנט.
פורסם לראשונה: 10:46, 07.07.22