יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולנפגעי פעולות האיבה נפתח אמש (שלישי) רשמית, ומדינת ישראל מתייחדת עם זכרם של 24,068 בניה ובנותיה שנפלו במערכות ישראל ו-4,216 אזרחים שנספו בפעולות איבה, מימי ראשית הציונות ועד היום. הבוקר בשעה 11:00 תישמע צפירת זיכרון במשך שתי דקות, ואחריה יחלו טקסי הזיכרון הממלכתיים ב-52 בתי העלמין הצבאיים ברחבי הארץ.
הטקס המרכזי יתקיים בהיכל הזיכרון הממלכתי בהר הרצל בירושלים, כשמיד לאחר הצפירה יחלוף מעל ההיכל מטס מיוחד של מטוסי קרב במבנה חסר. טקס האזכרה הממלכתי לחללי פעולות האיבה יתקיים ב-13:00 בהר הרצל ברחבת האנדרטה לחללי פעולות האיבה.
השנה נוספו 56 חללים למניין הנופלים, ועוד 84 נכים שנפטרו כתוצאה מנכותם והוכרו כחללים. כמו כן, מיום הזיכרון האחרון ועד היום נהרגו 33 אזרחים בפעולות איבה, וארבעה נוספים נפטרו מפצעיהם ונוספו לרשימת החללים. המאבטח ויאצ'סלב (דניאל) גולב, שנרצח באריאל בשבוע שעבר, טרם הוסף למניין הנופלים הרשמי.
יום הזיכרון ואחריו יום העצמאות מתקיימים השנה בתקופה ביטחונית רגישה, על רקע גל הטרור האחרון שגבה את חייהם של 16 בני אדם. ראש אגף המבצעים במשטרה, ניצב סיגל בר-צבי, הזהירה כי "הציבור מתבקש להיות ערני, יש הרבה מאוד התרעות". לדבריה, "תהיה פריסה רחבה. בנוסף ניתן דגש ונתגבר את כוחות השיטור בערים המעורבות". שוטרים סמויים וגלויים יוצבו בבתי העלמין ובטקסים, כשבמקביל נערכת המשטרה גם לאבטחת הופעות ערב יום העצמאות. צפויים שינויים בסדרי התנועה וחסימות כבישים נקודתיות.
בנאומיהם בטקסי ערב יום הזיכרון השנה התמקדו הנשיא יצחק הרצוג וראש הממשלה נפתלי בנט בצורך בשמירה על אחדות. בנאום שכונה "ארבעת האהודים", סיפר הרצוג על שלושה לוחמים בשם אהוד, שנקרא על שם אהוד שחר שנפל בקרב ב-1955, ובהמשך נהרגו גם הם. "ארבעה אהודים, ארבע דמויות מופת", אמר הרצוג. "ארבעה לוחמים שגילמו בשמם, בהלכותיהם ובגופם, את הערבות ההדדית את הרעות, הישראלית כל כך, שעוברת מדור לדור".
לדברי הנשיא, "בנינו ובנותינו שנפלו על הגנת המדינה לחמו יחד ונפלו יחד. הם לא שאלו, ואיש לא שאל אותם, מי ימין ומי שמאל. מי דתי, מי חילוני, מי יהודי ומי לא יהודי. גם השכול לא שאל. לא אותם, ולא אתכם. הם נפלו ישראלים, על הגנת ישראל. הוויכוחים שוקטים בבתי העלמין. ובין המצבות, דממה. דממה שדורשת מאיתנו למלא יחד את צואתם האחת – תקומת ישראל. בניין ישראל. מאוחדים, מלוכדים, ערבים זה לזה. כי אחיות ואחים אנו".
בנט סיפר בטקס האזכרה ביד לבנים בירושלים על כמה מהנופלים שהכיר אישית במשך שירותו הצבאי. על איתן בלחסן, שפיקד על סיירת צנחנים ונפל בקרב בלבנון, אמר בנט: "מבחינתי, איתן לא היה מושבניק, או מרוקאי או טוניסאי, הוא היה לוחם. והוא היה אחי". על הצנחן יואב הר שושנים, בחור דתי מהיישוב אלקנה שנהרג בהיתקלות בדרך למוצב סוג'וד, אמר בנט: "מבחינתי, יואב לא היה מתנחל או אשכנזי. הוא היה לוחם. והוא היה אחי". על שמעיה-אביחי דנוך, לוחם גולני שנפל בקרב בריחן, אמר בנט: "מבחינתי, דנוך לא היה תימני או ישראל השנייה. הוא היה לוחם. והוא היה אחי".
בנט קרא: "בואו נפיג את החרדות אחד מן האחר. נתמודד עם הטיעון, ולא עם הטוען. נקשיב באמת. נתווכח זה עם זה, אך לעולם לא נשנא איש את אחיו. מעל לכל נזכור שאנחנו משפחה אחת, זו חובתנו כלפי הנופלים. זו גם חובתנו כלפי הדורות הבאים".
ראש האופוזיציה, בנימין נתניהו, סיפר בפייסבוק על אחיו יוני שנפל במבצע אנטבה. "עוד בחייו, יוני נודע כמפקד נועז ומוכשר. לנו, בני משפחתו, הוא היה קודם כל אח ובן אוהב ואהוב", אמר נתניהו. "עם פרסום ספר מכתביו, אישיותו הקסומה נתגלתה ברבים, והרהוריו ורישומיו מהווים מאז מקור השראה לקוראיו הרבים. יוני ראה את עצמו חוליה בשרשרת הדורות של עם ישראל וכחלק מתקומתו המחודשת בארצו. כמו כל כך הרבה מן הנופלים שלנו, הוא היה מוכן לשלם את המחיר היקר ביותר להבטחת קיומנו. בכך יקירנו שנפלו מהווים מקור השראה לכולנו".
יו"ר הכנסת, מיקי לוי, קרא באותו הטקס שבו דיבר בנט גם הוא לאחדות - ובהמשך, בטקס "שירים לזכרם" בכנסת, סיפר על אחיו פנחס שנפל בקרב עם מחבל. "קראנו לו פיני", אמר לוי בדמעות. "הוא יצא לשירות מילואים בבקעת הירדן. מחבל חדר למוצב, ובקרב שהתנהל נהרג אחי. הוא היה מלח הארץ. אחי, ששיחק איתי בשכונה, שהתייעץ עימי, ואחר כך יעץ לי בחוכמה ובאהבה. שחגג את בר-המצווה לרועי כמה שבועות לפני שנהרג. מילותיו האחרונות לשושנה בטלפון מהמוצב, היו: 'שמרו על המשפחה. שמרו על המדינה. שמרו על הבית, בכל מחיר'. אני שב ומבטיח לך, פיני אחי, שאני אישית, שאנחנו כולנו - שומרים על הבית בכל מאודנו, בכל כוחותינו. אבל, המחיר שמשלמים אימא שרה ואבא מצליח, עליו השלום, שושנה הרעיה, רועי ודורון, ואנחנו כולנו, מדינת ישראל, הוא מחיר כואב כל כך. אתה בליבי, לתמיד".
פורסם לראשונה: 23:01, 03.05.22