800 מעונות היום המפוקחים המיועדים לילדים מגיל לידה עד גיל שלוש, שפתחו בעיצומים כבר בשבוע שעבר, שובתים החל מהבוקר (יום א') - וכ-50 אלף פעוטות שרק בשבוע שעבר חזרו למסגרות יישארו בבתיהם.
יותר מחודש חלף מאז התריעו המעונות שאם לא יינתנו מענים למחסור בכוח האדם שאיתו הם מתמודדים, הם לא יחזרו לפעילות לאחר החגים ויסגרו את שעריהם ללא הגבלת זמן - ועדיין, לא נמצאו מענים עבורם. היום בשעה 11:00 צפויה לצאת צעדת מחאה מכיכר רבין בתל אביב בהשתתפות מטפלות והורים.
לצד ארגוני מעונות היום של ויצו, נעמ"ת, נשי חירות ואמונה הצטרפו לשביתה גם מעונות בפיקוח במגזר הערבי של עמותת ינבוע, המפעילה מאות מעונות יום הפרוסים בכל רחבי הארץ, ורשת החינוך נאות מרגלית. מנגד, החברה למתנ"סים וארגונים במגזר החרדי הודיעו על תמיכה מלאה במטפלות מארגונים אחרים, אך המעונות שאותם הם מפעילים יישארו פתוחים.
כ-120 אלף תינוקות ופעוטות משובצים בשנה למעונות היום המפוקחים על-ידי ענף מעונות היום שבמשרד הכלכלה. בשנים האחרונות התריעו המעונות על מחסור חמור במטפלות שהלך והחמיר. זמן קצת לפני פתיחת שנת הלימודים הנוכחית הודיעו המעונות כי הם לא יכולים להמשיך לפעול במצב הקיים, שיותר מהכול פוגע לטענתם ביכולתם לתת טיפול מיטבי לילדים, ואם לא יינתנו להם מענים מהממשלה הם ייאלצו לשבות.
"בגלל ממשלת ישראל מתחילה שביתה ללא הגבלת זמן שתפגע בעשרות אלפי ילדים", מסרו ראשי הארגונים. "ראש הממשלה בנט ושר אוצר ליברמן שמסכימים לנהל מו״מ עם החמאס, מסרבים לנהל מו"מ עם המטפלות שמרוויחות 5,000 שקל בחודש וקורסות תחת העומס. הפגיעה בהורים, בילדים ובמשק הישראלי היא בגלל סירוב הממשלה לשבת עם המטפלות למו"מ. אנו קוראים לשרת הכלכלה אורנה ברביבאי לכנס מו"מ עוד הערב".
במעונות היום מועסקות יותר מ-16 אלף עובדות בתפקידי מנהלות, מחנכות-מטפלות ומבשלות. היחס בין מספר המטפלות לתינוקות עד גיל שנה במעונות בישראל עומד על 6:1, עד גיל שנתיים 1:9 ועד גיל שלוש 1:11. מדובר בסטנדרט נמוך באופן משמעותי בהשוואה למדינות ה-OECD. המטפלות במעונות מתריעות שביחס הקיים הן מתקשות לתת טיפול מיטבי לילדים, אך המצב גרוע בהרבה – המחסור החמור גורם לכך שהן לא יכולות להרשות לעצמן לקחת הפסקות במהלך היום או אפילו ימי חופש או מחלה כיוון שאין מי שיחליף אותן. בסוף השבוע הפגינה קבוצת מטפלות מול ביתה של שרת הכלכלה והתעשייה אורנה ברביבאי.
מלשכת שרת הכלכלה והתעשייה אורנה ברביבאי נמסר: "שרת הכלכלה והתעשייה נפגשה רק לאחרונה עם נציגות הנהלת המעונות והביעה בפניהן את החשיבות שהיא מייחסת לחינוך הגיל הרך. אתמול שוחחה עם המטפלות שהגיעו למחות מחוץ לביתה וגם להן הבהירה כי היא תמשיך לעשות כל מאמץ לסייע ולהציג הטענות המוצדקות שלהן. כמו כן התחייבה לשקף את הפערים שעלו לשר האוצר, יחד עם שרת החינוך שעתידה לקבל למשרדה את האחריות לתחום זה בינואר 2022".
"למרות זאת, השרה סבורה כי לא נכון לקיים שביתה בטרם מוצה הדיאלוג מול משרד האוצר", נמסר. "השביתה צפויה לפגוע באלפי ילדים בתקופה מורכבת, בשעת משבר בריאותי, והיא תמנע מהורים רבים לצאת לעבוד כבשגרה".
תגובת משרד החינוך: "דרישת המטפלות מוצדקת ומדובר בנושא שהוזנח במשך שנים. כידוע, האחריות והסמכות על מעונות היום עדיין לא תחת משרד החינוך. בימים אלה שוקדים במשרד החינוך יחד עם משרד הכלכלה והאוצר על העברת מעונות היום לאחריות משרד החינוך. שרת החינוך פעלה לטובת ההעברה, כפי שרצו גם מסגרות אלה במשך שנים רבות. העברת מעונות היום צפויה להתקיים בחודש ינואר 2022".
תגובת משרד האוצר: "צר לנו שויצו ונעמ"ת החליטו לנצל באופן ציני את הורי ילדי המעונות ולנקוט בשביתה, שכן ידוע להם כי השינויים המבוקשים דורשים עבודת מטה מעמיקה שיכולה להתבצע רק לאחר העברת התחום לאחריות משרד החינוך בעוד כמה חודשים. יש לציין כי מדרישות הארגונים תתחייב העלאה משמעותית של התעריף שמשלמים ההורים, ולכן יש לבחון זאת לעומק, בשיתוף כלל הארגונים המפעילים מעונות מפוקחים, בטרם קבלת החלטה סופית".
"הדבר הוסבר לארגונים בדיון שקיים עימם משרד האוצר לפני כשבוע וחצי, ושצפוי להימשך גם בשבוע הקרוב. משרד האוצר ישמח לקיים שיח בנושא, בשיתוף כלל הארגונים, וזאת לאחר העברת התחום למשרד החינוך ולאחר הבנת כלל המשמעויות הנגזרות מהשינויים המבוקשים".
פורסם לראשונה: 21:12, 02.10.21