חברי הכנסת אפרת רייטן מהעבודה ושמחה רוטמן מהציונות הדתית מונו היום (רביעי) לוועדה לבחירת שופטים אחרי הצבעה חשאית בכנסת. רייטן תכהן בוועדה מטעם הקואליציה, ואילו רוטמן מטעם האופוזיציה - מינוי שנחשב להפתעה, שכן התמודד מול מועמדת הליכוד חברת הכנסת אורלי לוי אבקסיס - וגבר עליה בשני קולות.
סוגיית הנציגים בוועדה לבחירת שופטים בכנסת היא אחד הנושאים הרגישים בכנסת, שקדמו לו גם מאבקים קואליציוניים על הנציגים בוועדה וגם מאבקים באופוזיציה על הנציג המתמודד.
לוועדה למינוי שופטים היו מועמדים שלושה חברי כנסת - רייטן, שקיבלה 67 קולות, רוטמן, שקיבל 53 קולות ולוי אבקסיס, שקיבלה 51 קולות. על מועמדותה של ח"כ רייטן, עורכת דין במקצועה, הוחלט כבר במסגרת השיחות וגיבוש ההסכמים הקואליציוניים. היא תכהן בוועדה לצד נציגי הקואליציה האחרים - שרת הפנים איילת שקד ושר המשפטים גדעון סער, שמכהן מתוקף תפקידו כשר המשפטים.
אחרי שנבחרה מסרה רייטן: "מדובר בזכות גדולה ותפקיד בעל אחריות רבה. אין לי ספק שניסיוני האישי והמקצועי כעורכת דין, וכמי שפקדה את אולמות בתי המשפט רבות בהליכים שונים ומגוונים, יהווה עבורי בסיס ועזר רב בעבודת הוועדה. אפעל כמיטב יכולתי לחיזוק הרשות השופטת מתוך אמונה בחשיבות מקצועיותה, איכותה ועצמאותה".
חבר הכנסת רוטמן נחשב למבקר חריף של מערכת המשפט ובית המשפט העליון, ובעבר חיבר את הספר "מפלגת בג"ץ - כיצד כבשו המשפטנים את השלטון בישראל". בספר מתח ביקורת קשה על בית המשפט העליון, וטען שלמהפכה החוקתית של אהרון ברק יש "נזקים עצומים". אחרי שנבחר לוועדה מסר: "אני נרגש מאוד ומודה על האמון. אעשה ככל שביכולתי להביא למינוי שופטים ראויים שישיבו למערכת המשפט את אמון הציבור ויהיו מחויבים לעקרונות היסוד של מדינת ישראל".
עבור הליכוד מדובר במכה קשה, שכן לראשונה מזה שנים לא יהיה למפלגה אף נציג בוועדה לבחירת שופטים. לוי אבקסיס הוגדרה כמועמדת האופוזיציה אחרי שנבחרה בהצבעה חשאית שהתקיימה בסיעת הליכוד וגברה על קרן ברק, שבמועמדותה תמך גם יו"ר הליכוד בנימין נתניהו. למרות תמיכתו של נתניהו, הפסידה ברק לאבקסיס ברוב של 18 מול 11. עם זאת בסופו של דבר נבחר לוועדה כאמור ח"כ רוטמן ממפלגת הציונות הדתית - שייצוגה בכנסת קטן משמעותי משל הליכוד.
בכיר בליכוד תקף את נתניהו בתגובה לתוצאות: "זה לא יאומן. נתניהו גורם לליכוד הפסד אחר הפסד. הליכוד היא המפלגה הגדולה בכנסת ולא מצליחה אפילו להכניס נציג לוועדה לבחירת שופטים. נתניהו מחויב לעשות חשבון נפש על רצף ההפסדים. הליכוד מפסיד הכל".
הנציגות של הקואליציה בוועדה נבחרו לאחר מאבק שהתנהל על מקום בוועדה של שתי השרות הבכירות, איילת שקד ומרב מיכאלי, שכל אחת מהן ביקשה את הייצוג לעצמה. לבסוף הוחלט בהסכמים הקואליציוניים שמפלגת העבודה תקבל את רייטן כנציגה בוועדה, ולגבי כהונת השרה תתקיים רוטציה במחצית הקדנציה.
ההצבעה בכנסת על הנציגים בוועדה לבחירת שופטים היא חלק ממאבק ארוך שמתנהל בין הימין לשמאל על דמותה של מערכת המשפט הישראלית ועל היכולת להשפיע על השופטים שייבחרו - ואם יהיו אקטיביסטים או שמרנים.
אגב, גם חבר הכנסת אוסאמה סעדי מהרשימה המשותפת אמור היה להתמודד על מקום בוועדה למינוי שופטים, אך הודיע הבוקר שיישאר מועמד בוועדה למינוי קאדים. הסיבה לכך היא שהבין שהקואליציה לא תתמוך במועמדותו כחבר בוועדה למינוי שופטים.
הוועדה בחרה גם נציגים לוועדות לבחירת דיינים ולבחירת קאדים. חברות הכנסת גילה גמליאל מהליכוד (67 קולות) ושירלי פינטו מימינה (62 קולות) יכהנו בוועדה לבחירת דיינים, אחרי שגברו על משה ארבל מש"ס (59 קולות).
לוועדה למינוי קאדים נבחרו חבר הכנסת אוסאמה סעדי (96 קולות), חבר הכנסת מנסור עבאס (63 קולות) וחבר הכנסת ניר אורבך (61 קולות). חבר הכנסת יואב בן צור (56 קולות) נותר בחוץ. לוועדה למינוי קאדים מד'הב נבחרו חברי הכנסת מופיד מרעי (71) ועלי סלאלחה (69). חבר הכנסת פטין מולא נותר בחוץ (53 קולות).
פורסם לראשונה: 12:14, 04.08.21