נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הודיע אמש (רביעי) כי לפחות 22 בני אדם נהרגו ועוד עשרות נפצעו, במתקפת טילים רוסית על תחנת רכבת. בהצהרה למועצת הביטחון של האו"ם אמר זלנסקי שהטילים פגעו ברכבת בעיירה צ'אפלינה במחוז דניפרופטרובסק במרכז אוקראינה.
זלנסקי הוסיף שארבעה קרונות רכבת עלו באש במתקפה. "אלה החיים שלנו מדי יום", אמר זלנסקי לחברים במועצת הביטחון, ביום שבו מציינת אוקראינה את יום העצמאות שלה – וגם חצי שנה בדיוק לפלישה הרוסית. "צוותי החילוץ עובדים, אבל לרוע המזל מספר ההרוגים עלול לעלות".
המתקפה בתחנת הרכבת הייתה בעיירה בת 3,500 תושבים, שרחוקה כ-145 קילומטרים ממחוז דונייצק במזרח אוקראינה – האזור שנחשב למוקד הלחימה כבר שבועות ארוכים.
בעדכון אמש מסר הצבא האוקראיני כי הצבא הרוסי המשיך לתקוף במהלך היום מטרות צבאיות ואזרחיות. "היום היה גדוש באזעקות", הוסיף צבא אוקראינה. הכוחות האוקראיניים ירטו מל"ט רוסי במחוז ויניציה בדרום-מערב המדינה, ודיווחו כי בנוסף שוגרו טילים רוסיים רבים לאזור חמלינצקי במערב המדינה. ויניציה וחמלינצקי רחוקים מאות קילומטרים ממוקדי הלחימה. לא דווח על נזק או נפגעים.
לקראת יום העצמאות הזהירה ממשלת אוקראינה את אזרחיה כי הצבא הרוסי מתכנן מתקפות קשות במיוחד – גם לאור הקריאות ברוסיה לנקום את מותה של דריה דוגינה, שנהרגה בפיצוץ במכוניתה. קייב הכחישה את הטענות של רוסיה שהיא זו שאחראית לחיסולה של דוגינה. אביה של דוגינה הוא הפילוסוף והלאומן הפוליטי אלכסנדר דוגין, שנחשב לבעל השפעה רבה על ולדימיר פוטין.
חגיגות יום העצמאות בקייב בוטלו מחשש למתקפות רוסיות בבירה האוקראינית. במהלך היממה החולפת נשמעו בעיר לפחות שבע אזעקות, אך לא דווח על מתקפות. בסרטון שפרסם זלנסקי לרגל יום העצמאות הוא הצהיר כי ממשלתו לא רואה עוד את סיומה של המלחמה רק כמצב שבו יש הפסקת אש ושלום, אלא כמצב שבו קייב משיגה ניצחון של ממש בקרבות.
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הודיע אתמול על חבילת סיוע חדשה לאוקראינה, בהיקף 2.98 מיליארד דולר, שבמסגרתה יישלחו למדינה כלי נשק חדשים. במהלך המלחמה ארה"ב שלחה לקייב סיוע צבאי אדיר בהיקף של יותר מ-10 מיליארד דולר, בנוסף לעוד מיליארדים של סיוע כלכלי. בניגוד לחבילות קודמות, הסיוע החדש מיועד לטווח בינוני וארוך, ורבים מכלי הנשק שיירכשו במסגרת הכסף שיוזרם יסופקו לקייב רק בעוד שנה או אפילו שנתיים. כלי הנשק הללו יכללו בין היתר מל"טים קטנים וגדולים, ולראשונה גם רחפני "ערפד" (Vampire) מתוצרת בריטית, שאותם ניתן לשגר מספינות.
ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון, שבחודש הבא יעזוב את ראשות הממשלה, הגיע אתמול לביקור מפתיע בקייב, והתחייב להעביר סיוע צבאי נוסף בהיקף 63.5 מיליון דולר – שיכלול 2,000 כלי טיס בלתי מאוישים. ג'ונסון נפגש עם זלנסקי ואמר: "בריטניה תמשיך לעמוד לצידם של החברים האוקראינים שלנו. אני מאמין שאוקראינה יכולה לנצח במלחמה הזאת, ותעשה את זה".
בנאום לרגל יום העצמאות זלנסקי הבטיח כי ארצו תילחם לשחרר את כל אדמותיה, כשכוונתו גם לחצי האי קרים שעליו השתלטה רוסיה כבר ב-2014. "לא אכפת לנו איזה צבא יש לכם. אכפת לנו רק מהאדמה שלנו. אנחנו נילחם עליה עד הסוף", הצהיר. דקות לאחר שזלנסקי פרסם את הסרטון שלו נשמעה הצהרה חריגה למדי מפיו של שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו - שטען כי ישנה האטה של "המבצע הצבאי המיוחד" של ארצו באוקראינה - וכי היא נובעת מהחלטה מכוונת של הקרמלין.
"אנחנו עושים הכול כדי למנוע פגיעה באזרחים", טען שויגו בכנס ביטחוני, בצל ההאשמות של אוקראינה, ארגוני זכויות אדם ומנהיגי המערב שרוסיה ביצעה וממשיכה לבצע פשעי מלחמה אכזריים. "כמובן, זה מאט את קצב הפעילות ההתקפית, אבל אנחנו עושים את זה בצורה מכוונת".
קירילו בודנוב, בכיר במודיעין של צבא אוקראינה, הגיב על הדברים ואמר שההאטה בקצב נובעת ממורל ירוד ומתשישות של הכוחות הרוסיים. "רוסיה האטה מאוד את קצב המתקפות שלה. הסיבה היא התשישות של המשאבים הבסיסיים שלה, וגם המורל והעייפות הפיזית כתוצאה מהלחימה".
במהלך המלחמה לא הצליח הצבא הרוסי לכבוש את הערים הגדולות באוקראינה, ובשליטתו נמצאים בעיקר אזורים במזרח אוקראינה ובדרום המדינה. הבית הלבן הזהיר אתמול שמוסקבה עלולה לערוך כבר בשבוע הבא לפחות "משאל-עם" אחד באזורים הכבושים, בהם המחוזות חרסון וזפוריז'יה, בניסיון להצדיק את הסיפוח העתידי של אותם שטחים לרוסיה. ג'ון קירבי, דובר הבית הלבן לביטחון לאומי, אמר כי ההנהגה הרוסית הנחתה את הגורמים הרשמיים להתחיל לתכנן את קיומם של "משאלי העם השקריים" באזורי הכיבוש הרוסי. התוצאות ב"משאלי העם" באזורי הכיבוש הרוסיים - על סיפוח לרוסיה או התנתקות מאוקראינית - ידועות מראש ומוכוונות מלמעלה.
בחלק מהאזורים הכבושים באוקראינה כבר הכריזה רוסיה על המטבע שלה, הרובל, כמטבע הרשמי, ומנפיקה לתושבים דרכונים רוסיים ולוחיות רישוי רוסיות. בתי ספר שונים באזורי הכיבוש נדרשים כעת לעבור ללמד על פי תוכנית הלימודים הרוסית.
בתוך כך הודיע אתמול המשמר הלאומי של רוסיה על מעצרם של שני עובדים בתחנת הכוח הגרעינית זפוריז'יה – התחנה הגרעינית הגדולה באירופה. תחנת הכוח נמצאת בשליטה רוסית מתחילת המלחמה, אך העובדים של התחנה הם עדיין אוקראינים. המשמר הלאומי של רוסיה הודיע שהוא סיכל "פעולות בלתי חוקיות" לאיים על ביטחון תחנת הכוח, ודיווח ששני העצורים העבירו מידע לצבא האוקראיני שבו פירטו על המיקום של הציוד ואנשי הצוות באתר.
מצב תחנת הכוח הגרעינית מדאיגה את הקהילה הבינלאומית. במהלך המלחמה מתנהלים קרבות בקרבת התחנה, ולאחרונה דווח על פגזים שנורו למתקן הגרעין. בנאום למועצת הביטחון זלנסקי האשים אתמול פעם נוספת את רוסיה ב"סחיטה גרעינית" וקרא לחיילים הרוסים להתפנות מהמתקן.
פורסם לראשונה: 22:42, 24.08.22