כשברקע הדיווחים על מצוקת הרעב ההולכת וגוברת ברצועת עזה, צבא ירדן הודיע היום (ב') כי הוציא לפועל מבצע הצנחת סיוע נרחב – הגדול ביותר שלו מאז שהחל להצניח סיוע הומניטרי בחודשים האחרונים, במהלך שמתואם עם ישראל. על פי הודעת הצבא הירדני, במבצע שבו לקחו חלק ארבעה מטוסי תובלה מדגם C-130 ("הרקולס"), שאחד מהם שייך לצבא צרפת, הוצנחו חבילות סיוע ב-11 מוקדים שונים ברחבי הרצועה – מצפונה ועד דרומה.
בתיעודים שהופצו היום מהרצועה נראה שלפחות חלק מהסיוע נפל, ככל הנראה בטעות, בעומק הים. בעדות למצוקת הרעב הקשה שלהם, העזתים הנואשים נראו צובאים בהמוניהם את החופים במוקדים שמולם נפלו החבילות, בתקווה שאולי החבילות ייסחפו ליבשה. באחד התיעודים נראית קבוצה של ילדים רודפת אחרי חבילה שצנחה במים סמוך לחוף.
"סוף סוף קיבלנו אוכל", אותם ברי מזל שהצליחו לשים את ידם על החבילות. אלא שגם כאשר החבילות הגיעו לקרקע ולא לים, חמאס השתלט עליהן בחלק מהמקרים – לפחות ברפיח, המעוז הגדול האחרון של ארגון הטרור ברצועה. על פי העדויות שהגיעו מהעיר שבדרום הרצועה, אנשי חמאס פתחו באש בעת שהחבילות צנחו – כנראה כדי להשתלט על הסיוע.
לפי צבא ירדן, הסיוע שהוצנח כלל בין היתר "ארוחות מוכנות בעלות ערך תזונתי גבוה, כדי להקל על סבלם של תושבי רצועת עזה כתוצאה מהתנאים הקשים להם הם חשופים במלחמה". הסיוע כלל לפי הדיווחים גם קמח, אורז, תמרים, חלב לתינוקות וחיתולים. הצבא הירדני ציין עוד כי הצנחת הסיוע נועדה לספק סיוע באופן ישיר לאוכלוסיה העזתית – רמיזה מעודנת להשתלטות של חמאס על חלק גדול מהסיוע שמוזרם לרצועה.
שלטון חמאס טען, בניגוד להודעת צבא ירדן, כי הסיוע לא הוצנח בחלקים הצפוניים של הרצועה, אלא רק במרכזה ובדרומה. כך או כך, מבצע ההצנחות היה חריג בהיקפו הנרחב – והוא מגיע כאמור כשברקע הדיווחים על מצוקת רעב הולכת וגדלה ברצועה. יוניצף, סוכנות הילדים של האו"ם, ציינה החודש כי נרשם שם זינוק בכמות הילדים שסובלים מתת-תזונה, והיא הזהירה כי הדבר עלול לגרום ל"פיצוץ" במקרי התמותה של קטינים ברצועה. הסוכנות העריכה לפני כשבוע כי אחד מכל שישה תינוקות ופעוטות עד גיל שנתיים ברצועה סובל מתת-תזונה חמורה.
לאזהרות האו"ם הצטרפה בסוף השבוע האחרון גם טענתו של משרד הבריאות של חמאס ולפיה תינוק בן חודשיים מת מרעב בבית חולים בעיר עזה. מצוקת הרעב ניכרת במיוחד בחלקים הצפוניים של הרצועה, ושם תועדו בימים האחרונים עזתים רעבים מתנפלים על משאיות הסיוע המועטות שמגיעות אליו. בעקבות הכאוס ובזית הסיוע, בשבוע שעבר הודיעה אונר"א, סוכנות הסעד של האו"ם לפליטים פלסטינים, כי תיאלץ להפסיק לשלוח סיוע לצפון הרצועה.
על רקע לחץ אמריקני להגדיל את הסיוע לפליטים, אמש אישר קבינט ניהול המלחמה להתחיל בפיילוט של העברת סיוע הומניטרי ישירות מישראל לגורמים בצפון הרצועה. משאיות הסיוע יעברו בידוק ביטחוני בכרם שלום או במעבר ניצנה, ייסעו בשטח ישראל וייכנסו דרך המסדרון ההומניטרי לצפון עזה. מלשכת ראש הממשלה נמסר כי "אושרה התוכנית לאספקת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה באופן שימנע את תופעות הביזה שאירעו בצפון הרצועה ובאזורים אחרים".
גם בדרום הרצועה, במעבר רפיח, מדווחים בימים האחרונים על כמות קטנה יותר של משאיות סיוע שנכנסות ביחס לעבר. לפי ארגון זכויות האדם Human Rights Watch, שהתבסס על נתוני האו"ם, ממוצע המשאיות שנכנסו לרצועה בין 27 בינואר ל-21 בפברואר עמד על 93 מדי יום – לעומת 147 משאיות שנכנסו מדי יום בתחילת ינואר. בארגון האשימו היום כי ישראל לא אוכפת את אחד הצווים שפרסם בית הדין הבינלאומי בהאג, ולפיו עליה לאפשר העברת סיוע לרצועה. מנגד, ישראל דיווחה לבית הדין כי היא אוכפת את הצו הזה.