הממשלה אישרה היום (ראשון) פה אחד את התיקון הראשון לתוכנית לעידוד צמיחה דמוגרפית ביישובי הגולן וקצרין, שהביא ראש הממשלה בנימין נתניהו, בסך יותר מ-40 מיליון שקלים. מלשכת נתניהו נמסר כי התוכנית הובאה לאישור "לאור המלחמה והחזית החדשה מול סוריה, ומתוך רצון להכפיל את אוכלוסיית רמת הגולן".
עוד ציינה לשכת רה"מ כי ההחלטה מחזקת את יישובי הגולן, בין היתר בנושאי: חינוך, אנרגיה מתחדשת, הקמת כפר סטודנטים ותוכנית לפיתוח ארגוני שיסייע למועצה אזורית גולן בקליטת התושבים החדשים שיגיעו. נתניהו אמר על ההחלטה כי "חיזוק הגולן הוא חיזוק מדינת ישראל, והוא חשוב במיוחד בעת הזו. נמשיך לאחוז בו, להפריח אותו ולהתיישב בו".
ראש המועצה האזורית גולן אורי קלנר הביע תמיכה באישור התיקון הראשון לתוכנית בממשלה. "אישור הממשלה לתוספת התקציב להחלטה 864 מהווה בשורה לפיתוח הגולן. ההחלטה מחזקת את הבסיס לצמיחה דמוגרפית ביישובי הגולן ובקצרין, והתיקון מאפשר לקדם את הביצוע. עם דגש על תכנון ופיתוח יחידות דיור, תשתיות תומכות, חיזוק הכלכלה המקומית ושיפור איכות החיים", אמר.
קלנר הוסיף כי "בין ההישגים בהחלטה: עידוד הקמת כפר סטודנטים בגולן, תקציב לבינוי מבני ציבור ביישובים בהתאם לתוכנית פתרו"ן (פיתוח תשתיות רמת הגולן), תכנון מתקן פסולת מתקדם, ותוכנית לפיתוח המבנה הארגוני של המועצה האזורית כדי להיערך לצמיחה הדמוגרפית הצפויה".
קלנר הודה לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' "על הדחיפה המשמעותית לאישור ההחלטה". כמו כן, הוא הודה "לשאר השותפים, משרד ראש הממשלה, משרד האוצר, השר זאב אלקין, משרד הפנים, משרד הבינוי והשיכון, המשרד להגנת הסביבה, משרד החינוך, משרד האנרגיה והמשרד לפיתוח הנגב, הגליל והחוסן הלאומי על השותפות האסטרטגית בקידום האזור וחיזוק השלטון המקומי".
משרד החוץ הסעודי גינה את ההחלטה של הממשלה "להרחיב את ההתיישבות בגולן הכבוש". בהודעה נכתב כי מדובר ב"המשך החבלה בסיכוייה של סוריה להחזיר את ביטחונה יציבותה". גם משרד החוץ של קטאר גינה את התוכנית שמהווה מבחינתו "חלק נוסף של התוקפנות הישראלית נגד סוריה והפרה של החוק הבינלאומי".
משרד החוץ של איחוד האמירויות כתב על ההחלטה כי היא "עלולה לגרום להסלמה ולמתח נוספים באזור". באיחוד האמירויות הדגישו כי הם "דבקים באחדות סוריה, עצמאותה ושלמותה הטריטוריאלית" וכי ההחלטה "מנציחה את הכיבוש ומפרה את החוקים הבינלאומיים". גם משרד החוץ העיראקי זעם על ההחלטה הישראלית "להרחיב את מדיניות ההתיישבות בגולן הסורי". לטענת המשרד, "הגולן הוא שטח כבוש של סוריה וכל צעד לשינוי מעמדו החוקי והדמוגרפי פסול".
רק אתמול הבהיר מנהיג המורדים בסוריה אחמד א-שרע (אבו מוחמד אל-ג'ולאני) כי "אין לנו כוונה להיכנס לסכסוך עם ישראל". אל-ג'ולאני, שדיבר על רקע כיבוש אזור החיץ בגבול על ידי צה"ל ומאות התקיפות ברחבי סוריה נגד יעדי צבא אסד, טען כי "התירוצים של ישראל לכניסה לסוריה כבר לא קיימים. אחרי עזיבת האיראנים, אין יותר תירוצים להתערבות חיצונית כלשהי בסוריה".
במקביל, דרוזים מהכפר חדר שבדרום סוריה, ליד גבול ישראל, ביקשו בכינוס שערכו שצה"ל - המקיף את הכפר משלושה כיוונים - יספח אותם לישראל. "מה הגורל שלנו?", קרא הדובר בכינוס, והקהל ענה: "ישראל". הוא אמר בהמשך כי "בשם כל אנשי חדר, אם יהיה עלינו לבחור נבחר בפחות רע. אנחנו רוצים להיות מסופחים לגולן הישראלי כדי לשמר את הכבוד שלנו, וזה נוגע לכל הכפרים סביב כי גורל חדר הוא הגורל של כל האזור. אנחנו מבקשים להצטרף לאנשינו בגולן ולחיות בחופש ובכבוד".
פעילות צה"ל בסוריה החלה זמן לא רב לאחר נפילת משטר אסד, בין היתר על מנת לשפר את האחיזה במרחב. כבר בלילה שבו נפל המשטר כבשו לוחמי שלדג את החרמון הסורי, יותר מ-50 שנים מאז הוחזר לסוריה במסגרת הסכם הפרדת הכוחות לאחר מלחמת יום הכיפורים.