מפקד ימ"ר שי, ניצב-משנה אבישי מועלם, חשוד שנמנע ממעצר של פעילי ימין קיצוני החשודים בטרור יהודי לבקשת השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, כדי לזכות לקידום ממנו, ולצד זאת - גם הדליף לכאורה מידע מודיעיני ללשכת השר.
בבית משפט השלום בירושלים התקיים בצהריים (חמישי) דיון בבקשת מח"ש להאריך בחמישה ימים את מעצרו של מועלם, שלו מיוחסות עבירות שוחד. לאחר שלוש שעות דיון הורה בית המשפט לשחררו, אבל במח"ש ביקשו עיכוב ביצוע והבקשה התקבלה. כמה שעות לאחר מכן מח"ש חזרה בה - ונצ"מ מועלם ישוחרר למעצר בית.
חשד נוסף שעלה בחקירה הוא שמועלם נמנע משליחת אנשי משטרה לדרישת שב"כ למעצר מעורבים באירועי התפרעויות של פעילי ימין קיצוני. על-פי החשד, נציב שב"ס קובי יעקובי, שנחקר בחשד להפרת אמונים ושיבוש מהלכי חקירה, היה זה שעדכן את נצ"מ מועלם בכך שמתנהלת נגדו חקירה סמויה. חשד נוסף המיוחס לו הוא התערבות בסבב המינויים במשטרה.
בתוך כך, המחלקה לחקירות שוטרים התירה לפרסום כי תיק החקירה נפתח בעקבות מידע מודיעיני שהגיע לצוות חשיפה באגף החקירות במח"ש. בעקבות המידע שהתקבל, החלה החקירה כחקירה סמויה אשר הפכה גלויה לציבור בשבוע האחרון. בניגוד לנטען, מסרה מח"ש, השב"כ לא יזם את החקירה ואף אינו מעורב בניהולה.
במקביל לדיון שהתקיים היום, לבית המשפט הגיעה ראש שלוחת מח"ש בירושלים תחת אבטחה - לאחר איומים שהופנו כלפיה מצד בני משפחתו של מועלם. בדיון שהתקיים שלשום בבית המשפט המחוזי בירושלים, הטיחה משפחתו של מועלם בחוקרי מח"ש: "כאילו תפסתם מניאק, אתם יודעים מי הוא בכלל? אתמול היה צריך להתמנות לתפקיד תת-ניצב". בנוסף, אחד ממקורבי המשפחה איים על ראש שלוחת מח"ש ירושלים שרית עדיקה. הוא הגיע לבקש פרטים מזהים שלה, אך היא סירבה למסור אותם, והוא איים: "אתן לך אחת". בעקבות המהומה, אנשי ביטחון יצרו חציצה בין אנשי מח"ש לקרובי המשפחה.
אתמול נחקר במשך 13 שעות רצופות קצין המשטרה הנוסף החשוד בפרשה, בדרגת רב-פקד. מקורביו של מפקד הימ"ר מועלם טענו במקביל כי הוא שיתף פעולה באופן מלא עם החוקרים, העניק להם גישה לטלפון הנייד שלו והביע נכונות לעבור בדיקת פוליגרף.
כחלק מהחקירה, כפי שפורסם ב-ynet, החוקרים הטיחו בו הודעה ששלח לנציב שב"ס קובי יעקובי, ובה עדכן כי בפגישה מסוימת אמר נצ"מ מועלם שהוא "מיישם את מדיניות השר" במחוז ש"י, באופן שעלול להשתמע כאילו הוא משבח את מדיניותו. גורמים המעורים בפרטי הפרשה ציינו כי במסגרת החקירה הופעלו האזנות סתר שונות - ותוצרי האזנות אלה הוטחו בפני הנחקרים אתמול.
הבוקר בן גביר כבר הודה בעצמו כי הדרך להתקדם במשטרה היום היא אחת: ליישם את מדיניותו. "בעבר אנשים התקדמו במשרד הזה לפי פרוטקציות ולפי קומבינות", טען השר לביטחון לאומי, שהוסיף: "אני אומר שוב ובגאווה גדולה - מי שמקיים את המדיניות שלי - משילות, ריבונות, נחישות, מקצוענות - מתקדם במשטרה. ככה זה בדמוקרטיה ולא ברפובליקת בננות".
גם אופן עיכובו של קצין המשטרה בדרגת רב-פקד עורר אמש שאלות נוקבות, אחרי שב-ynet נחשף כי הקצין עוכב בכניסה לגן הילדים של בתו הקטנה. גורמים המעורים בפרטים סיפרו ל-ynet כי חוקר מח"ש ליווה את הקצין אל תוך הגן, כדי לאפשר לו להכניס את בתו, ולאחר מכן הקצין יצא בליווי החוקר והוכנס לרכב מח"ש. במחלקה לחקירות שוטרים התייחסו לנסיבות העיכוב, ואמרו כי החוקרים זיהו את הקצין החשוד ברכבו בנסיעה, והוא עצר בצד הכביש וירד מהרכב (בסמיכות לגן הילדים, ל"ת). חוקר ניגש אליו והזדהה בפניו, ואז התברר שבתו נמצאת עימו ברכב בדרך לגן הילדים הסמוך.
במח"ש דחו אמש את מה שכינו "פרסומים מגמתיים וטענות כוזבות" בפרשה. "אשר לרב-גונדר קובי יעקובי, הוא עוכב לחקירה ולא נעצר", אמרו במח"ש על נציב שב"ס. "העיכוב בוצע בהתאם להוראות החוק ובאופן מקצועי. החשוד לווה על-ידי מאבטחיו לחקירה, תוך שמירה על כבודו ופרטיותו. הטענות בדבר כלי נשק שנשלפו באירוע הן שקריות".
לגבי מעצרו של מפקד ימ"ר ש"י מועלם אמרו במח"ש כי "ההליך בוצע תוך הקפדה מרבית על צנעת הפרט של החשוד ובני משפחתו. בניגוד לטענות, החוקרים לא נכנסו לחדר השינה בעת שבני משפחה שהו בו. גם כאן, הטענות בדבר כלי נשק שלופים הן שקריות. ההחלטה לעכב את רב-גונדר יעקובי ולעצור את נצ"מ מועלם בבתיהם נעשתה בקפידה, במטרה לאפשר חקירה יעילה ומקצועית", הוסיפו. "מאחר שדובר בחקירה סמויה, כמקובל במקרים אלה לא מתאמים עם החשודים את זימונם לחקירה במשרדי מח"ש, וזאת בין היתר מחשש לשיבוש החקירה".
המחוז שהפך לשטח ההפקר
החשד לפיו נצ"מ מועלם נמנע ממעצר של פעילים החשודים בטרור יהודי, מתקשר לדברים שנחשפו ב-ynet ו"ידיעות אחרונות" בחודש יוני, אז אפילו גורמים במשטרה הודו שהשר בן גביר התערב בחקירת אירוע טרור יהודי. בצה"ל טענו בכירים כי המשטרה חוששת לעצור נערי גבעות חשודים בפשיעה לאומית - כדי חלילה לא לעצבן את השר.
בשנה האחרונה, נכון לחודש יוני, מספר מעצרי חשודים בטרור יהודי במחוז ש"י ירד בכחצי לעומת השנה הקודמת. 15 פעמים ביקש שב"כ ממשטרת מחוז ש"י בשנה האחרונה לטפל ב"יעדים" יהודיים, רק שלוש פעמים המשטרה פעלה.
במחוז ש"י, כך נכתב, מסרבים לעיתים לחקור אירועי ירי מצד מתנחלים שהסתיימו במוות של פלסטינים, חוששים להיכנס עם צווים להתנחלויות, ולפעמים פשוט משאירים נערי גבעות חשודים לפעול בשטח בלי הגבלה.
בצה"ל, כך נחשף, חוששים שמידע שישותף עם המשטרה עלול לדלוף, וטוענים לקשר ישיר בין לשכת השר למחוז ש"י, שבמסגרתו המחוז מתבקש להעביר ללשכת השר מידע לגבי מעצרים עתידיים. "אני יודע שאם אני מתכוון לבצע משהו רגיש ביו"ש, הוא ידלוף דרך המשטרה. איך אפשר לעבוד ככה?" אמר אז גורם צבאי.
התסכול שהצטבר בצבא בעקבות התפקוד של מחוז ש"י, הוביל את אלוף פיקוד המרכז דאז יהודה פוקס להתריע כמה פעמים על חוסר היכולת שלו לשתף פעולה עם המשטרה. אחת מהן הייתה בנובמבר אשתקד, אחרי האירוע בדרום הר חברון, אז שיגר לרמטכ"ל מסמך שכלל חוות דעת מטעם שב"כ. "ישנם אתגרים קשים בעבודה המשותפת בעניין הפשיעה הלאומנית עם מחוז ש"י", כתב.
במסמך לרמטכ"ל ציין פוקס את האירוע בסרטון שבו צפה לצד ניצב לוי. "לדוגמה, המקרה בחרבת א-טוואני בדרום הר חברון. נעצר חשוד בירי ובפציעה של פלסטיני, והנ"ל שוחרר אחרי 20 דקות של חקירה. ימים מאתגרים עוד לפנינו ואני מבקש להסדיר את העניין מול הדרג המדיני", כתב פוקס.
בפנייתו לרמטכ"ל, ציין פוקס מידע נוסף: ימ"ר ש"י סירב לבצע מעצר של פעיל ימין קיצוני, וחוקריו סירבו להגיע לשני מקרים של פשיעה לאומנית, שכללו אירוע ירי והצתת מאהל בדואי. כשהוא ראה חקירות שנגמרות בלא כלום, ומנגד לא ראה עצורים וכתבי אישום, החליט אלוף פיקוד המרכז לנקוט פעולות מנע במאבק בפשיעה לאומנית.
פורסם לראשונה: 13:12, 05.12.24