בברזיל ממשיכים הבוקר (יום ב') לחקור כיצד הצליחו אמש אלפים מתומכיו של הנשיא לשעבר ז'איר בולסונרו להסתער על הקונגרס, על ארמון הנשיאות ועל בית המשפט העליון ולזרוע בהם הרס במחאה על תוצאות הבחירות שבהן ניצח יריבו איש השמאל לולה דה סילבה. הלילה פינו כוחות הביטחון את הפורצים מהמקום ועצרו בין 200 ל-400 מהם, ובצמרת השלטון הפדרלי מפזרים האשמות מרומזות שלפיהן מקורבי בולסונרו בברזיליה לכל הפחות אפשרו את ההסתערות. האירוע כבר זכה לכינוי "מהומות הקפיטול של ברזיל", על שם המהומות שחוללו לפני שנתיים תומכיו של דונלד טראמפ בארה"ב.
לפנות בוקר השעה בית המשפט העליון של ברזיל את מושל ברזיליה מתפקידו ל-90 יום בשל מה שאפשר לתאר לכל הפחות כ"תפקוד לקוי" של כוחות הביטחון בבירה. הנשיא לולה, שהושבע לתפקידו ב-1 בינואר בטקס שאותו החרים בולסונרו, האשים הלילה כי כוח המשטרה הצבאית שעליו אחראי המושל המושעה, אבאנייס רוצ'ה, שנודע כבעל ברית של בולסונרו, לא עשה דבר כדי לעצור את התקדמות המתפרעים. אמש הורה לולה לכוחות הביטחון הפדרליים לקחת לידיהם את השליטה על אבטחת הבירה עד ל-31 בינואר, כינה את הפורעים "פאשיסטים", והבטיח: "כל מי שעשה את זה יימצא וייענש".
במהלך ההתפרעות אמש זרעו תומכי בולסונרו הרס במוסדות השלטון: הם טיפסו על הגגות, שברו חלונות, הפכו רהיטים, הרסו יצירות אומנות, גנבו כלי נשק ממשרד של המשמר הנשיאותי – וגנבו גם את העותק המקורי של חוקת ברזיל, מ-1988. נוסף על כך הפעילו מערכת כיבוי והציפו את אחד מאולמות הקונגרס בעזרת זרנוקי מים. שר המשפטים פלביו דינו אמר הלילה שכ-200 מפגינים נעצרו, אבל המושל רוצ'ה טען שמספר העצורים עומד על 400. למשטרה נדרשו שלוש שעות כדי להשתלט מחדש על הבניינים ולפזר את הפורעים בגז מדמיע, ולפי דיווחים כוחות לפיזור הפגנות הוזעקו למוסדות השלטון רק כשעתיים אחרי שההסתערות החלה.
לולה ואנשיו תהו הלילה בקול רם כיצד ייתכן שכוחות הביטחון בברזיליה היו כל כך לא ערוכים להתמודד עם הפורעים בהתחשב בכך שאלה דיברו מפורשות במשך ימים על כוונתם להסתער על מוסדות השלטון בבירה. לולה, שבזמן ההתפרעות שהה בסאו פאולו ולפיכך לא נשקפה לו סכנה, האשים אמש את בולסונרו כי בסירובו להכיר בתוצאות הבחירות ובקריאתו לתומכיו להמשיך למחות עליהן הוא שלהב אותם ועודד אותם לאלימות.
בולסונרו נגד לולה: "אין לך שום ראיה"
בחודשיים שעברו מאז הפסדו של בולסונרו חסמו תומכיו כבישים ומחו ליד בסיסים צבאיים בקריאה לצבא להתערב ולהחזיר את בולסונרו לשלטון – או במילים אחרות לבצע הפיכה צבאית – בהסתמך על הטענה חסרת היסוד של בולסונרו שהבחירות זויפו. אחד מתומכיו אף תכנן לפוצץ משאית תופת בבירה כדי לזרוע כאוס לקראת השבעת לולה. במסיבת עיתונאים הלילה תקף הנשיא החדש בחריפות: "הוונדליסטים האלה, שאותם אנחנו יכולים לכנות פאשיסטים פנאטים, עשו דבר שלא נעשה מעולם בתולדות ברזיל. כל האנשים האלה יימצאו וייענשו".
ממקום מושבו בפלורידה, לשם טס שעות לפני שפינה את הכיסא בסוף דצמבר, פרסם הלילה בולסונרו הודעה שבה גינה את מעשי המפגינים, אם כי הוא עשה זאת רק שעות אחרי תחילת ההתפרעות, נקט לשון מדודה למדי, ולא שכח להשוות את אירועי אמש למחאות של תומכי לולה בעשור שעבר. "הפגנות לא-אלימות הן חלק מהדמוקרטיה, אבל מעשי ביזה ופלישה לבנייני ציבור כמו אלה שקרו היום, וכמו אלה שביצעו אנשי השמאל ב-2013 ו-2017, הם עבירה על החוק", כתב בולסונרו בטוויטר. בציוץ שלו הדף בולסונרו את ההאשמות של לולה שיש לו אחריות להתפרעות אמש, ואמר כי הן הושמעו "ללא שום ראיה". לולה אמר על בולסונרו במהלך הלילה: "תומך הג'נוסייד מעודד את זה (את המרד של תומכיו – ynet) דרך הרשתות החברתיות ממיאמי. כולם יודעים שהנשיא לשעבר נשא נאומים שעודדו את זה".
שר המשפטים דינו אמר הלילה כי כוחות הביטחון יבדקו ויחשפו מי מימן את מאות האוטובוסים שבהם הובאו תומכי בולסונרו לברזיליה, והדגיש כי הם יחקרו גם את המושל המושעה רוצ'ה בגין היעדר האבטחה. ההשתלטות על הבניינים תוכננה על-ידי תומכי בולסונרו במשך שבועיים לפחות בקבוצות ייעודיות ברשתות חברתיות כמו טוויטר ובאפליקציות מסרים מיידיים כמו טלגרם, ובכל זאת כוחות הביטחון לא עשו דבר כדי למנוע אותה. כשהפורעים הגיעו אתמול אחר הצהריים לטיילת של ברזיליה, במקום לחסום את דרכם – ניידות של המשטרה הצבאית ליוו אותם באורות מהבהבים.
המושל המושעה רוצ'ה עצמו הודיע הלילה כי פיטר את האחראי על מערכת הביטחון בברזיליה, אנדרסון טורס, שהיה בעבר שר המשפטים של בולסונרו ונמצא כעת באורלנדו. במה שנראה כניסיון מצדו למזער נזקים פרסם רוצ'ה סרטון שבו התנצל מפורשות בפני הנשיא החדש לולה וכינה את המתפרעים "ונדליסטים וטרוריסטים אמיתיים".
החסינות הוסרה, בולסונרו ישוב מה"גלות"?
מנהיגים מכל רחבי העולם, ובמיוחד מאמריקה הלטינית, גינו הלילה את התפרעות תומכיו של בולסונרו בברזיליה. "ניסיון ההפיכה הוא תוצאה של עידוד מצד שלטון אוליגרכי ותומכיו הפנאטיים", אמר נשיא מקסיקו, איש השמאל אנדרס מנואל לופס אוברדור, כשכוונתו להצהרות המסיתות-לדבריו של בולסונרו, והבטיח: "לולה לא לבד – יש לו את תמיכת הכוחות הפרוגרסיביים בארצו, במקסיקו, ביבשת אמריקה ובעולם". מזכ"ל ארגון מדינות אמריקה לואיס אלמגרו כינה את האירועים "מתקפה ישירה על הדמוקרטיה" ואמר כי מדובר ב"מעשים בלתי נסלחים ופשיסטיים מטבעם".
שר החוץ של האיחוד האירופי ג'וזפ בורל מסר כי הוא מזועזע מהמראות המגיעים מברזיליה והבטיח כי הדמוקרטיה הברזילאית תגבר על האלימות ועל הקיצונים. ראש ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני הביעה זעזוע אף היא: "איננו יכולים להישאר אדישים למול המתרחש בברזיל. התמונות של ההסתערות על מוסדות השלטון אינן מתקבלות על הדעת, ואינן עולות בקנה אחד עם שום דרך של התנגדות דמוקרטית".
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן כינה את האירועים "מתקפה על הדמוקרטיה ועל תהליך העברה של השלטון בדרכי שלום", והדגיש כי למוסדות הדמוקרטיים של ברזיל יש את תמיכתה המלאה של וושינגטון. רבים השוו את ההסתערות בברזיליה אמש להסתערות תומכיו של טראמפ על הקונגרס האמריקני ב-6 בינואר 2021, שנעשתה גם היא על בסיס טענות חסרות יסוד שהבחירות זויפו נגד הנשיא היוצא. בולסונרו, נזכיר, נודע כבעל בריתו האדוק של טראמפ וכמי שרואה בו מודל לחיקוי. בניגוד למהומות בארה"ב, אז פרצו תומכי טראמפ לקונגרס בזמן שהמוני מחוקקים התכנסו שם לאשר את ניצחון ביידן בבחירות, ההתפרעות אמש בברזיליה אירעה כשהנוכחות בשלושת המוסדות הייתה דלילה, ולא נמסר על הרוגים או פצועים בה.
בארה"ב כבר היו הלילה מי שקראו לסלק את בולסונרו בחזרה לארצו. חבר הקונגרס האמריקני חואקין קסטרו, איש המפלגה הדמוקרטית, אמר ל-CNN: "בלוסונרו לא צריך להיות בפלורידה. ארה"ב לא צריכה לשמש מקום מקלט לשליט האוטוריטרי הזה שנתן רוח גבית לטרור פנימי בברזיל. צריך לשלוח אותו בחזרה לשם". רבים בברזיל מאמינים כי הנשיא לשעבר עזב לפלורידה ערב סיום תפקידו משום שחשש שעם פינוי הכיסא, כשיאבד אוטומטית את חסינותו, הוא ייעצר בגין שלל החקירות שמתנהלות נגדו. האלימות אמש בברזיליה עשויה להגביר את התסבוכת המשפטית של בולסונרו, שעם הגיעו לפלורידה בסוף דצמבר טען כי בא לארה"ב לחודש בלבד, וכי לאחר מכן ישוב לארצו.