ההימלטות מברזיל של לוחם צה"ל שבית המשפט הורה לפתוח בחקירה נגדו, כמו גם הדרישה למעצר מיידי של חייל אחר שמטייל בצ'ילה הם רק שניים מתוך מספר מקרים שכבר קרו מאז פרוץ המלחמה. במדינות נוספות, כמו באירופה, הוצאו צווי מעצר נגד חיילים ישראלים. אז מה חייל שנעצר בחו"ל צריך לעשות, האם קצינים באמת נמצאים בסיכון גבוה יותר, ובאילו מדינות מומלץ למשרתים להימנע מביקור? ynet עושה סדר.
2 צפייה בגלריה
חייל ישראלי שנמצא בחופשה בברזיל קיבל צו מעצר על פשעי מלחמה בעזה
חייל ישראלי שנמצא בחופשה בברזיל קיבל צו מעצר על פשעי מלחמה בעזה
תמונת הלוחם וההחלטה בברזיל, כפי שפרסמה קרן הינד רג'אב
אם חייל נעצר בחו"ל, מה עליו לעשות? עורך הדין ניק קאופמן, סנגור בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, מסביר: "לפי הנחיות משרד החוץ, כל עצור ישראלי – אזרח או חייל - בין אם חף מפשע או עבריין מועד – זכאי לסיוע קונסולרי. חייל שנעצר בחו"ל חייב לדרוש מהרשויות המקומיות ביקור מיידי של הקונסול הישראלי".
האם קצינים בסיכון גבוה יותר מחיילים? "בפירוש כן, כי הם קרובים יותר למקבלי ההחלטות ולאלה הקובעים את המדיניות של צה"ל בבחירת מטרות ובניהול המלחמה".
⁠האם יש סכנה גדולה יותר לחיילים שהעלו תיעודים? "בוודאי שכן. הרי אותם החיילים, בהעלאת הסרטונים לרשת, מספקים לארגונים עוינים את חומר הראיות המבסס את החשד הסביר נגדם".
אם אני חייל ששירת בעזה, כמה מסוכן עבורי לטוס לחו"ל? "הסכנה הנשקפת לחיילי צה"ל נובעת מיישום העיקרון הנקרא 'הסמכות האוניברסלית', שלפיו הרשויות במדינות מסוימות בעולם יכולות לעצור, לחקור ולהעמיד לדין אנשים החשודים בעבירות חמורות, בהן פשעי מלחמה, פשעים נגד אנושות והסתה לרצח עם".
2 צפייה בגלריה
נמל התעופה הית'רו בלונדון. בריטניה היא אחת מהמדינות שמיישמת את עקרון "הסמכות האוניברסלית"
נמל התעופה הית'רו בלונדון. בריטניה היא אחת מהמדינות שמיישמת את עקרון "הסמכות האוניברסלית"
נמל התעופה הית'רו בלונדון. בריטניה היא אחת מהמדינות שמיישמת את עקרון "הסמכות האוניברסלית"
(צילום: shutterstock)
האם יכולים לעצור אותי בחו"ל ולהעמיד אותי לדין על פעולות שנעשו בעזה? "בכל מקרה יש צורך בראיות הקושרות חייל פשוט מן השורה למעשים לא חוקיים - עצם השירות בעזה אינו מספיק".
איך אפשר לבדוק מראש, לפני הנסיעה, אם במדינת היעד יש היערכות לנושא? "יש דוחות רבים באינטרנט של ארגוני זכויות אדם המפרטים את היישום של 'הסמכות האוניברסלית' במדינות שונות. מן הסתם, רצוי להיוועץ בעורך דין שבקיא ברזי המשפט הפלילי הבינלאומי. קיבלתי לא מעט פניות בעניין זה".
מה מומלץ לעשות לפני היציאה לחו"ל? "צה"ל, כמו כל צבא אחר, מחויב לפעול לפי דיני מלחמה - וזו כמובן מחויבות החיילים. מעבר לכך, מומלץ לא להעלות תמונות מהשירות הצבאי לרשת, במיוחד סרטונים שבהם מתועדות הריסות מבנים, אפילו יש הצדקה צבאית לכך. מדובר בהפרה חמורה של ביטחון שדה, שלפעמים עלול להביא לֹפגיעה בדימויה של מדינת ישראל. לאור הדיונים שיזמה דרום אפריקה בבית המשפט הבינלאומי בהאג, יש מדינות שישמחו להתייחס אפילו לתיעוד של חיילים שרים שירים גזעניים כהסתה לרצח עם.
ניק קאופמן סנגור בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאגעו"ד ניק קאופמן
"צה"ל, כמו כל צבא אחר, מחויב לפעול לפי דיני מלחמה ולא לאפשר לחיילים, רק לשם דוגמא, לשדר סרטונים שבהם הם מקדישים את הפגיעה במבנים אזרחיים לבנות זוגם. הסכנה של יישום הסמכות האוניברסלית הולכת וגוברת ככל שהתביעה הצה"לית מגלה גישה רופסת לפורעי החוק ברשתות".
לאילו מדינות עדיף להימנע מלהגיע כרגע? "רשימת המדינות המיישמות את עקרון 'הסמכות האוניברסלית' משתנה מפעם לפעם. העיקרון יושם בעבר אפילו במדינות שנחשבות ידידותיות כמו בריטניה, צרפת וספרד. אולם הכללים ליישום העיקרון, אף הם, משתנים ממדינה למדינה. לפעמים די בתלונה במשטרה כדי להביא למעצר, ובמקרים אחרים יש צורך באישור בית המשפט או של גורם מקומי בכיר, כגון היועץ המשפטי לממשלה או פרקליט המדינה".
נחתי במדינה מסוימת ונשאלתי על-ידי הרשויות על הנושא. מה לענות? "מומלץ לשקול היטב אם לנסוע למדינה שפקידיה עלולים להציג שאלה בנושא. ברוב מדינות אירופה ידוע שכמעט כל אזרח ישראלי משרת בצה"ל. אסור לשקר בביקורת גבולות, שכן הדבר יכול להוות בסיס לסירוב כניסה לאותה מדינה".
האם המדינה צריכה לממן את ההגנה על חיילי צה"ל במקרה שייעצרו בחו"ל? "אם חייל תמים נעצר בחו"ל מחמת שירותו החוקי, ראוי בהחלט שהגנתו תמומן על-ידי המדינה. ואולם, הבעיה מתעוררת כשקיים חשד סביר שאותו חייל אכן ביצע פשעי מלחמה. הרי, המדינה לא יכולה להצטייר כגוף שמעודד פשיעה ואף שמאפשר לעבריינים להימלט מאימת הדין (על ידי מתן התראות על הכוונה לעוצרם - ר"ר). מה גם, וכדי שלא תואשם באכיפה בררנית, מימון הגנתו של חייל פושע אחד יחייב את המדינה לממן את הגנתו של כל חייל שיש נגדו חשד סביר שביצע פשעי מלחמה. החלטות מהסוג הזה, שנועדות לאבחן בין חייל שזכאי לייצוג לבין חייל שעדיף שיממן את הגנתו שלו, קשות ואינן יכולות להתקבל בזריזות בשעה שהמעצר מתבצע בפועל".
⁠⁠איך, מבחינת החוק הבינלאומי, ישראל צריכה לפעול נגד הקרן שמתלוננת על החיילים? "זוהי שאלה פוליטית ולא משפטית. אין לי ספק שככל שהקרן על שם 'הינד רג'אב' פועלת בישראל היא תוגדר כארגון עוין. ייתכן שאף הממשל החדש בארה"ב יסמן אותה לסנקציות, בדיוק כפי שהוא מאיים לטפל בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג".
האם לצה"ל יש "רשימה שחורה" של חיילים, שניתן לבדוק האם אני מופיע בה? "הגוף הצה"לי האמון על הטיפול באיום של 'הסמכות האוניברסלית' הוא מחלקת הדין הבינלאומי בפרקליטות הצבאית. המחלקה הזו נותנת ייעוץ למפקדי צה"ל, בין היתר, בדבר השימוש החוקי בנשק בשדה הקרב, במיוחד כדי להימנע מתביעות בינלאומיות בהמשך. המחלקה הזו, עם סגן היועצת המשפטית לממשלה לעניינים בינלאומיים, מתמודדת בימים אלה גם עם הבעיה של 'הסמכות האוניברסלית', וככל שידוע לי לא קיימת 'רשימה שחורה' המכילה שמות של חיילים שבסכנת מעצר".
המאבק המשפטי נגד מדינת ישראל במישור הבינלאומי אינו רק פנים-צה"לי, אלא גם מדיני. ישנה החלטת ממשלה מ-2009 המגדירה את הנהלים לטיפול בהליכים משפטיים כאלה. הצוות הבין-משרדי בראשות המל"ל ומשרד המשפטים אחראי לניהול ההיבטים המשפטיים והדיפלומטיים, כולל מעקב אחרי חיילים שמפרסמים סרטונים מהשטח ברשתות החברתיות, דבר שמחמיר את הסיכון המשפטי. צה"ל מקפיד על הדרכות והנחיות למילואימניקים ולחיילי סדיר, ובמיוחד בתחום השמירה על ההוראות בהיבט המשפטי הבינלאומי. במקרים של חשש להפרת הדין, צה"ל יוזם חקירות פנימיות ונוקט גם בפעולות משפטיות במידה ויש צורך.
אם הלחימה תסתיים יהיה יותר פשוט לטוס לחו"ל? "עוצמת האיום לא תפחת, והמצב עלול להיות נפיץ עוד יותר ככל שהלחימה ברצועת עזה תדעך, והאזור ייפתח לסיורים של ארגוני זכויות אדם ועיתונאים זרים באופן חופשי".
האם חברות ביטוח יכולות לבטח במקרים כאלו? "אני לא מכיר חברת ביטוח שמבטחת במקרה של מעצר בחו"ל עקב חשד למעשים פליליים. אם תקום יוזמה כזו, יש להניח שהמחיר עבור הביטוח המבוקש יהיה גבוה במיוחד".