אתרי החדשות הגדולים בעולם מקדישים היום (שני) את הכותרות הראשיות ליום השנה לטבח ה-7 באוקטובר. לצד עדכונים שוטפים על שיגור רקטות והלחימה בעזה ולבנון, בכלי התקשורת הבינלאומיים מנסים לשקף לקוראים את הלך הרוח בישראל ב-7 באוקטובר 2024 – מדינה שמתאבלת על הנרצחים, ובמקביל ממשיכה להילחם בכמה חזיתות ולהתמודד עם ירי לשטחה.
"הישראלים נוהרים לטקסים, לבתי העלמין ולאתרי הזיכרון ברחבי המדינה, בזמן שהתקיפות בבירת לבנון נמשכות", נכתב בגרדיאן הבריטי. "הכוחות הישראליים ממשיכים במשימתם לשים סוף לשלטון חמאס ברצועה ולהרוס את היכולות הצבאיות שלו, בזמן שבעזה נותרו 101 חטופים", דיווחה סוכנות הידיעות AP – אך הדגישה כי "הפוקוס של המלחמה עובר ללבנון".
באתרי החדשות בעולם פורסמו היום ראיונות עם משפחות החטופים והנרצחים, וישראלים ששרדו את מתקפת הטרור של חמאס. בדיילי מייל פורסם ריאיון עם "האישה באדום" – הצעירה ולאדה פטפוב, שתמונתה נמלטת מזירת הטבח במסיבה ברעים זכתה לסיקור ברחבי העולם. רשת CNN פרסמה כתבה מיוחדת על בארי, "קיבוץ שהפך לסמל האכזריות של חמאס, וחלק מהניצולים נחושים לשוב אליו". גם וושינגטון פוסט הקדיש כתבה לבארי, ותיאר אותו בתור קיבוץ שבו האדמה "מלאה בדם", וה-7 באוקטובר "לעולם לא נגמר".
"הקהילה הזאת, כמו ישראל, תקועה בייסורים של ה-7 באוקטובר. המדינה משתוקקת להמשיך קדימה, אבל לוח השנה מסרב להתקדם", נאמר בוושינגטון פוסט. "עשרות חטופים עדיין בשבי בעזה, יותר מ-140,000 ישראלים עקורים מבתיהם ליד עזה או לאורך הגבול עם לבנון".
בהתייחסות להלך הרוח בציבור הישראלי נכתב בוושינגטון פוסט: "אחרי עלייה באחדות אחרי המתקפות, ישראל שסועה בגלל מחלוקות וחוששת מקריסה כלכלית. האמון בממשלה התרסק". לפי העיתון המלחמה הפכה ל"רעש רקע" של העתיד שיגיע, יהיה אשר יהיה.
בוושינגטון פוסט דיווחו הבוקר לקוראים על המחאה מול מעון ראש הממשלה בירושלים, וציינו את המחלוקות בחברה הישראלית בנוגע לעסקת חטופים: "רוב הקהל דרש הסכם הפסקת אש שתסיים את המלחמה בעזה ותשחרר את החטופים, אבל על שלט שנתלה על בניין סמוך נכתב – 'עסקה = כניעה', תזכורת עד כמה הישראלים מפולגים בנוגע לשאלה כיצד להמשיך במלחמה שהפכה לארוכה ביותר שלה מאז 1948".
"המלחמה שלא נגמרת"
"ישראל מתכוונת להיות במלחמה במשך שנים", נכתב בוול סטריט ג'ורנל, וטען כי במקום לחתור להפסקת אש בעזה ישראל פותחת חזיתות חדשות של לחימה. "המלחמה שלא נגמרת", תיאר ניו יורק טיימס את המלחמה בעזה. באחת הכתבות שהקדיש ל-7 באוקטובר כתב העיתון כי "בזמן שהמלחמה במזרח התיכון מתפשטת, העימות המקורי, בין ישראל לחמאס, נמשך".
ניו יורק טיימס תיאר את השנה החולפת כ"12 חודשים של אובדן עמוק וטראומה לישראלים ולפלסטינים, בעקבות המלחמה בין ישראל לחמאס – שהפכה לקטלנית ביותר במאה שנות סכסוך בין ערבים ליהודים, ולארוכה ביותר מאז המלחמה שקבעה את גבולות מדינת ישראל ב-1949". לצד סיקור האבל בישראל, בתקשורת הבינלאומית מקדישים היום חלק ניכר מהסיקור לתוצאות המלחמה בעזה ולהרס הנרחב ברצועה בעקבות הקרבות בין צה"ל לחמאס.
"האמון בצבא התערער, הישראלים מצולקים"
סוכנות הידיעות הצרפתית AFP ציינה כי טקסי הזיכרון בדרום התקיימו על רקע "רעש המסוקים והירי הארטילרי בעזה הסמוכה". AP, סוכנות נוספת שדיווחיה מופיעים כלשונם באתרים רבים בעולם, כתבה היום על השבת השחורה והשלכותיה: "המתקפה שתפסה את ישראל לא מוכנה, בזמן חג, ניפצה את תחושת הביטחון של הישראלים וערערה את האמון שלהם בהנהגה ובצבא".
"ההשפעות עדיין נמשכות, שנה לאחר מכן. המלחמה בעזה נמשכת וישראל נלחמת במלחמה חדשה נגד חיזבאללה. בנוסף העימות עם איראן הולך ומסלים, ומאיים לגרום להתלקחות באזור", נכתב ב-AP, שכתבה כי שנה אחרי המתקפה "הישראלים מצולקים".
כעדות למחלוקות בחברה הישראלית סיפרה AP לקוראיה על העובדה שהערב יתקיימו שני טקסים לציון שנה לטבח: "טקס ממלכתי שמתמקד במעשי הגבורה ובתקווה ישודר היום בערב. הטקס הוקלט מראש ללא קהל – כנראה כדי להימנע מהפרעות אפשריות – בעיר אופקים בדרום המדינה, שם נרצחו יותר מ-20 ישראלים. הכעס על הכישלון של הממשלה למנוע את המתקפה, והתסכול המתמשך מכך שהיא לא החזירה את החטופים שעדיין בשבי, הובילו את המשפחות של הנרצחים והחטופים לערוך אירוע נפרד בתל אביב".
"הפצע הפתוח של כישלון החזרת החטופים"
בכתבה מיוחדת על הלך הרוח בציבור הישראלי דיווחה סוכנות הידיעות רויטרס: "בשעה שחלק ניכר מהעולם התמקד בתגובה הצבאית של ישראל למתקפות של חמאס ב-7 באוקטובר, ולהרס שהן גרמו, חיי הישראלים בשנה החולפת עמדו בצל הטראומה של אותו יום. המתקפה הייתה האסון הקשה ביותר בהיסטוריה של ישראל, והותירה את המדינה מבולבלת מהכישלון של הצבא המהולל שלה להגן על אנשיה".
לפי רויטרס, שגם דיווחיה מופיעים בכלי תקשורת ברחבי העולם, "הכישלון להחזיר את החטופים נשאר פצע פתוח. התקיימו הפגנות ענק שדורשות מהממשלה לעשות יותר כדי להחזיר אותם הביתה, וקריאות הולכות וגוברות להפסקת אש בעזה, עם ביקורת קשה על בנימין נתניהו".
"עבור היהודים בישראל, לאירועי ה-7 באוקטובר היו השלכות קיומיות שמתכתבות עם הפוגרומים שהיו באירופה במאות השנים האחרונות", נכתב ברויטרס. סוכנות הידיעות ציינה בנוסף את האכזבה של הישראלים מהתגובה העולמית למלחמה בעזה, העלייה באנטישמיות וההאשמות שישראל ביצעה רצח עם. "אפילו ישראלים ליברלים נפגעו מהתחושה שהעולם מתנגד למדינה שלהם", דיווחה סוכנות הידיעות בכתבה על התחושות בישראל.