נפילת משטר אסד מהווה מכה קשה בעיקר לציר האיראני-שיעי, עם ניצחון המורדים הסונים ברובם, שלאורך הלחימה הקצרה הקפידו להציג את השנאה העזה שהם רוחשים לטהרן ושלוחיה - שבמהלך מלחמת האזרחים סייעו לרודן להישאר בשלטון. כתבה נרחבת בפייננשל טיימס חושפת את מאחורי הקלעים של הלך הרוח בטהרן בימים שחלפו מאז שהחלו המורדים במתקפת הפתע שלהם - עם ההכרזה על הפסקת אש בין ישראל לחיזבאללה - ועד להימלטות החפוזה של אסד מדמשק.
נפילת משטר אסד – עוד כותרות:
"איראן איבדה אמון באסד עוד לפני נפילתו", נכתב. לפי הדיווח, שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י אמר לאסד במהלך ביקורו בדמשק כי טהרן לא תוכל לשלוח כוחות לתמוך במשטרו, על רקע המלחמה הממושכת שלה ושל שלוחיה עם ישראל. "אסד אמר לשר החוץ שהנסיגה שלו מחלב הייתה טקטית, ושהוא עדיין בשליטה", אמר גורם המקורב לממשלת טהרן. "לא ציפינו שההתמוטטות תתרחש כל כך מהר. גם אנחנו היינו בהלם".
אמש כבר טען עראקצ'י כי אסד "מעולם לא ביקש" סיוע נגד המורדים. הוא הטיל את האחריות על חייליו של הנשיא המודח, שלא הציבו מכשולים למורדים הסורים: "מה שהיה מפתיע היה אוזלת היד של צבא סוריה ומהירות ההתפתחויות. נראה שלא היה ניתוח ראוי בסוריה לגבי מצבו של צבא סוריה", אמר. עראקצ'י גם ציין שהוא לא משוכנע שאיראן "איבדה" לחלוטין את סוריה, והדגיש כי טהרן מצפה לקיים קשרים גם עם ההנהגה העתידית של המדינה. מי שצפוי להתייחס לנפילת אסד השבוע הוא המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, שידבר על סוריה ביום רביעי הקרוב.
בפייננשל טיימס מציינים כמה סיבות לכך שאיראן לא שלחה סיוע לאסד, ובהן גם התקיפות הישראליות נגדה ונגד נכסיה בסוריה ובלבנון - לצד התחושה של רבים ברפובליקה האיסלאמית שהרודן הסורי "לא אמין", ואפילו "בוגד", מכיוון שלא מנע את התקיפות הללו בארצו.
המקורב לממשלה בטהרן אמר כי מדובר היה בתסכול ארוך-שנים, וכי בשנה האחרונה כבר היה ברור ש"זמנו עבר". לדבריו, "אסד הפך למכשול, וחוסר המעש שלו עלה לנו ביוקר. הוא יישר קו עם שחקנים אזוריים שהבטיחו לו עתיד שלא התממש".
בממשלת איראן היה מי שהאמין שאסד החל לחזר אחר מדינות ערביות אחרות, כמו איחוד האמירויות, לאור הבטחותיהן שיסייעו לארצו להשתקם מהמלחמה בתמורה לכך שיתרחק מאיראן. עם נפילת משטרו, קולות הביקורת בטהרן גברו - עד לכדי האשמות שגורמים במשטרו "הדליפו מידע על מקום הימצאם של מפקדים איראנים בסוריה". לדברי המקורב לממשלה, "אסד הפנה לנו עורף כשהיינו צריכים אותו יותר מכל".
אבל, מדובר בכל זאת במכה הרסנית למדיניות החוץ של איראן, ולאסטרטגיית "טבעת האש" שלה נגד ישראל. סוריה הייתה חוליה קריטית בשרשרת לאור מיקומה הגיאוגרפי האסטרטגי - וכעת טהרן מודאגת כי המהומות יגלשו גם לעיראק, שם היא קנתה לה גם כן אחיזה משמעותית.
"כעת עלינו להבטיח שזה לא יקרה בעיראק או בתימן", אמרו באיראן. "הגיע הזמן להדק את החגורות במקום אחר. כל מה שבנינו במשך 40 שנים התפרק בן-לילה". אבל, ישנם גם מומחים איראנים שמעריכים כי גם אחרי ההתפתחויות בסוריה, איראן יכולה לשמור על השפעה מסוימת. "אנחנו צריכים לנהל משא ומתן עם המורדים", אמר, וציין כי על אף שמדובר בארגונים מיליטנטיים שמתנגדים לשיעים - הם שותפים לאיראן בשנאה לישראל.
ואולם, בהקשר הזה, גורם ישראלי בכיר אמר לפייננשל טיימס כי ישראל לא מעריכה שההשפעה האיראנית בחצר האחורית שלה פשוט תיעלם. "איראן משגשגת בכאוס", הזהיר. "מוקדם מדי להגיד שאיראן נסוגה מסוריה או שחיזבאללה בורח. ישנם תרחישים סבירים שבהם אנחנו עדיין נצטרך להתמודד עם איראן בגבול הסורי לעוד עשור".
לעת עתה, נראה שבאיראן חלוקים על האסטרטגיה הנכונה. אחמד נאדרי, חבר פרלמנט קיצוני, הציע כי טהרן חייבת בו-זמנית "להחיות את חזית ההתנגדות הפצועה" - וגם לערוך ניסוי בנשק גרעיני, כדי לבסס את שליטתה האזורית. אחרים קראו להיזהר - ודווקא לא לנקוט צעדים קיצוניים כעת, כשחיזבאללה חלש והציר האיראני כולו סופג מכה אחר מכה. "בנייה מחדש של חיזבאללה והערכת הסדר החדש במזרח התיכון ייקחו עוד זמן", אמרו. "עד אז, איראן חייבת לנהוג בזהירות".
פורסם לראשונה: 23:54, 08.12.24