נשיא המדינה יצחק הרצוג הדליק הערב (יום א') נר ראשון של חנוכה במערת המכפלה. כשברקע ביקורת חריפה מצד ארגוני שמאל וגורמים פלסטינים על ביקורו שם, הצהיר הרצוג כי "הכרה בזיקה שלנו לחברון צריכה להיות מעל כל מחלוקת". לפני כן, הפיצה לשכתו קובץ ובו תיעוד של ביקורי ראשי ממשלה ונשיאים קודמים בחברון. ynet העביר את הצהרתו של הנשיא בשידור ישיר.
"אחיי ואחיותיי, גם היום, עם כל המורכבות, ואינני מתעלם לרגע מהמורכבות – הזיקה ההיסטורית של העם היהודי לחברון, למערת המכפלה, למורשת האמהות והאבות איננה מוטלת בספק", אמר הרצוג. "ההכרה בזיקה הזו צריכה להיות מעל לכל מחלוקת".
הנשיא הוסיף: "כשאנו מאוחדים סביב האור הנפלא של נרות חנוכה, חשוב שנקרא לכבד את הממלכתיות הישראלית ואת עקרונותיה, להקשיב יותר לאחר, לכבד את השונה, לבנות גשר ועוד גשר כדי לשמר את היחד שלנו, כמובן מבלי לפגוע בכל יחיד וקהילה, בדעותיהם ובאמונותיהם.
"לא נסכים על הכול, אבל תמיד נזכור כי 'בני איש אחד נחנו'. שלכולנו שורשים משותפים היוצאים מהמערה הזו. לצד זאת עלינו לזכור שלא רק שורשינו יוצאים מהמערה הזאת. דווקא היום, ודווקא כאן – במרחב המקודש לבני אברהם כולם, עלינו להמשיך ולחלום על שלום, בין בני כל הדתות והאמונות בארץ הזו, ולגנות כל גוון וסוג של שנאה ואלימות. אני מאחל לכולנו שנאיר את הבתים שלנו באור גדול ונגרש את החושך".
ביקורו של הרצוג במערת המכפלה הוביל כאמור למחאות מצד אנשי שמאל, בהם גם חברי כנסת ממפלגת מרצ שזעמו על ההחלטה להדליק נר בשטחי יהודה ושומרון. את ביקורו של הרצוג במערת המכפלה ליוותה הפגנת מחאה של ארגוני שמאל תחת הכותרת "ימי חנופה", וישי הדס - אחד ממארגני המחאה - ביקר את צה"ל על הוצאת צו רידוד שבפועל מונע כניסת אנשי שמאל לאזור.
לקראת הביקור של הרצוג במערת המכפלה עשרות מפגינים התכנסו בכניסה לקריית ארבע, ולדבריהם המשטרה מנעה מהם להיכנס ולהפגין בסמוך למערת המכפלה, באמצעות אותו צו רידוד צבאי. בתנועת "שלום עכשיו" מסרו: "בזמן שהנשיא ידליק נר עם ברוך מרזל והכהניסטים, כוחות הביטחון מונעים מאזרחים שומרי חוק לממש את זכות המחאה. אוי לבושה לנשיא הרצוג שמכשיר את הקיצוניים שבמתנחלים ובביקורו בחברון רומס את חופש הביטוי של מי שהיו עד לא מכבר שותפיו הפוליטיים".
מוקדם יותר גינו ב"שלום עכשיו" גינו את השתתפות הרצוג באירוע במערת המכפלה: "ההתנחלות בחברון היא הפנים המכוערות ביותר של השליטה הישראלית בשטחים. בלתי נתפס שנשיא המדינה, שאמור להיות דמות מאחדת, בוחר מכל המקומות להדליק נר במקום שהפך למעוז הכהניזם ולסמל הדיכוי והאלימות. נגיע לחברון ונבהיר להרצוג שלא נעמוד מנגד מול ניסיון החנופה השקוף שלו למחנה הימין, ולא נאפשר לו לנרמל את הקיצוניים שבמתנחלים".
ראש מועצת קריית ארבע אליהו ליבמן, מנגד, בירך את הרצוג לפני הדלקת הנר הראשון ואמר: "אנחנו מתרגשים לארח את נשיא המדינה בעיר חברון. הנשיא מגיע לקברי האבות ואימהות, שורש העם היהודי, אירוח נשיא המדינה במקום הזה הוא ניצחון העם היהודי. מערת המכפלה לשמחתנו נמצאת כמעט בקונצנזוס כלל ישראלי, עובדה היא שמגיעים לכאן כמיליון איש במהלך השנה, נמשיך להחזיק במקום בעוז וגבורה למרות שלצערי יש מעט אנשים שלא רוצים בכך, הפגנות אנשי שמאל קיצוני לא מרגשות אותנו, ואנחנו מזמינים כל ישראלי וכל יהודי להגיע לכאן".
חבר הכנסת מוסי רז ממרצ ביקר גם הוא את החלטת הרצוג: "נשיא צריך להיות דמות מאחדת. השליטה בחברון בכלל ובשטחים הכבושים בפרט שנויה במחלוקת פוליטית חריפה ביותר. מבין כל ההתנחלויות, ההתנחלות בחברון סביב מערת המכפלה היא המקוממת ביותר. עצוב שהנשיא מעמיד אותה על ראש שמחתו".
הרצוג, יש לציין, הוא לא הנשיא הראשון שמבקר ביישוב היהודי בחברון. גם הנשיא הקודם ראובן ריבלין ביקר שם וחנך מוזיאון. סבתו של הרצוג נפצעה קשה במאורעות חברון, וכאשר נכנס לתפקיד הצהיר שיהיה הנשיא של כולם ויהיה בכל מקום. כך ביקר בכפר קאסם, נוף הגליל, ירושלים, טייבה ועוד. בנאום ההשבעה שלו אמר הרצוג שייתן ביטוי לכל החלקים בעם – ימין ושמאל, חרדים וחילונים, ערבים ויהודים, עולים חדשים וותיקים.
פורסם לראשונה: 16:29, 28.11.21