צבא אוקראינה מסר הבוקר (יום שישי) שרוסיה הגבירה את מתקפותיה לאורך כל קו החזית במזרח המדינה, ומנסה להוציא לפועל גם מתקפה באזור חרקוב - צפונית ליעד העיקרי של רוסיה, דונבאס. לצד זאת, גנרל רוסי צוטט בסוכנות הידיעות הרוסיות כמי שאומר שהמטרה המרכזית ב"מבצע המיוחד" של מוסקבה היא לא רק שליטה בדונבאס אלא גם בדרום אוקראינה - בין היתר כדי לשפר את הגישה הרוסית לחבל טרנסניסטריה הבדלני שבמולדובה.
הגנרל הרוסי, סגן מפקד המחוז הצבאי המרכזי רוסטאם מיניקייב, אמר שארצו מתכוונת להשתלט על כל אזור דונבאס ודרום אוקראינה כחלק מהשלב השני של המבצע שלה. "שליטה מלאה" בדרום אוקראינה, נציין, לא תואמת את ההצהרות הרוסיות שנמסרו עד כה באשר למטרות המבצע - ומגבירה את החשש מכך שרוסיה לא תעצור רק באוקראינה. מיניקייב הסביר כי השתלטות על דרום אוקראינה תשפר את הגישה הרוסית לטרנסניסטריה, חבל ארץ במולדובה שהכריז על עצמאותו ב-1991, אבל אף מדינה החברה באו"ם לא מכירה בו. טרנסניסטריה, שגובלת באוקראינה, מקבלת תמיכה לא-רשמית מרוסיה - ובקייב חוששים מאפשרות שתשמש נקודה נוספת שממנה יפלשו כוחות זרים לשטחה.
בסוכנות הידיעות טאס פורסם ציטוט של הגנרל, שלפיו "השליטה על דרום אוקראינה היא דרך נוספת לטרנסניסטריה, שם גם יש עדויות שאוכלוסיית דוברי הרוסית מדוכאת". רשת BBC פנתה למשרד ההגנה הרוסי בבקשה לתגובה, וזה מסר כי הוא "בוחן את הדברים". נציין כי בחבל כבר נמצאים היום מאות חיילים רוסיים במסגרת "כוח לשמירה על השלום", שלכאורה שומר על השלום בין הצבאות של טרנסניסטריה ומולדובה.
הגנרל הרוסי אישר בדבריו גם את ההערכות במערב בנוגע לכוונות רוסיה - כשאמר שהמטרה היא להקים מסדרון יבשתי בין קרים, חצי האי שרוסיה סיפחה ב-2014, לדונבאס שבמזרח.
בינתיים, בעיר הנמל האסטרטגית מריופול שלחופי ים אזוב בדרום-מזרח אוקראינה, יכלו סוף-סוף אזרחים לצאת ממקום מחבואם - והזדעזעו ממראות המבנים שהושמדו והגופות ברחובות. ראש העיר, ואדים בויצ'נקו, אמר כי כ-100 אלף אזרחים נותרו במריופול - ויש צורך לפנות ממנה את כולם. "אנחנו צריכים רק דבר אחד - פינוי מלא של האוכלוסייה", אמר ראש העיר שרוסיה טוענת שכבשה. לדבריו, ולדימיר פוטין לבדו יכול להכריע את גורל כל האזרחים שעדיין לכודים בעיר ההרוסה, שבה מתחולל המשבר ההומניטרי החמור ביותר באוקראינה. אמש, נזכיר, נחשף קבר אחים ענק סמוך לעיר, ותמונות לוויין אחרות ממנה תיעדו את ההרס הרב שחוללו בה הפגזות הרוסים.
בויצ'נקו, שכבר אינו שוהה במריופול, לא סיפק כל עדכון על קרבות כלשהם בעיר הנמל או בסביבתה בים אזוב. לטענת פוטין, החיילים הרוסים "שחררו" את מריופול - מה שהופך אותה לעיר הגדולה ביותר שנכבשה על-ידי רוסיה מאז תחילת המלחמה. עם זאת, ארצות הברית פקפקה בטענה זו, ודובר מחלקת המדינה נד פרייס אמר אמש שלהבנת ארה"ב, הכוחות האוקראיניים עדיין נמצאים בעיר. פרייס גם האשים שפוטין מפיץ דיסאינפורמציה כשהוא טוען לכיבוש מריופול.
בחלק העיר שבשליטת הרוסים האש פסקה - והתושבים שם יצאו כאמור לרחובות ונראו המומים מההרס שניכר בכל עבר. חלקם נשאו עמם מזוודות וכלי בית. מתנדבים בחליפות לבנות ובמסכות הסתובבו בין ההריסות, אספו גופות מתוך דירות והעמיסו אותן על משאית המסומנת באות Z, שמסמנת את הכלים הצבאיים הרוסיים והפכה לסמל הפלישה הרוסית לאוקראינה.
בזפוריז'יה, שאליה הגיעו 79 תושבי מריופול בשיירת האוטובוסים הראשונה שיצאה מהעיר באישור רוסיה, אמרה בדמעות ולנטינה אנדרושנקו, אחת הנמלטות: "הרוסים הפציצו אותנו מהיום הראשון. הם הרסו את הכול".
לכל הפחות, במריופול נמצאים עדיין מאות לוחמים אוקראינים שמתבצרים בבונקרים התת-קרקעיים של מפעל המתכות "אזבוסטל", לצד מאות אזרחים שזקוקים לפינוי. המפעל זכה כבר לכינוי "מצודת מריופול", ופוטין הורה לכוחותיו לוותר על תוכנית הפריצה למקום כדי לשמור על חיי הלוחמים הרוסים. עם זאת, הוא הורה לשר ההגנה סרגיי שויגו להמשיך במצור על המפעל, "כך שזבוב לא יעבור". רוסיה הציבה בימים האחרונים כמה אולטימטומים למתבצרים, קראה להם להניח את נשקם ולצאת מהמפעל, אך אלו סירבו לעשות כן. משרד ההגנה הרוסי טען בצהריים שרוסיה מוכנה לאפשר ללוחמים ולאזרחים המתבצרים במפעל הפלדה "אזובסטל" במריופול להתפנות ממנו.
ההחלטה שלא להילחם בלוחמים המתבצרים במפעל במריופול מאפשרת לרוסיה לשלוח חיילים נוספים למאמצה הצבאי העיקרי כעת - הסתערות מכמה כיוונים על הערים קראמאטורסק וסלוביאנסק - שם מרוכזים הכוחות הגדולים ביותר של הצבא האוקראיני במזרח המדינה. המודיעין הצבאי הבריטי דיווח על קרבות קשים במזרח, אך ציין כי הרוסים סובלים מאבידות גדולות שנגרמו להם בתחילת המלחמה - ושולחים ציוד חזרה לתיקון בארצם.
למרות פנייתו של בויצ'נקו, סגנית ראש ממשלת אוקראינה אירינה ורשצ'וק אמרה כי היום לא מתוכננים מסדרונות הומניטריים ממריופול "בשל הסכנה בנתיבים". לדבריה, "כל הממתינים לפינוי - היו סבלניים. החזיקו מעמד!". למעשה, מפרוץ המלחמה התקשו הרשויות האוקראיניות לחלץ אזרחים ממריופול בשל המצור הרוסי וההפגזות התכופות. רוסיה, מנגד, אומרת שפינתה כ-140 אלף תושבים ממריופול לשטחה - ובאוקראינה טוענים שהיא כפתה עליהם את המעבר.
התושבים שלא הצליחו להימלט ממריופול, נזכיר, חיו בה כמעט חודשיים תחת מצור והפגזות כבדות, ללא חשמל, חימום או מים זורמים. במריופול טוענים שעשרות אלפי אנשים נהרגו. האו"ם והצלב האדום אומרים כי מספר האזרחים ההרוגים לא ידוע, אך מעריכים שמדובר באלפים לכל הפחות. אחרי תמונות הלוויין שבהן נראים ממדי הרס האדירים בעיר, אמש נחשף כאמור קבר אחים ענק סמוך לעיר: בתמונות של חברת תצלומי הלוויין האמריקנית Maxar נראית קבורה שהורחבה בשבועות האחרונים, ולפי הערכות, במקום נחפרו 200 קברים. בויצ'נקו אמר כי להערכתו, כ-9,000 גופות נקברו בקבר האחים הענק שממוקם סמוך לכפר מנהוש, הממוקם כ-20 ק"מ ממריופול.
"פשע המלחמה הכי גדול במאה ה-21 בוצע במריופול. זה באבי יאר החדש", כתב בויצ'נקו בעמוד הטלגרם שלו על קבר האחים, שנחפר ליד בית הקברות של מנהוש. "אז היטלר הרג יהודים, צוענים וסלבים, ועכשיו פוטין משמיד אוקראינים. הוא כבר הרג אלפי אזרחים במריופול. זה דורש תגובה עוצמתית מכל העולם. צריך לעצור את רצח העם בכל האמצעים האפשריים".
מדינות המערב מעריכות שפוטין נואש להפגין ניצחון במלחמה, אחרי שכוחותיו הובסו בחודש שעבר בניסיון לכבוש את בירת אוקראינה קייב. נשיא אוקראינה, וולדימיר זלנסקי, טען הלילה כי "הרוסים עושים כל שביכולתם כדי לדבר לפחות על כמה ניצחונות - אך הם יכולים רק לדחות אל הבלתי נמנע, והוא הזמן שבו יצטרכו לעזוב את השטח שלנו, כולל מריופול שממשיכה להתנגד לרוסיה בלי קשר למה שטוענים הפולשים". זלנסקי טען גם שהישגיה של רוסיה במזרח אוקראינה זמניים בלבד.
בתוך כך, ראש העיר חרקוב דיווח על הפצצות כבדות על העיר: "כ-30% מהתושבים התפנו, בעיקר נשים, ילדים וקשישים", אמר איגור טרחוב וציין כי קרוב למיליון תושבים נותרו בעיר השנייה בגדולה באוקראינה.
ובצל תמונת המצב הקשה, נשיא טורקיה, רג'יפ טאיפ ארדואן, אמר כי הוא מתכוון לקיים שיחות טלפון עם זלנסקי ופוטין בימים הקרובים - במטרה להוביל לפגישה בין המנהיגים. לטורקיה, חברת נאט"ו שחולקת עם אוקראינה ורוסיה גבול ימי בים השחור, יש קשרים טובים עם שתי המדינות - ומאז פרוץ הסכסוך היא מנסה לתווך ביניהן. היא אף אירחה את מפגש שרי החוץ של שתי המדינות באנטליה, לצד המו"מ שמתנהל באיסטנבול. "אנחנו לא חסרי תקווה", אמר ארדואן לכתבים ששאלו על שיחות השלום, והוסיף כי "אנחנו רוצים להעביר את המו"מ באיסטנבול לרמת המנהיגים".
ראש ממשלת בריטניה, בוריס ג'ונסון, אמר היום כי השגרירות הבריטית בקייב שנסגרה ערב המלחמה תיפתח מחדש בשבוע הבא - וכי פוטין עשה "שגיאה קטסטרופלית" כשפלש לאוקראינה, על אף שייתכן שעדיין ינצח במלחמה. "בשלב זה, המצב בלתי צפוי", אמר. "אנחנו צריכים להיות מציאותיים". ג'ונסון הוסיף כי ארצו בוחנת מה ניתן לעשות כדי לתגבר את הציוד הצבאי במדינות כמו פולין ולשלוח אליה טנקים, כך שוורשה תוכל לשלוח נשק כבד יותר לאוקראינה.
קנצלר גרמניה, אולף שולץ, נשאל בריאיון לעיתון "דר שפיגל" מדוע ברלין לא העבירה כלי נשק כבדים לאוקראינה, והשיב כי על נאט"ו להימנע מעימות צבאי ישיר עם רוסיה, משום שזה עלול להוביל למלחמת עולם שלישית. הוא הוסיף כי אין "ספר חוקים" הקובע מתי גרמניה תהפוך לצד במלחמה בין מוסקבה לקייב. שולץ אמר עוד כי הוא מתעלם מדעת הקהל בעניין, משום ש"ההשלכות של טעות יכולות להיות דרמטיות".