שלושה חודשים בלבד אחרי שהושבעה, הופלה אמש (יום ד') ממשלת צרפת בהצבעת אי-אמון, הצבעה היסטורית שהופכת אותה לממשלה הצרפתית הראשונה זה 62 שנה שמודחת בדרך הזו. הפלת הממשלה התאפשרה אחרי שמפלגת "האיחוד הלאומי" של מרין לה פן מהימין הקיצוני החליטה לתמוך בהצעת האי-אמון שהעלו מפלגות השמאל, בעקבות סירובו של ראש הממשלה מישל ברנייה לבצע את השינויים שדרשו שני המחנות בחוק התקציב.
מאז הבחירות בחודש יולי, שבהן שום גוש לא השיג רוב מוחלט בפרלמנט, שולטת בצרפת ממשלת מיעוט שבה חברים מפלגת המרכז של הנשיא עמנואל מקרון והימין השמרני, ואילו מפלגתה של לה פן, שהגיעה למקום השלישי בבחירות, נתנה לה רשת ביטחון מבחוץ. מפלגות השמאל והשמאל הקיצוני באופוזיציה, בינתיים, נטרו טינה למקרון על שלא התחשב בעובדה שהן הגיעו למקום הראשון בבחירות, והותיר אותן מחוץ לממשלה.
בשבועות האחרונים איימה מפלגתה של לה פן להצביע בעד הצעת האי-אמון של מפלגות השמאל נגד הממשלה אם בתוכנית התקציב שהציע ברנייה לא יוכנסו השינויים שדרשה, בהם ביטול של העלאת מיסים דרמטית שתכנן. התקציב שאותו רצה ברנייה לקדם כלל העלאת מיסים בסך 60 מיליון אירו וקיצוץ בהוצאות הממשלתיות, וצעדים אלה עוררו התנגדות עצומה הן בימין הקיצוני והן בשמאל הקיצוני. כשסירב להיענות לכל הדרישות, הודיעה "האיחוד הלאומי" שתתמוך בהפלת הממשלה.
הפלת הממשלה אמש הופכת את ברנייה לראש הממשלה בעל הכהונה הקצרה ביותר בתולדות צרפת המודרנית, אחרי שהושבע לתפקיד רק בתחילת ספטמבר. בניסיון של הרגע האחרון להציל את הממשלה קרא אמש למחוקקים לפעול באחריות ולחשוב על האינטרס של המדינה: "המצב קשה מאוד כלכלית וחברתית, ואם הצעת האי-אמון תאושר – הכול יהיה קשה יותר וחמור יותר", טען.
אתמול בבוקר הבהיר מנהיג מפלגתה של לה פן, ז'ורדן ברדלה, כי מפלגתו תצביע בכל זאת בעד הפלת הממשלה, בטענה שהתקציב "פגום ומזיק". כדי לאשר את הצעת האי-אמון נדרשה תמיכה של לפחות 288 מ-574 החברים באסיפה הלאומית, הבית התחתון של הפרלמנט הצרפתי, ובפועל הושגה תמיכה של 331 לפחות.
מקרון רוצה ר"מ חדש עוד לפני נוטרדאם
העובדה שהממשלה שמינה מקרון לא שרדה יותר משלושה חודשים צפויה רק להגביר את הלחץ עליו להתפטר מתפקידו ולא להשלים את כהונתו, שאמורה להימשך עד 2027, אבל הנשיא הצרפתי הבהיר שוב ושוב, גם בימים האחרונים, כי אין לו שום כוונה לעשות זאת. "אני כאן כי נבחרתי פעמיים על-ידי העם הצרפתי", צוטט בתקשורת הצרפתית כאומר בדרכו חזרה מביקור ממלכתי בסעודיה. "אסור לנו להפחיד אנשים עם דברים כאלה. יש לנו כלכלה חזקה".
נפילת הממשלה מטילה את צרפת לתוך תסבוכת פוליטית: הנשיא מקרון אומנם יכול למנות ראש ממשלה חדש, אך מכיוון שהחוק בצרפת אוסר לקיים בחירות חדשות לפרלמנט עד שתימלא שנה לבחירות הקודמות, כלומר עד לחודש יולי 2025, הרי שהרכבו של הפרלמנט לא ישתנה, והוא יישאר מפולג בין שלושה גושים שלאף אחד מהם אין די כוח כדי להקים ממשלת רוב בעצמו. מכיוון שכך, ראש הממשלה הבא צפוי להיתקל באותו קושי לאשר את התקציב לשנת 2025, ומצב זה עלול לגרום לשיתוק במערכת הפוליטית ולחוסר יכולת לאשר החלטות חיוניות נוספות.
מקורות במחנה מקרון אמרו אמש כי כך או כך, הנשיא צפוי למנות ראש ממשלה חדש בקרוב מאוד, אולי עוד לפני האירוע החגיגי שמתוכנן לסוף השבוע ושבו תיפתח מחדש קתדרלת נוטרדאם, חמש שנים וחצי אחרי שעלתה באש.
אף שצרפת איננה בסיכון להשבתת ממשל רחבה כמו זו שנוצרת לעיתים בארה"ב כשאין הסכמה על התקציב, חוסר יציבות פוליטית בה עלול לגרום לטלטלה לא רצויה בשווקים. צרפת, הכלכלה השנייה בגודלה באיחוד האירופי, נמצאת תחת לחץ מצד האיחוד להפחית את החוב העצום שלה: הגירעון של המדינה צפוי להגיע השנה ל-6% מהתמ"ג, ואנליסטים מזהירים כי בשנה הבאה הוא עלול להגיע ל-7% אם לא תנקוט צעדי התאמה דרסטיים. על רקע זה באו הגזירות בהצעת התקציב של ראש הממשלה ברנייה. חוסר היציבות הפוליטי עלול גם להביא להעלאת ריביות, ולהחמיר עוד יותר את מצב החוב.
פורסם לראשונה: 21:28, 04.12.24