ראש הממשלה בנימין נתניהו עוד לא הגיב לאירועים בסוריה, בליכוד הודיעו כי הם מבקשים מהשרים לא להתייחס לדרמת משטר אסד - אבל השר היחיד שכן מסר תגובה רשמית לאחר אותה בקשה היה שר החינוך, והוא דרש בכלל לדחות בשלושה חודשים את עדותו של ראש הממשלה במשפטו.
3 צפייה בגלריה
ישיבת הממשלה
ישיבת הממשלה
שר החינוך קיש לצד ראש הממשלה נתניהו
(צילום: מארק ישראל סלם)
"לאור השינוי האסטרטגי באזורנו בעקבות נפילת משטר אסד, חוסר הוודאות והאתגרים הרבים העומדים בפני ראש הממשלה ומדינת ישראל, אני קורא לשופטים ולפרקליטות לשקול מחדש את דחיית התייצבותו של ראש הממשלה בבית המשפט בשלושה חודשים", אמר שר החינוך יואב קיש. "לאור השינויים הדרמטיים, התעקשות על קיום הדיון בתקופה זו תהיה שגויה ולא עניינית".
במפלגת יש עתיד של יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד מסרו בתגובה להצעת קיש: "אחרי שנה קשה בצפון המופקר, כשתלמידי היישובים לא זוכרים איך נראית כיתה או ספר לימוד, מי היה מאמין שהאיש שאמון על חינוך ילדינו, יוכיח פעם נוספת שהוא מחויב למלך לפני שהוא מחויב לממלכה. מביך".

הלחץ שהופנה כלפי היועמ"שית

במהלך ישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני אמש, שנקבעה כדי לדון בנושאים הביטחוניים, קראו כמה שרים ליועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה לפעול לדחיית עדות נתניהו. השר איתמר בן גביר אמר: "אני יודע שמה שאני אומר עלול לעלות לי בחקירה נוספת. השעה כמה דקות לפני חצות. ראש הממשלה יהיה כאן עד לפנות בוקר וגם מחר. זו לא רק התנהלות אטומה שלא להסכים לדחיית המשפט ולאפשר לראש הממשלה לנהל את המערכות, אלא זו הפקרות מצד היועמ”שית. גלי מפקירה את ביטחון ישראל".
השר יריב לוין אמר: "אני מצטרף לשר בן גביר. דיון רונאל פישר נמשך כבר תשע שנים, וכאן היועצת לא מוכנה לדחות משפט שבלאו הכי יימשך עוד שנים. אני דורש ממך לדחות". השרה מירי רגב ציינה: "אני רוצה לפנות ללב של היועמ"שית. אפילו מג”ד או מ"פ דוחים להם דיונים. ראש הממשלה מנהל מלחמה".
השרה גילה גמליאל הצטרפה: "זו אי הבחנה בין עיקר לטפל. זה לא עניין פרסונלי, אלא עניין של אמון הציבור במערכת. אני מבקשת שתורי על דחייה". השרה אורית סטרוק אמרה: "בגלל יומולדת לפרקליטים, לסנגורים או לשופטים כבר דחו משפטים. אני מבקשת שנעלה את זה כהחלטה".
השר בצלאל סמוטריץ' ביקש גם הוא בדיון "לקבל החלטה", השר ישראל כ"ץ אמר: "אני אומר לך בסגנוני - בואי נדחה". בשלב זה ביקשה היועצת המשפטית לממשלה את זכות הדיבור ואמרה: "זו לא סוגיה לקבינט. יש לראש הממשלה סנגורים, והם מדברים בשמו. זו התערבות פוליטית. לקבינט אסור לדון בזה". השר בן גביר הגיב: "עכשיו את גם מכתיבה לקבינט? אנחנו נדון, ואני מבקש שנקבל החלטה ונפנה אותה לבית המשפט".
העימות בין השרים ליועצת המשפטית לממשלה בסוגיה התנהל בטונים גבוהים. בהרב-מיארה אמרה לשרים: "אתם תיתנו לי לדבר, תנו לי להשיב".
3 צפייה בגלריה
עדות מילצ'ן מעיד במשפט נתניהו
עדות מילצ'ן מעיד במשפט נתניהו
נתניהו בבית המשפט
(צילום: אורן בן חקון)
עדותו של נתניהו במשפטו אמורה להתחיל מחרתיים, יום שלישי. לפי החלטת השופטים, נתניהו - לפחות לפי התכנון - יעיד השבוע פעמיים, ולאחר מכן יעיד מדי שבוע שלוש פעמים, שש שעות בכל יום.
אחרי שורה של דחיות לבקשת נתניהו, קבע בית המשפט המחוזי בירושלים כי לנוכח סידורי ביטחון העדות של נתניהו תישמע בבית המשפט המחוזי בתל אביב. השופטים דחו בשבוע שעבר את בקשת נתניהו לצמצם את ימי העדות שלו השבועיים שלו ליומיים במקום שלושה.
יו"ר הכנסת אמיר אוחנה פנה בסוף השבוע להנהלת בתי המשפט, ומחה על כך ש"לא קיבל הודעה מאף גורם רשמי" על מועד עדותו של נתניהו. לדברי אוחנה, "אני למד מכלי התקשורת כי בית המשפט קבע מועדי דיון לעדותו של ראש הממשלה, שלא בתיאום איתי".
לטענת אוחנה, "חובתי כיו"ר הכנסת לאפשר לכל 120 חברי הכנסת להצביע במליאת הכנסת בימי ובשעות פעילות המליאה על דברי החקיקה. ביום רביעי הקרוב יגיע להתארח בכנסת נשיא פרגוואי המגיע לארץ כדי לפתוח את שגרירות ארצו בירושלים, ובמעמד זה - לפי סדרי הדיון - ינאם ראש הממשלה נתניהו. זימונו של ראש הממשלה לעדות פוגעת במעמד. אבקש כי בית המשפט הנכבד יפנה ככתוב בחוק לתיאום".
3 צפייה בגלריה
מליאת הכנסת
מליאת הכנסת
יו"ר הכנסת אוחנה וראש הממשלה נתניהו
(צילום: עמית שאבי)
נתניהו בעצמו ביקש ביום שישי לדחות את עדותו ביום רביעי ל-14:30, כדי לאפשר לו להשתתף באירוע בכנסת עם נשיא פרגוואי. בנוגע לדרישת יו"ר הכנסת לתאם איתו את מועדי הדיונים, כתב סנגורו עמית חדד: "זה לא מעניינו של ראש הממשלה, אשאיר זאת לשיקול דעת בית המשפט".
בהמשך התברר כי יו"ר הכנסת אוחנה לא עדכן את היועצת המשפטית של הכנסת שגית אפיק על פנייתו להנהלת בתי המשפט. אפיק צפויה להתנגד לטענות של אוחנה, שכן זימון נאשמים מחייב גם חברי כנסת, בשונה ממצב של מתן עדות.