עוזבים את מאצ'ו פיצ'ו
(צילום: שוהם אסתר בנימין, שרה דהן, פספורטכארד מגנוס)

עשרות המטיילים הישראלים שנתקעו במאצ'ו פיצ'ו בעקבות המהומות בפרו צעדו כ-10 ק"מ ברגל כדי להגיע לעיירה שבה עלו להסעות לעיר קוסקו - ובכך הסתיים השלב הראשון במבצע החילוץ המורכב, שבסופו יעזבו את המדינה. עם זאת, אחת מהם נקעה את רגלה ולא הייתה יכולה להצטרף לצעדה - ולכן נותרה לפי שעה מאחור וממתינה לפינוי מוטס מהעיירה אגואס קליאנטס.
"הלכתי עכשיו שלוש שעות בדרך לא פשוטה עם הרבה אבנים, ונפלתי גם לתוך מסילת רכבת", סיפרה שוהם אסתר בנימין (22), שנסעה לטיול אחרי צבא בפרו. בנימין דיברה בזמן שהמתינה יחד עם עוד כ-40 ישראלים להסעות לקוסקו. "אני מקווה שלא ניתקע, כי תמיד ההפגנות יכולות לשבש את החילוץ".
11 צפייה בגלריה
שוהם אסתר בנימין ושרה דהן
שוהם אסתר בנימין ושרה דהן
לא תיארו שייקלעו למהומה. שוהם אסתר בנימין ושרה דהן בנתיב החילוץ
(צילום: שוהם אסתר בנימין)
11 צפייה בגלריה
הישראלים תיעדו את החילוץ מהמאצ'ו פיצ'ו
הישראלים תיעדו את החילוץ מהמאצ'ו פיצ'ו
"התרופות נגמרו". הצעדה ממאצ'ו פיצ'ו
(צילום: שוהם אסתר בנימין)
• נתקעתם בפרו? מכירים ישראלים שתקועים שם? כתבו לנו במייל האדום
בנימין, שדיברה כאמור לפני שעלתה להסעה, הביעה חשש מכך שאינה יודעת מתי יאספו אותה לקוסקו - משם היא עתידה לצאת מפרו. "כבר מיום שני הבנו שיש הפיכה שלטונית ושבעייתי לצאת ממאצ'ו פיצ'ו", אמרה. "סוכן הנסיעות המקומי שלנו התנער מאיתנו, ונותרנו אני והחברות לבד. במשך הימים זה היה מאוד מעורפל ושלחו לנו הודעות מחברת החילוץ שנצא. היה דיבור על מסוקים. היו הרבה מתח וחרדות בימים האלה, כי הנשיאה הכריזה על מצב חירום של 30 יום, והדרך לצאת היא רק ברכבת - והמתפרעים חסמו את המסילה".
היא הוסיפה כי במשך הזמן "כמעט לא היה מה לאכול חוץ מפיצה, כי אין גז. יש פה אנשים שצריכים תרופות והמאגרים הולכים ונגמרים. יש הרבה מתח וחשש שניתקע פה. המקומיים התחילו לגבות מאיתנו יותר כסף כי התחושה היא שהכל נגמר. לא תיארתי לעצמי שבטיול אחרי הצבא אהיה בהפיכה שלטונית של מדינה אחרת".
11 צפייה בגלריה
החילוץ ממאצ'ו פיצ'ו
החילוץ ממאצ'ו פיצ'ו
צעדת החילוץ
(צילום: פספורטכארד ומגנוס)
תיעוד: ישראלים מפונים בליווי משטרתי
(א. גלעד, פספורטכארד מגנוס)

את מבצע החילוץ מנהלות חברת ביטוח הנסיעות "פספורטכארד" וחברת "מגנוס איתור וחילוץ". מטעם שתי החברות נמסר כי עשרות המטיילים צעדו ברגל עשרה קילומטר עד להגעה למקום המבטחים, והם מלווים בכוחות החילוץ המקומיים של מגנוס ובמדריכים מקומיים. מהכפר הידרואלקטירקה בפרו הם עלו על כלי רכב שיסיעו אותם במשך שש שעות לקוסקו.
שרה דהן, ישראלית נוספת שנתקעה, אמרה לפני העלייה להסעה כי "התחושה היא תחושת של חוסר ודאות. במשך שלושה ימים אומרים לנו שמחר נפונה ובסוף זה לא קורה. אמרו להירשם לרכבות החירום, ואז היו תורי ענק של מאות תיירים ובסוף הרכבת גם לא יצאה. למחרת אמרו לנו שאפשר לצאת בשבע בבוקר בהליכה של כמה תיירים, אבל חברת מגנוס המליצה לנו לא ללכת על זה. בסוף יצאנו היום בשבע בבוקר בהליכה של כשלוש שעות דרך פסי רכבת, הליכה מחליקה ולא ממש נוחה עם בורות. אבל זו הדרך היחידה לצאת, כי אפשר להגיע לעיירה הזו רק דרך רכבת שלא עובדת". לדבריה, בעיירה שאליה הגיעו אין מקום לישון, ולכן מבצע החילוץ חייב להסתיים היום.
מטיל נוסף שנתקע ועזב עוד לפני, אביב גלעד, כתב למייל האדום של ynet כי הוא וחבריו התפנו מהעיירה הסמוכה למאצ'ו פיצ'ו, אגוואס קליינטס, וצעדו לאורך 30 ק"מ במסע שנמשך תשע שעות וחצי, לאורך נהר ומסילת רכבת. לדבריו, כשצעדו על המסילה הם הבחינו בסלעים שהוצבו עליה וחסמו את פעילות הרכבת שם. גם על הכבישים שם הבחין בחסימות של סלעים. הקבוצה המשיכה לדבריו בנסיעה בליווי משטרתי שנמשכה כשעתיים וחצי, עד שהגיעה לקוסקו.
11 צפייה בגלריה
ישראלים מחולצים בפרו
ישראלים מחולצים בפרו
הולכים על המסילה, בתיעוד שנשלח ל-ynet במייל האדום
11 צפייה בגלריה
החילוץ מהמאצ'ו פיצ'ו
החילוץ מהמאצ'ו פיצ'ו
(מתוך הרשתות החברתיות)
מלבד הישראלים נתקעו במאצ'ו פיצ'ו עוד מאות מטיילים נוספים ממדינות שונות, וראש המחוז שבו נמצאת העיר העתיקה הזהיר כי בעקבות המהומות עלול להיווצר מחסור במזון. "ביקשנו מהממשלה לארגן פינוי של תיירים באמצעות מסוקים. הדרך היחידה לצאת מהאזור היא באמצעות רכבות, והן מושבתות", הבהיר.
בינתיים, משרד החוץ פרסם אזהרת מסע לפרו, ומסר כי "לאור ההתפתחויות הפוליטיות האחרונות בפרו והכרזה על מצב חירום במדינה לחודש הקרוב, משרד החוץ ממליץ לישראלים השוהים שם להימנע ככל שניתן מהתקהלויות, מהגעה למקומות שבהם מתקיימות הפגנות ולהיות קשובים לאמצעי התקשורת ולהודעות משרד החוץ. אנו מבקשים להדגיש שבאזורים מסוימים במדינה, ובמיוחד במחוז קוסקו ובאזור מאצ'ו פיצו, ישנן חסימות כבישים המגבילות את התנועה באזור, כמו גם את הכניסה והיציאה ממנו, שכן מערכת הרכבות וחלק משדות התעופה אינם מתפקדים. משרד החוץ ממליץ לאזרחים ישראלים המתכננים להגיע לפרו לנקוט במשנה זהירות ולהתעדכן במצב בשטח".

נשיאת פרו: "לא אתפטר"

המדינה הדרום-אמריקנית נכנסה בשבוע שעבר לסחרור לאחר שהנשיא פדרו קסטיו הודיע על פיזור הקונגרס, הואשם בהפיכה - ואז הודח ונעצר. בעקבות זאת, מאות אלפי מפגינים ברחבי פרו החלו למחות על מעצרו ועל מינויה של סגניתו לנשיאה החדשה של המדינה. לפחות 16 מפגינים נהרגו עד כה בעימותים עם המשטרה, ובנוסף נפצעו עוד עשרות שוטרים ואזרחים. במהלך המהומות השביתו המפגינים את פעילותם של כמה שדות תעופה במדינה. במחוז אייקוצ'ו הם אף הציתו בית משפט ומטה של התביעה, והשוטרים הגיבו בירי חי.
11 צפייה בגלריה
נשיאת פרו דינה בולוארטה
נשיאת פרו דינה בולוארטה
לא מתכוונת להתפטר. נשיאת פרו דינה בולוארטה
(צילום: AFP)
11 צפייה בגלריה
פדרו קסטיו ה נשיא ה חדש של פרו
פדרו קסטיו ה נשיא ה חדש של פרו
הנשיא לשעבר פדרו קסטיו, בשנה שעברה. טען כי מי שמנסים להדיח אותו פוגעים בדמוקרטיה של פרו
(צילום: EPA)
תומכיו של קסטיו, רבים מהם מתגוררים באזורים כפריים, טוענים שהנשיאה דינה בולוארטה, סגניתו של קסטיו שמונתה במקומו לנשיאה, לא נבחרה על-ידי העם - וקוראים "לסגור" את הקונגרס, לערוך בהקדם בחירות חדשות ולשחרר את הנשיא המודח. מפגין בבירה לימה אמר השבוע כי "בולוארטה לא מייצגת אותנו. היא בוגדת, היא לא כשירה לתפקיד". בולוארטה הכריזה תחילה על מצב חירום במוקדי המהומות, אך שלשום הכריזה על מצב חירום במדינה כולה - מהלך שמאפשר לחיילים לתפוס פיקוד על הטיפול במהומות.
היום אמרה בולוארטה כי חרף המהומות היא לא מתכוונת להתפטר, מכיוון ש"זה לא יפתור את הבעיה". היא גם קראה לקונגרס להעביר את החוק שיאפשר את הקדמת הבחירות הכלליות.
11 צפייה בגלריה
לימה הפגנות פרו
לימה הפגנות פרו
לפחות 16 מפגינים נהרגו עד כה בעימותים עם המשטרה. המחאות בפרו
(צילום: EPA)
11 צפייה בגלריה
לימה הפגנות פרו
לימה הפגנות פרו
(צילום: רויטרס)
בינתיים, הממשלה בפרו מתחילה להתפרק: שרת החינוך פטרישייה קוראה הודיעה אמש על התפטרות מתפקידה והייתה הראשונה לפרוש מהממשלה החדשה של בולוארטה. מיד אחריה התפטרה גם שרת התרבות סילבנה רובלס. בעקבות המהומות הציעה בולוארטה לקונגרס להקדים את הבחירות מ-2026 ל-2024, אך המפגינים דורשים כאמור בחירות בהקדם. במכתב שפורסם בטוויטר של קסטיו כינה הנשיא לשעבר את הצעתה של בולוארטה "משחק מלוכלך", וטען שהיא תפסה את השלטון בכוח. למרות הדחתו, קסטיו אמר שהוא לא מתכוון להתפטר מהנשיאות.
הנשיא המודח קסטיו היה בעבר מורה בבית ספר יסודי, וביולי 2021 נבחר לנשיא מטעם מפלגת השמאל הסוציאליסטית. עד שהתמנה לנשיא הוא מעולם לא כיהן כנבחר ציבור, והתגורר עם משפחתו בבית מחימר בהרי האנדים. קסטיו היה הנשיא הראשון של פרו שמגיע ממשפחת איכרים. כהונתו הייתה כאוטית למדי: מאז השבעת ממשלתו, עשרות שרים התפטרו או הודחו, ולשכת התובע הלאומי פתחה בשש חקירות נגדו, חמש מהן בחשד למעשי שחיתות. ההצבעה שבה הודח בשבוע שעבר נערכה אחרי שני ניסיונות הדחה בקונגרס שנכשלו. קסטיו טען כי מי שמנסים להדיח אותו פוגעים בדמוקרטיה של פרו, שסובלת כבר שנים מאי-יציבות פוליטית. הנשיאה שהחליפה אותו, בולוארטה, היא האדם השישי שמכהן בתפקיד בחמש השנים האחרונות.