בריטניה התעוררה הבוקר (שישי) ליום ראשון בלי המלכה אחרי יותר מ-70 שנה. בעמודי השער של עיתוני הממלכה סופדים לאליזבת השנייה עם תמונותיה ממרוצת השנים ועם הכותרות "המלכה האהובה שלנו מתה", "לבנו נשבר", "מילאת את חובתך" ו"תודה לך". בשעה 14:00 בצהריים יתכנסו חברי הפרלמנט הבריטי לישיבת אבל, ובהמשך היום צפוי המלך החדש, המלך צ'רלס השלישי כפי שהוא נקרא החל מאמש, לשאת דברים לאומה. נאומו יהיה כנראה מוקלט, ומסתמן שהוא ישודר בערוצי הטלוויזיה ובתחנות הרדיו בשעות הערב המוקדמות.
טקסי הפרידה מהמלכה אליזבת השנייה, האדם שמלך על בריטניה במשך פרק הזמן הארוך ביותר בהיסטוריה, יחלו למעשה כבר היום: המלך החדש צ'רלס ורעייתו קמילה, ששהו לצד אליזבת השנייה ברגעיה האחרונים אתמול בטירת בלמורל בסקוטלנד, יעזבו את הטירה, ויחלו במסע חזרה ללונדון. עם הגיעו ללונדון צפוי המלך צ'רלס השלישי להיפגש, לראשונה מאז כניסתו לתפקיד, עם ראש הממשלה החדשה ליז טראס, שרק ביום שלישי השבוע נועדה עם המלכה וקיבלה ממנה את המינוי לתפקיד. הפגישה ביניהם תיערך בארמון בקינגהאם.
בשלב כלשהו אחרי הפגישה עם טראס ינאם כאמור המלך צ'רלס לאומה. אף כי בפועל נכנס לתפקיד המלך כבר אתמול, הכתרתו הרשמית תיעשה רק מחר, בארמון סנט ג'יימס בלונדון, אז תתכנס "מועצת ההכתרה" ותעניק לו את התואר. יצוין כי צ'רלס הפך אמש למלך לא רק של בריטניה, אלא גם של 14 מדינות נוספות, בהן אוסטרליה, קנדה וניו זילנד, וגם שם ממתינים לשמוע את מוצא פיו.
בכל רחבי הממלכה מונפים היום הדגלים בחצי התורן, אבל מחר, אחרי הכתרת המלך, הם יועלו לראש התורן כדי לציין את המלכתו, ובחלוף 24 שעות יורדו שוב ויישארו בחצי התורן עד ליום שאחרי הלוויית המלכה. ההלוויה תיערך במועד כלשהו במהלך השבועיים הקרובים, ולפי דיווחים ראשוניים – ב-19 בספטמבר. היום בצהריים הודיע ארמון המלוכה כי תקופת האבל הרשמית תימשך עד היום השביעי שאחרי קבורתה של המלכה אליזבת. המלכה המנוחה עצמה אמורה להיות מועברת ביממה או שתיים הקרובות מטירתה בסקוטלנד ללונדון, שם יונח ארונה לכמה ימים בקתדרלה, עד להלווייתה במנזר ווסטמינסטר.
96 מטחי כבוד, על כל שנת חיים
הכנסייה האנגליקנית הודיעה שבכל רחבי אנגליה יצלצלו היום הפעמונים לציון לכתה של המלכה. בשעה 15:00 (שעון ישראל) יתקיים בטירת קרדיף ירי תותחים של 96 מטחי כבוד לזכר המלכה, מטח אחד על כל שנת חיים שלה. כל לוח הזמנים בחיים הציבוריים של הממלכה צפוי להשתנות בימים הקרובים: תחרויות ספורט יידחו, בהן כנראה גם משחקי ליגת העל האנגלית בכדורגל, אירועים חגיגיים יבוטלו, וערוצי הטלוויזיה, שכבר אתמול בצהריים קטעו את משדריהם ועברו לדיווח מסביב לשעון על מצבה של המלכה, ימשיכו להקדיש את רוב לוח השידורים לפרידה מאליזבת השנייה.
מרחבי העולם מגיעות מאז אמש לבריטניה הודעות תנחומים על מותה של המלכה אליזבת – מנשיא ארה"ב ג'ו ביידן ועד נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, שבריטניה היא כיום מיריבותיה הגדולות ביותר של ארצו. בלונדון עצמה התאספו אמש אלפי בני אדם מול ארמון בקינגהאם כדי להתאבל על לכתה של המלכה האהובה, ורבים מהם תיארו תחושת הלם, על אף גילה המתקדם למדי. הרוב המוחלט של הציבור הבריטי אינו זוכר את עצמו במציאות שבה אליזבת השנייה אינה מלכת בריטניה, ולכן מסמל לכתה את הסתלקות אי של יציבות בחיים הציבוריים הבריטיים. "היא הייתה אדם שתמיד נשאנו אליו עיניים", הסבירה בדמעות כריסטין ווסט, גמלאית שבאה לחלוק כבוד למלכה מול טירת ווינדזור. "זה יום עצוב לכולנו".
גם הבוקר התאספו אנשים מול ארמון בקינגהאם בלונדון, הניחו פרחים וצילמו את תלי הזרים ההולכים וגדלים שם. מנחמים הגיעו הבוקר גם אל טירת בלמורל שבה הלכה אתמול המלכה לעולמה. "היא הייתה יותר מאשר רק סמל בריטי, היא הייתה סמל עולמי", אמרה טוני, תיירת בת 55 מטנסי הנופשת בסמוך. היא ובנותיה הניחו פרחים בשערי הטירה. "כל האמריקנים אהבו את המלכה, והיא תיזכר כמי שחיה חיים שהוקדשו לשירות הציבור ולמדינה הזו".
העולם מצדיע: תה, האקה ו"אלוהים נצור את המלכה"
מחוות לאליזבת השנייה נצפו אמש והלילה במדינות רבות בעולם. תמונותיה התנוססו לא רק בכיכר פיקדילי בלונדון, אלא גם בכיכר טיימס בניו יורק. פרחים הונחו מול הקונסוליה הכללית של בריטניה בעיר. במסעדת "תה וסימפתיה" בניו יורק, מסעדה המגישה מיני מזונות בריטיים, הגיעו לקוחות ללגום כוס תה לזכרה כמעשה הוקרה. "זה כאילו אמא שלך מתה, כי גדלנו איתה ועם המשפחה שלה", הסביר ניק פרי, הבעלים של המקום. "כל כך הרבה אנשים הגיעו לכאן היום דומעים. גברים, אמריקנים". בוושינגטון הורדו דגלי ארה"ב לחצי התורן.
מותה של המלכה צוין הלילה גם במדינות אחרות. בברלין הונחו פרחים והודלקו נרות ליד שגרירות בריטניה, ובוונציה נוגן "אלוהים נצור את המלכה", המנון בריטניה, ליד בנייני הפסטיבל של העיר. בפריז כובו בחצות הלילה האורות במגדל אייפל כאות כבוד למלכה המנוחה. בברזיל הואר פסל ישו, המשקיף על ריו דה ז'ניירו, באדום, בכחול ובלבן, ואוסטרליה הודיעה כי תאיר בצבעי בריטניה את בית האופרה.
בניו זילנד, אף היא אחת המדינות שעליהן שולט באופן רשמי מלך בריטניה, ציינו אנשי צבא את מות המלכה בריקוד האקה מסורתי באנדרטה להרוגי המלחמה באוקלנד. תושב העיר, ניקי ריבס, סיפר שלכתה של אליזבת השנייה נגע גם בו ובאחרים בניו זילנד: "ידעת שזה הולך לבוא, אבל כשזה בא – זה עדיין די הלם. היא הייתה בחיים של כולנו שנים רבות כל כך".
מותה של המלכה, אגב, יגרור שורה של שינויים רשמיים בחיים הציבוריים בבריטניה ובשלוחותיה מעבר לים. ראשון לכול יהיה שינוי המנונה הרשמי של הממלכה מאז המאה ה-18: בנוסח ששימש את בריטניה ב-70 השנים האחרונות הופיעו המילים "אלוהים נצור את המלכה", אך מעתה, עם עליית צ'רלס השלישי לכס המלוכה, יושרו במקום זאת המילים "אלוהים, נצור את המלך". נוסף על כך הרשויות ידפיסו מטבעות ובולים חדשים, ועליהם תוטבע דמותו של המלך צ'רלס במקום זו של המלכה אליזבת. המטבעות והשטרות הישנים יישארו תחילה בשימוש, אך בהדרגה ילכו וייצאו מהמחזור, תהליך שיימשך שנים. על הדרכונים הבריטיים שיונפקו מעתה יופיעו המילים "הוד מעלתו" במקום "הוד מעלתה", אך הדרכונים הקיימים יישארו כמובן בתוקף.
פורסם לראשונה: 10:02, 09.09.22