בזמן שבבריסל ממשיכים מנהיגי מדינות המערב לדון בתגובתם לפלישה הרוסית לאוקראינה, שהיום (חמישי) נכנסה לחודש השני שלה, בממשלה בקייב ממשיכים לטעון להצלחות בקרבות מול הצבא הרוסי, ולהדיפתו באזורים מסוימים סמוך לעיר הבירה. גורמים בממשלה שם טוענים כי הצבא האוקראיני כבר לא נמצא במגננה באזורים שמסביב לקייב, וכי באחד מהם מצפון לעיר הכוחות הרוסיים נאלצו לסגת מרחק של כ-70 ק"מ, ובאזורים אזורים הם נסוגו מרחק של כ-35 ק"מ.
המלחמה באוקראינה – עוד כותרות:
• בן 15 איבד את אמא בבריחה מצ'רניהיב: "עלינו על מוקש"
• הרוגים בהפצצה בחרקוב; חשש בנאט"ו: "פוטין מחפש תירוץ למתקפה כימית"
• אוקראינה: "הטבענו ספינת מלחמה רוסית"; ילדים נהרגו בהפצצה בלוהנסק
• נמלטו מאוקראינה ותיעדו את המסע: "מה שווה הנשק שלי מול טנק?"
• מי נגד מי במשבר באוקראינה? מדריך
הטענות הללו, שאותם השמיע בפני סוכנות הידיעות רויטרס דובר משרד ההגנה האוקראיני, תואמות במידה מסוימת לדברים שהשמיע אמש גורם ביטחוני בארה"ב, ולפיהם בעקבות מתקפת-נגד אוקראינית צפון-מזרחית לקייב, הכוחות הרוסיים שם נהדפו לאחור. מצפון-למערב לעיר הבירה, הוא אמר, הכוחות הרוסיים תופסים עמדות הגנתיות ו"מתחפרים" בהן, במקום לתקוף. הערב דווח ב"ניו יורק טיימס" כי בפרבר אירפין מתחוללים כעת קרבות עזים, אחרי שאתמול טענו באוקראינה כי רוב שטחה של העיר הזו נכבש על ידם מחדש. השבוע טענה אוקראינה גם לשחרור עיר אחרת ממערב לקייב, מקאריב.
במתקפה חריגה נוספת, הבוקר הודיע צבא אוקראינה שכוחותיו הצליחו להטביע ספינת מלחמה גדולה של חיל הים הרוסי בנמל ברדיאנסק שבדרום המדינה – עיר שנכבשה על ידי הרוסים בשבוע הראשון של המלחמה. ברוסיה לא אישרו את הטענה האוקראינית, אבל רק ביום שני האחרון הודיע משרד ההגנה הרוסי שאותה ספינת לחימה אמפיבית, בשם "אורסק", שיכולה לשאת עליה עד 400 חיילים, עגנה בנמל ברדיאנסק הכבוש.
הערב טען אולכסיי ארסטוביץ', יועצו של הנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי, כי בחזיתות הלחימה השונות המצב "קפוא למעשה", וכי באזורים רבים חסרים לכוחות הצבא הרוסי המשאבים הדרושים כדי לצאת למתקפה. הצבא הרוסי, נזכיר, מתמודד לפי ההערכות במערב עם בעיות לוגיסטיות חמורות, ובהן מחסור באספקה, דלק ותחמושת, לצד המורל הירוד של החיילים. בצל ההתנגדות האוקראינית העזה מהצפוי, הרוסים איבדו אלפי חיילים – גורם בנאט"ו העריך אתמול שהמספר נע בין 7,000 ל-15,000 – ולפי הדיווחים הרוסים פועלים כעת לגייס שכירי חרב או חיילים לשעבר בעלי ניסיון קרבי.
למרות מה שנתפס ככישלון חמור של הצבא הרוסי בהשלמת יעדיו – בתחילת הפלישה בעולם חששו הרי שקייב תיפול בתוך ימים אחדים – באוקראינה והמערב נשמעות גם אזהרות מאפשרות שהרוסים נערכים כעת למתקפות נרחבות מחודשות. הערב טען הצבא האוקראיני כי רוסיה מעבירה כלי נשק וציוד צבאי לבלארוס, ולדבריו מדובר בהיערכות רוסית למתקפה מחודשת שמטרתה לכתר את קייב. בהודעה שפרסם הצבא האוקראיני נטען עוד כי רוסיה שולחת אספקה מחודשת לחצי האי קרים בדרום אוקראינה, אותו סיפחה כבר ב-2014. "הנהגת הצבא הרוסי מתחילה להבין שהכוחות הקיימים שלה לא מספיקים על מנת לתחזק את הטריטוריות שנכבשו באופן זמני באוקראינה ולנהל פעולות התקפתיות", נמסר.
סניף דואר בחרקוב הופגז: "6 נהרגו"
למרות הקשיים שעמם מתמודדים הרוסים, הם ממשיכים בהפגזות ובהפצצות קטלניות על ערים שאותן הם מכתרים וכותשים בהיעדר יכולת לכבוש – כפי שעשו בעבר גם במלחמות בסוריה ובצ'צ'ניה. בצהריים הודיעה אוקראינה ששישה אזרחים נהרגו ו-15 נפצעו בהפצצה בחרקוב. המושל המחוזי דיווח כי במתקפה הזו נפגע סניף דואר מקומי, שהפך למוקד לחלוקת סיוע הומניטרי לתושבים. מוקדם יותר דיווח מחוז לוהנסק במזרח אוקראינה על ארבעה הרוגים בהפצצה רוסית – בהם שני ילדים. לפי הרשויות הרוסים השתמשו בפצצות מצרר.
הקרבות נמשכים כשבבריסל התכנסו היום כאמור מנהיגי המערב לדיונים בתגובתם לפלישה הרוסית. בבירת בלגיה נערכו היום שלוש ועידות במקביל: פסגה של ברית נאט"ו, פסגה של האיחוד האירופי שתימשך גם מחר ופסגה של ה-G7, ארגון המדינות המתועשות. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן אמר אחר הצהריים, במהלך פסגת נאט"ו, כי הברית הצפון-אטלנטית "חזקה ומאוחדת יותר מתמיד". הבשורה המשמעותית שהגיעה היום מפסגת נאט"ו הייתה הסכמת מנהיגיה על תגבור משמעותי לכוחות המוצבים בחזית המזרחית ביבשת אירופה. אלפי חיילים יישלחו להונגריה, סלובקיה, רומניה ובולגריה. מזכ"ל נאט"ו, ינס סטולטנברג, אמר כי מדובר בתגובה ל"מציאות הביטחונית החדשה באירופה", והדגיש היום פעם נוספת שהברית לא תשלח חיילים או מטוסים לשטחה של אוקראינה, שלא חברה בברית הצבאית.
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי פנה בצהריים אל מנהיגי נאט"ו בשיחת וידאו, וקרא להם לסייע לאוקראינה "ללא הגבלה". הוא אמר שארצו אסירת תודה על הסיוע הצבאי שקיבלה, אך ציין שהיא זקוקה לתמיכה נוספת. הוא אמר שקייב צריכה מטוסי קרב, טנקים, טילים נגד ספינות ומערכות הגנה אוויריות משופרות כדי להדוף את המתקפות של הכוחות הרוסיים במלחמה, שהתחילה לפני חודש בדיוק. "אתם יכולים לתת לנו אחוז מכל המטוסים שלכם, אחוז מהטנקים. אחוז אחד!", קרא זלנסקי. בניגוד לפעמים קודמות, הפעם לא קרא זלנסקי לנאט"ו להגדיר את המרחב האווירי של אוקראינה כאזור אסור לטיסה. בשבועות האחרונים הדגישו במערב שהבקשה הזאת לא תאושר, מכיוון שאכיפת המהלך תהיה שקולה להצטרפות של חברות נאט"ו למלחמה מול רוסיה.
פולין: "רוסיה מנסה להקים שוב אימפריית רשע"
בתום הדיונים השונים נשאו בזה אחר זה מנהיגי המערב דברים לתקשורת, ומדבריהם בלטה העובדה שטרם סוכמה החלטה על חבילת סנקציות חדשה של המערב נגד אוקראינה. כך למשל, בהודעה שפרסמו מנהיגי ה-G7, נאמר רק כי הם ערוכים להטיל סנקציות חדשות, אך לא הכריזו על כאלו. ראש ממשלת הולנד, מארק רוטה, הצהיר במקביל שבפסגת מנהיגי האיחוד האירופי לא צפויה להתקבל החלטה על חבילת סנקציות נוספת, תוך שהוא מדגיש כי מהלך שכזה דורש דיונים נרחבים יותר. "אנחנו לא יכולים לבצע סיעור מוחות על סנקציות בקבוצה גדולה שכזו, אנחנו צריכים הצעות. כבר הטלנו המון סנקציות, ועכשיו אנחנו צועדים על קרקע סבוכה יותר".
הרקע להססנות הזו, כך נראה, הוא התלות הגדולה של אירופה בגז והנפט הרוסיים: קנצלר גרמניה אולף שולץ, שארצו תלויה בגז הרוסי יותר מכל מדינה אירופית אחרת, אמר שסנקציות על הגז הרוסי יפגעו קשות בכלכלת גרמניה ובכלכלת אירופה כולה, ויכניסו אותן למיתון. הוא הצהיר כי על אירופה לפעול למציאת מקורות אנרגיה חלופיים, אך הבהיר שהדבר לא אפשרי באבחה אחת. הערב הצהיר כי כבר השנה תבנה גרמניה שני מסופי קליטה חדשים לגז נוזלי, כזה שמשונע דרך מכליות בים.
למרות שטרם הוכרזה חבילת סנקציות משותפת למערב, כמה מדינות – בהן ארה"ב, בריטניה וגם קנדה – הכריזו היום על שורת סנקציות חדשות באופן עצמאי כל אחת. בין היתר, משרד האוצר האמריקני הודיע על סנקציות נגד כל 328 המחוקקים בפרלמנט הרוסי (הדומה), וכן נגד עשרות חברות ביטחוניות וראש הסברבנק, הבנק הגדול ביותר ברוסיה. בריטניה הטילה היום סנקציות על בנקים רוסיים ועל שורה של גורמים ברוסיה, בהם אף נכדתו של שר החוץ סרגיי לברוב – שחיה בלונדון.
מי שמוביל את הקו הניצי ביותר נגד רוסיה באיחוד האירופי היא פולין, שחוששת מאוד מאפשרות שהיא תהיה הבאה בתור ב"כוונת" של הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין. ראש ממשלת פולין מתיאוש מורבייצקי קרא היום לאירופה לאמץ סנקציות קשות יותר ו"מוחצות" נגד רוסיה, שלדבריו מבצעת "טבח" באוקראינה. "רוסיה מנסה להקים מחדש את אימפריית הרשע", אמר, בהתייחסות לברית המועצות. גם נשיא צרפת עמנואל מקרון שוחח הערב עם התקשורת בבריסל, וגם הוא לא הצהיר על סנקציות חדשות נגד רוסיה. הוא אמר רק כי המערב מוכן להחמיר את העיצומים שהטיל, אם הדבר יהיה נחוץ.
ביידן: "הסנקציות לא מרתיעות, אבל צריך להתמיד בהן"
בפסגות השונות שהתקיימו הערב בבריסל, המשיכו מנהיגי המערב להזהיר את רוסיה מפני השלכות חמורות אם זו תוציא לפועל מתקפה כימית או ביולוגית נגד אוקראינה – אפשרות שבמערב מזהירים כי מוסקבה שוקלת אותה ברצינות – אך טרם נשמעה מהם התחייבות להתערבות צבאית של המערב במקרה של מתקפה באמצעות נשק לא-קונבנציונלי. הנשיא מקרון נשאל הערב במסיבת העיתונאים שערך אם המערב יגיב במקרה שבו רוסיה תפעל כך, והשיב: "אנחנו נערכים, אנחנו פועלים, אבל אני לא הולך להציב קווים אדומים מפורשים בסוגיה הזאת".
גם נשיא ארה"ב ביידן נשאל על כך במסיבת עיתונאים שקיים הערב, והצהיר כי אף ש"תהיה תגובה כלשהי" מצד המערב, אופיה תלוי באופי של המתקפה הכימית, אם זו אכן תתרחש. ביידן שב על דבריו מוקדם יותר היום, ולפיהם ברית נאט"ו מאוחדת יותר מתמיד, ולדבריו פוטין "לא חשב שנוכל לשמור על לכידות שכזו". כאשר נשאל על יכולתן של הסנקציות להרתיע את פוטין, השיב כי מעולם לא אמר שמטרתן היא להרתיע אותו. "הסנקציות אף פעם לא מרתיעות", הצהיר ביידן, אך לדבריו שמירה עליהן לאורך זמן רב, לאורך שנה שלמה, היא זו ש"תעצור אותו", כלומר את פוטין. הוא אמר ששמירה על הסנקציות לטווח ארוך – חרף הפגיעה שלהן בכלכלת המדינות שהטילו אותן – היא אחת ממטרותיו בדיונים בבריסל.
ביידן הצהיר בדבריו הערב גם על תמיכה בסילוקה של רוסיה מארגון ה-G20, שכינוסה צפוי בנובמבר הקרוב באינדונזיה. השגריר הרוסי שם אמר השבוע כי פוטין מתכוון להגיע לפסגה הזו. ביידן ציין כי אם סילוק רוסיה מהוועידה לא יהיה אפשרי, בין היתר בשל התנגדות אפשרית מצד ג'קרטה, הוא יתמוך בשילובה של אוקראינה בוועידה הזו כמשקיפה. ביידן נשאל גם על המשא ומתן בין מוסקבה לקייב, שנראה כי נמצא במבוי סתום, ואמר שאוקראינה לבדה היא זו שתחליט אם להסכים לוותר על טריטוריה כלשהי לרוסיה. "אני לא מאמין שהם יצטרכו לעשות את זה, אבל יש שיקול דעת", אמר בתשובה לשאלה בנושא. הוא ציין שמתקיימים כעת דיונים בסוגיה, אך שהוא לא לקח בהם חלק.
ביידן צפוי לבקר מחר בפולין ולהיפגש בוורשה עם הנשיא אנדז'יי דודה, והערב אמר כי הוא צפוי להיפגש גם עם פליטים אוקראינים. מוקדם יותר הודיע הממשל שלו על כוונה לקלוט 100,000 פליטים בארה"ב. עד כה ברחו מאוקראינה יותר מ-3.6 מיליון פליטים, רובם נשים וילדים, ויותר מ-2 מיליון מהם שוהים כעת בפולין. רבים נותרו פליטים בתוך אוקראינה: בסך הכול יותר מ-10 מיליון איש, כרבע מהאוכלוסייה במדינה, ברחו מבתיהם. לפי האו"ם, כל ילד שני באוקראינה הפך לעקור.
פורסם לראשונה: 19:44, 24.03.22